Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Viikon ruokalista – ateriat neljälle alle seitsemällä eurolla per resepti

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 25.9.2023
|
Muokattu: 2.10.2023
Tavoitteena pienempi ruokalasku? Kokosimme viikon ruokalistan, jonka resepteistä riittää vähintään neljälle hengelle eikä yhden reseptin hinta nouse yli seitsemän euron.

Reseptien hinnat on tarkistettu karkeasti S-ryhmän ruoan verkkokaupan hintojen perusteella syyskuussa 2023. Laskelmissa on oletettu, että kotoa löytyvät kuivamausteet sekä esimerkiksi öljy ja jauhot.

  • Vuoka- ja uuniruoat on usein helppo tehdä edullisesti. Lisäksi niistä saa yli neljä annosta, mikä vähentää ruoanlaittoon käytettävää aikaa, kun seuraavan päivän lounas on samalla vaivalla valmis.
  • Yhdestä soijarouhepussista riittää moneen makaronilaatikkoon ja soijarouheella kannattaakin korvata vähintään osa lihasta, jos haluaa pienentää ruokakuluja.
  • Pavut, linssit ja herneet ovat selkeästi lihaa edullisempi proteiininlähde, ja papuja kannattaakin hyödyntää rohkeasti. Lihatuotteista edullisia ovat usein erilaiset makkarat ja suikaleet.
  • Satokauden kasvikset, etenkin juurekset, ovat hyvin edullisia kilohinnaltaan ja niitä kannattaa lisätä ruokiin monipuolisesti.
  • Isoissa pakkauksissa on edullisempi kilohinta. Hyödynnä esimerkiksi yksi iso paketti jauhelihaa tai broileria kahteen eri ruokaan, jotka teet samalla kertaa. Säästät sekä aikaa, että rahaa.

Uuniruoista riittää useammalle

Makaroni ja peruna ovat edullisia raaka-aineita, jotka toimivat loistavasti erilaisten uuniruokien pääraaka-aineena.

Rasvainen sika-nautajauheliha ehkäisee ruoan kuivumista ja on hinnaltaan edullisempaa kuin vähärasvainen naudajauheliha.

Soijarouhe on vielä halvempi vaihtoehto, ja kun sen paistaa pannulla öljyssä ennen nesteen lisäämistä, koostumus pysyy miellyttävämpänä.

Edulliset keitot

Keitot ja muhennokset, joissa hyödynnetään kuivattuja papuja ja herneitä, pysyvät hinnaltaan hyvinkin alhaisena. Pikaruokaa tällaiset keitot eivät ole, sillä kuivattuja papuja ja herneitä tulee aina liottaa vähintään 8 tunnin ajan ja keittää kypsäksi usein vähintään tunnin verran.

Perinteinen hernekeitto, etenkin vegaanisena versiona on todella edullinen ja riittoisa ruoka.

Pinaattikeitto on puolestaan sekä edullinen että nopea valmistaa. Keitetty kananmuna keiton päällä pitää huolen siitä, että nälkä pysyy poissa.

Kastikkeet perunalle, pastalle tai riisille

Tomaattimurska on edullinen ja monipuolinen tuote, joka toimii monentyyppisten kastikkeiden pohjana. Siitä onnistuvat niin intialaiset kuin italialaisetkin ruoat mausteita vaihtelemalla.

Perinteiset suomalaiset kastikkeet, jotka tehdään jauhoilla suurustamalla, ovat myös hyvinkin edullisia. Eikä hinta nouse korkeaksi, vaikka joukkoon lisäisi pienen purkin ruokakermaa.

Lisää edullisia resepejä