Runsaassa öljyssä paistetut ruoat kuuluvat juutalaisen hanukan juhlintaan ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa pannussa tirisevät todennäköisimmin perunalatket. Raastetusta perunasta, sipulista, kananmunista ja jauhoista tehdyt lettuset tarjotaan raikkaan omenasoseen ja ranskankerman kanssa. Herkku on hurmannut muutkin kuin hanukan juhlijat, eikä ihme – kukapa ei pitäisi perunasta, varsinkin öljyssä paistettuna!

Rakastatko blinejä ja röstiperunaa? Siinä tapauksessa ihastut varmasti latke-perunalettuihin!
Mitä latket ovat ja miten ne tehdään?
Tarjoa latket perinteisillä täytteillä tai blinien tapaan
Vaikka latket tehdään yleensä perunasta, voi lettuihin käyttää mitä tahansa raasteeksi sopivia juureksia tai kasviksia, kuten palsternakkaa, porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Meidän reseptissämme taikinaan tulee perunaa tai palsternakkaa.
Ranskankerman ja omenasoseen sijaan latke-letut voi tarjoilla blinien tapaan suolaisilla täytteillä. Kasvissyöjille maistuu punajuurista, kapriksista ja saksanpähkinöistä sekoitettu kasviskaviaari, jonka reseptin löydät alta.
Miten latket eroavat röstiperunasta?
Maailman keittiöt ovat erilaisia perunaslettuja pullollaan. Suomalaisille tutuin versio on raastetusta perunasta, sipulista, kananmunasta ja juustosta tehty röstiperuna.
Latke-letut syntyvät pitkälti samoista raaka-aineista kuin röstit, mutta taikinassa on myös vehnäjauhoja ja harvemmin juustoa. Lisäksi latket muotoillaan yleensä pienemmiksi ja vähemmän tasareunaisiksi ja paistetaan runsaammassa öljyssä.