Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näetkö riittävän hyvin pimeässä?

Teksti:
Heidi Hänninen
Asiantuntija:
Vastaava optikko Hemmo Salo, Silmäasema
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Hämäränäkökyvyn tarve korostuu varsinkin syyspimeässä autoillessa. Hämäränäkökykysi on todennäköisesti heikentynyt, jos esimerkiksi tien reunojen ja keskiviivan erottaminen on hankalaa ja auton pitkiä valoja tekee mieli käyttää yhä useammin.

Hämäränäkökyvyllä tarkoitetaan sekä ihmisen kykyä nähdä hämärässä että sitä, kuinka nopeasti silmä tottuu erilaisiin valaistusoloihin ja niiden muutoksiin. Hämäränäkö on erityisen tarpeen Suomen syksyssä ja talvessa, kun valoisa aika on lyhyt ja pimeässä joudutaan liikkumaan päivittäin.

"Ihmisen silmät eivät totu valaistusolosuhteiden muutokseen hetkessä. Hämärästä valoisaan sopeutuminen vie noin minuutin, mutta toisinpäin muutos on merkittävästi hitaampaa. Valoisassa näemme värit, hämärässä harmaan sävyt ja säkkipimeässä emme mitään", täydentää Silmäaseman vastaava optikko Hemmo Salo.

Hämäränäkökyvyn heikkenemisen huomaa helposti syksyn liikenteessä.

"Tällöin tulee tarve käyttää autossa pitkiä valoja aiempaa enemmän, ja tien reunojen sekä keskiviivan erottaminen on yhä vaikeampaa. Hämäränäön heikkenemisen huomaa joskus myös kotona, kun lapset lukevat heikossa valossa vaivatta ja itse joutuu sytyttelemään valoja", Salo luettelee.

Ikä heikentää näkökykyä

Ikä vaikuttaa tarvittavan valon määrään merkittävästi 45 ikävuoden jälkeen, jolloin monet huomaavat tarvitsevansa myös lukulasit. 60-vuotiaan silmässä tapahtuneet muutokset ovat jo todella suuret: häikäisy häiritsee entistä enemmän ja kontrastinäkö sekä värien erottelukyky heikkenevät.

"Näkökyky muuttuu kaikilla iän vaikutuksesta eli kukaan ei pääse sitä karkuun. Jokainen voi kuitenkin parantaa omia näköolojaan valaistuksella ja korjaamalla silmän taittovirheet – eli käyttämällä oikeanlaisia silmälaseja. Silmän muutokset tapahtuvat hitaasti, joten näön tarkastuttaminen säännöllisesti on tärkeää", Salo muistuttaa.

Jos siis pimeässä ajaminen alkaa tuntua epämiellyttävältä, kannattaa kääntyä optikon tai silmälääkärin puoleen.

"Näöntarkastuksessa optikot voivat tutkia tarvittaessa myös kontrastiherkkyyden, näkökentät sekä värinäön ja syvyysnäön. Jos näet mielestäsi silmälaseilla paremmin, käytä niitä myös liikenteessä, vaikka ajokortissa ei olisikaan merkintää silmälasien käyttöpakosta. Voit myös parantaa silmiesi kontrastia ja välttää kiusaheijastuksia hankkimalla silmälasien linssit aina heijastamattomalla pinnoitteella", Salo vinkkaa.

Voiko sitten omaa näkökykyä hoitaa kotikonstein esimerkiksi syömällä voita tai porkkanoita – kuten vanha kansa neuvoo?

"Jotta voin tai porkkanoiden syöminen parantaisi hämäränäköä, pitäisi henkilön kärsiä vakavasta  A-vitamiinin puutostilasta. Sen välttämiseksi taas monipuolinen ravinto lienee paras konsti", Salo toteaa.

Parhaimmallakaan näkökyvyllä ei kykene erottamaan tummiin vaatteisiin pukeutunutta jalankulkijaa, joten heijastimien käyttö on pimeällä elintärkeää.

Miten voin huomata hämäränäköni heikentyneen?

  • Tarvitsen autoillessani pitkiä valoja enemmän kuin aikaisemmin.
  • Minun on vaikea erottaa pimeässä autoillessani keskiviivaa tai tien reunoja.
  • En erota enää värejä yhtä hyvin kuin aikaisemmin.
  • Kotona pitää sytytellä valoja aiempaa enemmän.
  • Koiralenkillä on hankalampaa liikkua kuin ennen, ja joudun käyttämään taskulamppua.
  • Langan pujottaminen neulaan on hankaloitunut, vaikka silmälasini ovat kunnossa. Joudun siirtymään tällöin aivan lampun alle.