Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ricotta sopii leivontaan ja ruoanlaittoon – Lue vinkit ja katso herkulliset ricottareseptit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 17.3.2022
|
Muokattu: 17.3.2022
Joko tunnet pehmeän, pienirakeisen ricottajuuston? Italiassa suosittu ricotta on kuohkeaa tuorejuustoa, jota voi syödä sellaisenaan, lisätä pastakastikkeeseen tai sosekeittoon ja käyttää leivonnassa tuorejuuston tapaan. Leivo vaikka helppo ricottakakku – ja maista herkullisen lempeää ricottapastaa.

Testaa ihanien italialaisten ricottakakkujen reseptit

Rakenteeltaan tiivis, mutta silti pehmeä ja kepeä ricotta on raikas vaihtoehto tavalliselle tuorejuustolle. Ricottajuusto antaa kakkutaikinoihin mehevyyttä ja kuohkeutta. Neutraalin makuisena se jättää hyvin tilaa muille aineksille, kuten sitruunalle ja mantelille, jotka maustavat klassisen italialaisen ricotta-mantelikakun. Japanilaista kolmen aineksen juustokakkua muistuttavassa ricottakakussa loistaa sen sijaan juuston oma lempeä maku, sillä sen lisäksi kakkuun tulee vain kananmunia ja sokeria. Jauhoton kakku onnistuu hyvin, kun vaahdotat kananmunien valkuaiset erikseen.

Lisää ricottaa raikkaaseen katkarapupastaan ja muihin suolaisiin ruokiin

Ricotta löytyy kaupassa juustohyllystä, mutta ricottajuuston nimen voi bongata myös täytetyn tuorepastan ja valmiiden pastakastikkeiden kyljestä. Ricotta sopiikin erinomaisesti pastaruokiin: kevyesti lämmitettynä, tomaattikastikkeeseen soseutettuna tai nokareina valmiin ruoan päällä. Voit maustaa sillä itse tehdyn peston, jonka sekoitat kypsään pastaan. Lasagnea tehdessä ricotta tarjoaa helpon oikotien: korvaa juustokastike ricottalla. Juusto toimii hyvin myös muissa täytteissä. Kokeile ricottaa esimerkiksi suolaisessa piirakassa tuorejuuston tai ranskankerman tapaan.

Nauti sellaisenaan – ja viimeistele valmiit ruoat ricottajuustolla

Sipaise ricottajuustoa sellaisenaan tai maustettuna leivälle tuorejuuston tai muun levitteen sijasta. Hienonna ricottan joukkoon yrttejä – tai ripauta mausteeksi pikkuisen pippuria. Lusikoi maustettuja tai maustamattomia ricottanokareita sosekeiton somisteeksi tai salaatteihin, joissa käytät yleensä raejuustoa. Ricotta sopii myös vastapaistetun kuuman pizzan päälle.

Korvaa tuorejuusto tai rahka jälkiruoissa ricottalla

Ricottalla on helppo keventää kermaisten jälkiruokien makua ja rakennetta. Voit käyttää sitä maitorahkan tai tuorejuuston tilalla esimerkiksi marja- tai hedelmämoussessa sekä muissa vaahdotetuissa jälkiruoissa. Varsinkin monissa tuorejuustoissa on enemmän rasvaa kuin ricottajuustossa, joten parhaimmillaan ricottalla voi keventää myös hieman jälkkärin energiamäärää. Vatkaa rakeinen ricotta ensin toisessa astiassa sileäksi ja lisää se sitten muiden ainesten joukkoon. Rahkalettujen reseptillä paistat helposti pehmeänmakuisia ricotta-pannukakkuja.

Ricotta tehdään herasta, joka jää yli muiden juustojen valmistuksesta

Ricotta tehdään herasta, jota syntyy, kun maidosta valmistetaan juustoa. Italiassa esimerkiksi mozzarellan valmistuksessa yli jäävä hera palvelee vielä ricottajuuston raaka-aineena. Ricottajuuston pienet juustorakeet saadaan talteen, kun hera kuumennetaan. Italian kielen ricotta-sana tarkoittaakin sananmukaisesti uudelleen keitettyä. Meillä ricottaa verrataan usein raejuustoon, mutta se muistuttaa enemmän kotona tehtyä perinteistä piimäjuustoa. Se on samalla tavalla pienirakeista, pehmeää ja miedon makuista.

Tutustu myös muihin herkullisiin tuorejuustoihin: