Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vähän retroa, mutta edelleen herkullista: yllätä täytetyillä letuilla

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 8.2.2024
|
Muokattu: 8.2.2024
Ruokaisat, suolaiset letut maistuvat yleensä kaikille. Tukevuutta lettutarjoiluun saa herkullisilla täytteillä tai lisäämällä taikinaan esimerkiksi pinaattia tai kasvisraastetta.

Täytetty lettu on retroherkku, joka pääsee välillä lähes unohtumaan. Ja se on harmi, sillä lettutarjoilusta pitävät yleensä kaikki. Mitä jos järjestäisitkin talvilomalla tai viikonloppuna lettukestit, joissa pääosan saavat ruokaisat täytetyt letut!

Täytetyt letut on helppo valmistaa, sillä suolaisen lettutaikinan ainekset löytyvät monelta jo keittiön perusraaka-aineista. Täytteet ja tahnat valmistuvat hetkessä – ja täytteisiin voi suhtautua vieläkin rennommin: erilaisia tahnoja ja vaikkapa kalasalaatteja saa kaupan hyllyltä valmiina.

Kun ryhdyt paistamaan lettuja, muista muutama niksi. Jos taikinaan mahdollisesti jäävät jauhokokkareet huolestuttavat, sekoita jauhot ensin pienempään määrään nestettä, sekoita tasaiseksi ja lisää vasta sitten loput nesteestä. Taikinan on hyvä antaa myös tekeytyä ennen paistamista ainakin puolen tunnin ajan. Jauhot ehtivät tällöin turvota nesteessä.

Ja paistamisessa ei kannata heti hermostua: ensimmäinen lettu epäonnistuu lähes aina.

Tukevuutta täytteistä ja tahnoista

Savulohitäytteiset letut maistuvat taivaallisilta! Paista taikinasta pannun kokoisia räiskäleitä, ja täytä isot letut helpolla kermaisella lohitäytteellä. Koska savukala on suolaista, lisää taikinaan ja täytteeseen maltillisesti suolaa.

Jauhelihatäytteisten lettujen juju on taikinaan raastettu kaali: se tuo lettutaikinaan makeutta ja rapeutta. Raasta kaalinpala isolla terällä niin, että vain kova kanta jää jäljelle. Kun alat paistella lettuja, sekoita lettutaikinaa niin, että pohjalle painunut kaaliraaste sekoittuu taikinaan.

Sienikreppien täytteeseen voi laittaa herkkusienten ohella myös metsäsieniä. Lisämakua täyte saa maustetusta tuorejuustosta ja juustoraasteesta. Varaa juustoraastetta myös gratinointiin: nosta rullalle kääräistyt letut uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi kuumien grillivastusten alla noin 5 minuuttia.

Perunalettutaikinaan lisätään perunasosetta ja kermaviiliä, ja lettujen rakenne muistuttaakin perunablinejä. Paksuhkot letut ja nopeasti sekoitettu tonnikalatahna maistuvat vaikka lounaalla. Kun täytteitä tekee pari kolme erilaista ja lettuja ison keollisen, valmiina on jo kiva tarjottava vaikka illanistujaisiin.

Tuunaa taikinaa

Kaupan pinaattiletut ovat etenkin lapsiperheiden suosikkeja. Mutta kun pinaattiletun tekee itse, ollaan jo ihan toisenlaisella herkuttelun tasolla. Tästä helposta pakastepinaatilla höystetystä taikinasta voi paistaa isoja räiskäleitä tai pieniä lettuja. Ohut vastapaistettu ohukainen on rapeareunainen, ja pinaatin maku tulee siitä mukavasti esiin. Seurana maistuvat puolukat eri muodoissaan, mutta myös tukevammat lisukkeet, kuten erilaiset kalatahnat.

Feta tekee monesta ruoasta parempaa - myös kasvisletuista. Raasta kesäkurpitsa ja feta karkeaksi raasteeksi, sekoita joukkoon muut ainekset. Paista taikina pieniksi letuiksi. Tarjoa feta-kesäkurpitsaletut esimerkiksi yrteistä ja kermaviilistä sekoitetun kastikkeen kanssa.

Lisää aiheesta