Ruokapäiväkirja on tehokas keino kartoittaa omia ruokatottumuksia esimerkiksi silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa. Siihen merkitään tarkasti kaikki päivän mittaan nautitut ruoat ja juomat, niiden määrä sekä syömisen kellonaika.
Yksinkertaisimmillaan ruokapäiväkirjaa varten tarvitaan kynä ja paperia, mutta netistä löytyy myös erilaisia digitaalisia ruokapäiväkirjapohjia, jotka laskevat valmiiksi saadun energian, proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan määrän. Edistyneimmät päiväkirjat perustuvat aterioiden valokuvaamiseen.
"Käytän ruokapäiväkirjaa hyödyksi vastaanottotyössä, mutta sitä voi hyvin pitää myös itsekseen ilman asiantuntijaa", kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
Ruokapäiväkirjasta on eniten hyötyä, kun siihen kirjaa ylös rehellisesti kaikki nauttimansa ruoat ja juomat.
"Sen avulla tulee tietoisemmaksi valinnoistaan. Ateriarytmi paranee, napostelu vähenee, ja kasvisten syönti lisääntyy. Esimerkiksi valtaosa ylipainoisista laihtuu puolesta kilosta kiloon viikossa pelkästään pitämällä ja seuraamalla ruokapäiväkirjaa", Partanen kuvailee.
Kolme lukijaa kirjasi kolmen päivän syömisensä
Lue, mitä sanottavaa Hanna Partasella on ruokavalioista. Hannan vinkit lainauksissa sekä ruokapäiväkirjan lopussa.