Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

MIELI ry:n ja Toivon Kärki ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. S-ryhmä oli kampanjassa vahvasti mukana.

Nuorten mielenterveystyöhön kerättiin yli miljoona euroa, summalla autetaan tuhansia nuoria – näin rahat käytetään

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Otto Virtanen
Julkaistu: 31.1.2022
|
Muokattu: 1.2.2022
Pidä huolta -kampanjan tuotto 1 027 156 euroa käytetään lyhentämättöminä nuorille kriisiapua tarjoavaan Sekasin-chattiin sekä nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseen. Viime vuonna vain joka viides lapsi tai nuori sai apua.

Koronapandemia kuritti kovalla kädellä nuoria. Nuorten hätä näkyi erityisesti matalan kynnyksen kriisipalveluissa.

Esimerkiksi Mieli ry.:n ylläpitämä Sekasin-chatti pystyi vastaamaan vain joka viidenteen yhteydenottoon keväällä 2021. Peräti 13 000 nuorta kuukaudessa jonotti palveluun, ja heistä vain murto-osalle pystyttiin tarjoamaan tukea.

Myös Yhteishyvä halusi kertoa nuorten hädästä. Joulukuun numeron pääteema oli nuorten mielenterveys. Haastattelimme sekä nuoria että asiantuntijoita siitä, millaisia jälkiä pitkittynyt korona on jättänyt nuoriin. Myös artisti Lauri Tähkä kannusti nuoria hakemaan apua matalalla kynnyksellä, ja kertoi myös omasta terapiastaan.

Ja tehtiinpä Yhteishyvässä myös historiaa nuorten hyväksi, Yhteishyvän ensimmäinen podcast-sarja julkaistiin loppusyksyllä. Laumasuoja-podcast antoi äänen nuorille. Podcastin nuoret juontajat pohtivat muun muassa suorituspaineita, puhelinjumia ja selittämätöntä pahaa oloa.

Keräystuotolla viisi uutta työntekijää

Pidä huolta -kampanjan keräystuotoilla palkataan chattiin viisi uutta työntekijää.

Akuutin tuen lisäksi Mieli ry tekee nuorten mielenterveyttä vahvistavaa työtä ennaltaehkäisevästi.

"Näin suurella summalla voimme tehdä Sekasin-chatissa pitkäjänteistä valtakunnallista laajentamistyötä, joka kantaa vuosia eteenpäin ja tarjoaa apua tuhansille pahan olonsa kanssa kamppaileville nuorille", Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana sanoo.

Näin tuotto jakautuu

Sekasin-chattiin:

  • Viisi työntekijää vahvistamaan Sekasin-chattia. Pohjois-Suomi, Etelä-Suomi ja pääkaupunkiseutu saavat omat koordinaattorinsa. Lisäksi vahvistetaan verkkotyön tiimiä.

Kahdessa vuodessa:

  • 15 000 kohdattua nuorta
  • 12 alueellista vapaaehtoistyön rekrytointia & koulutusta yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
  • 350 uutta koulutettua vapaaehtoista
  • 30 uutta koulutettua mentor-vapaaehtoista
  • Jatkuva päivystystyön tuki, ohjaus ja jatkokoulutus vapaaehtoisena toimiville

Nuorten mielenterveyttä vahvistavassa työssä

  • 10 000 nuorta saa harjoitella mielenterveystaitoja
  • 1000 yläkoulun aikuista saa vahvistusta omalle mielenterveysosaamiselle. Koulutusten mukana koulut saavat käsikirjoja, julisteita sekä vihkoja nuorten mielenterveyden edistämiseen.

Sekasin-chat on valtakunnallinen laajasti avoinna oleva (ma-pe 9-24, la-su 15-24) 12-29 -vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviytymistä.

Lue lisää aiheesta!