Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Kieltojen ja häpeän varaan rakennettu seksuaalisuus ei palvele ketään"

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.1.2022
|
Muokattu: 31.1.2022
"Runsas seksipuhe ja pitkälle viety vapautumisen ihanne voivat synnyttää myös riittämättömyyden kokemuksia”, kirjoittaa toimituspäällikkö Sanna Suokko Yhteishyvän pääkirjoituksessa.

"Mielessä se on aina. Syödessä tahtoo unohtua”, vastasi yli 65-vuotias sinkkumies Yhteishyvän teettämään kyselyyn seksistä ja seksuaalisuudesta. Siinäpä elämänmakuinen ja -janoinen kannanotto!

Kun saimme toimituksessa tietää, että Prisma aikoo tuoda verkkokauppavalikoimiinsa aikuisten seksilelut, totesimme että on aika tarttua aiheeseen. Ei sillä, etteikö puhetta seksistä tässä yhteiskunnassa riittäisi. Seksuaalisuus tunkee silmille ja korville kaikkialla, ja sen avulla myydään milloin mitäkin.

Vielä viime vuosisadan alussa tilanne oli päinvastainen. Seksuaalisuudesta ei julkisesti huudeltu, eikä kunnollista tietoakaan ollut tarjolla. Biologisena tosiasiana pidettiin muun muassa sitä, että nainen on seksuaalisesti passiivinen. Seksuaaliasenteiden vapautuminen on kulkenut käsi kädessä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymysten kanssa. Kun oikeudet ovat parantuneet, seksuaaliasenteisiin on alkanut rakentua nautinnon ja ilon näkökulmia.

Tänä päivänä seksuaalisuus koetaan tärkeänä osana hyvinvointia ja terveyttä.

Runsas seksipuhe ja pitkälle viety vapautumisen ihanne voivat silti synnyttää myös riittämättömyyden kokemuksia. Seksuaalisuus on herkkä ja haavoittuva alue. Jos vapautuminen tarkoittaa orgasmintäyteisen terveysseksin harjoittamista kerran viikossa, on sen tarkoitettava myös vapautta seksuaalisuuden harjoittamisen pakosta. Oma tapa olla olemassa myös täällä saralla riittäköön. Tärkeintä lienee oppia tunnistamaan ja tuomaan esiin omia toiveitaan, tarpeitaan ja rajojaan. Avoimuus kun ei ole rajattomuutta.

Koulujen ja kotien seksikasvatus on keskittynyt pitkään melko yksipuolisesti raskauden ja sukupuolitautien ehkäisyyn. Onneksi siitä ollaan vähitellen pääsemässä. Kieltojen ja häpeän varaan rakennettu seksuaalisuus ei palvele ketään.

Toivottavasti edessä on vielä uudenlaistakin vapautumista, nimittäin seksuaalisuuden älyllistämisestä. Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksiä ja hyvinvointia (vaikka se on myös sitä). Parhaimmillaan se on luonnonvoima, osa luovuutta, osa energiaa, elämän eliksiiriä. Seksuaalisuuden rooli elämässä vaihtelee iän, terveyden, elämäntilanteen ja ihmissuhteiden mukaan. Kosketuksen voima ei silti koskaan häviä. Iho muistaa.

Sanna Suokko, toimituspäällikkö

Lue lisää aiheesta!

Lisää aiheesta