Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uunilohi on pääsiäisen tähti – katso 5 + 1 herkullista uunilohireseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 16.3.2022
|
Muokattu: 16.3.2022
Kevään juhlassa pääruokakin saa olla raikas ja kaunis, sellainen kuin joku näistä upeista uunilohista. Kuorruta lohifilee pirteästi yrteillä tai sitruksilla – tai peittele täyteläisemmillä päällisillä, kuten ranskankermalla tai pekonimurulla. Vai kääritkö kalan lisukkeineen lehtevään taikinakuoreen?

1. Keväisen pirteä: pestolohi mintulla raikastettuna

Peittele uunilohi perinteisellä pestolla, mutta käytä pestossa basilikan lisäksi myös tuoretta minttua. Saat loheen raikkaan keväisen maun, joka sopii täydellisesti pääsiäispöytään. Koristele upea uunilohi paahdetuilla pinjansiemenillä ja raikkailla retiiseillä sekä limeviipaleilla.

2. Juhlavasti kermainen: uunilohi hunajaisella ranskankermalla

Kermainen uunilohi on yksi suomalaisten rakastetuimpia lohiruokia. Kun hunnutat lohen tavallisen kerman sijasta herkullisen hapokkaalla ja paksulla ranskankermalla, lohi on valmis juhlapöytään. Kermapeitto saa hienostunutta makua, kun maustat sen sitruunalla, sinapilla ja hunajalla.

3. Hedelmäisen raikas: lohifilee mehukkaalla sitruspeitolla

Uunilohi hehkuu pääsiäisen heleissä väreissä, kun peittelet sen sitruunalla ja limellä. Sipaise lohifilee mausteliemellä, jolle hunaja antaa hieman makeutta ja soijakastike suolaisuutta. Tee sitruksisen lohen lisukkeeksi cashewpähkinöillä rikastettu yrttikvinoa.

4. Pestolohi suomalaisittain: makuina sitruunamelissa ja emmentaljuusto

Klassinen pestolohi saa uutta makua erilaisista yrteistä, joita voit vaihdella maun mukaan. Kokeile sitruunamelissaa, lehtipersiljaa, timjamia tai tilliä – ja tee pesto kotimaisista raaka-aineista: käytä öljynä rypsiöljyä ja juustona suomalaista emmentalia. Tee yrttilohen seuraksi maukas palsternakka-perunasose.

5. Meheväksi peitelty: uunilohi pekonimurulla ja timjamilla

Pekonilla peitelty lohifilee on kuin kotoinen surf & turf eli ruoka, joka yhdistää kalaa ja lihaa. Leikkaa pekoniviipaleet pieniksi kuutioiksi, niin ne paahtuvat kauniiksi peitoksi kalan päälle. Pekonin lisäksi tarvitset vain tuoretta timjamia, suolaa ja pippuria. Helppoa ja herkullista!

+ 1. Kokeile uudenlaista uunilohta – kypsennä juhlakala taikinakäärössä

Mitä jos tekisitkin pääsiäispöytään hieman erilaisen uunilohen? Piilota mehevät lohipalat wallenbergin pihvin tapaan taikinakuoreen. Sujauta kalapalojen ja taikinan väliin kuullotettua sipuliseosta, jossa maistuvat myös kapris ja tilli. Täyteläisen lohen lisukkeeksi sopii kevyt, valkoviinissä haudutettu ja timjamilla maustettu purjo.

Näin paistat aina mehevää uunilohta:

Täältä löydät kaikki reseptit ja ideat pääsiäiseen: