Leivo ihanimmat leivät joulupöytään ja lahjaksi

Mitä olisikaan joulu ilman mausteista limppua, saaristolaisleipää, hauskaa sämpyläkuusta tai rapean paahteista siemennäkkäriä juustojen kanssa? Ihastuttavimmat leivät ilahduttavat niin joulupöydässä kuin lahjana.

Herkulliset leivät kruunaavat joulupöydän ja ovat maukkaita kumppaneita niin kalapöydän antimille, kinkulle kuin juustoillekin. Joulunajan leivät ovat usein aavistuksen makeita, ihanasti mausteisia tai muulla tavalla juhlavaksi tuunattuja. Jouluista focacciaa voisi kuvailla jopa luksusleiväksi!

Teksti: Sonja Kallio
20.11.2025 | Päivitetty 20.11.2025

Jouluiset sämpylät

Hauska syötävä joulukuusi muotoillaan sämpylöistä! Paiston jälkeen sämpylät voidellaan sulatetulla voilla, ja niiden pintaa koristavat erilaiset vihreän sävyt. Veikeitä värejä tuovat kurpitsansiemenet ja kuivatut yrtit, mutta trenditietoinen ripauttaa päälle rouhittuja pistaasipähkinöitä!

Saaristolaisleivän monet muodot

Perinteisiä makuja arvostavan valinta on nauvolainen saaristolaisleipä. Leivän juju piilee taikinassa käytetyssä piimässä sekä kaljamaltaissa ja vehnäleseissä. Jauhoina käytetään vehnä- ja ruisjauhoja. Saaristolaisleivän ominainen makeus syntyy tummasta siirapista, ja leivän kanssa maistuvat niin savukalat, mausteiset sillit, katkaraputahna kuin juustotkin. Toisinaan riittää pelkkä sipaisu voita!

Saaristolaisleipiä ja niiden versioita on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin. Kannattaa kokeilla esimerkiksi omenamehuun tehtyä saaristolaisleipää. Nesteenä voi käyttää myös appelsiinimehua tai vaikka appelsiinimehun ja piimän sekoitusta. Tiesithän, että leipä onnistuu myös gluteenittomana tai helppona peltiversiona!

Limppujen limppu

Mausteinen joululimppu on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten joulupöydässä, sillä pomeranssilla, fenkolilla ja kuminalla maustettu leipä hurmaa täyteläisellä maullaan. Joululimpun raaka-aineet muistuttavat osin nauvolaista saaristolaisleipää: molemmat makeutetaan siirapilla, valmistetaan piimään ja voidellaan lopuksi siirappi-vesiseoksella. Limpun rakenne on kuitenkin kuohkeampi, maku mausteisempi eikä taikinaan sekoiteta maltaita tai leseitä.

Leipä sopii erinomaisesti joulunajan viemisiksi tai ihanaksi ruokalahjaksi. Saat leivästä juhlavan näköisen, kun kiedot leivän ympärille narua ja koristelet sen rosmariininoksalla tai kuivatuilla appelsiini- tai sitruunasiivuilla. Voit myös kääriä leivän leivinpaperiin tai sujauttaa sen kauniiseen paperipussiin – näin se kestää kuljetuksen paremmin.

Joulun fantastiset focacciat

Nyt tuunataan ihanan kuohkea italialainen focaccia joulusesonkiin sopivaksi! Helppo focacciataikina ei vaadi ylimääräistä vaivaamista, vaan vain hieman ennakointia, sillä taikinan annetaan levätä ja kohota jääkaapissä vähintään 8 tuntia. Herkkuleipä päällystetään pikantilla vuohenjuustolla, tuoreilla viikunoilla ja hunajalla. Jouluinen focaccia sopii täydellisesti glögin kaveriksi tai osaksi joulupöydän tarjoiluja.

Hieman simppelimpään versioon upotetaan makeita, kuumassa vedessä mehukkaiksi liotettuja karpaloita. Niiden makupariksi sopii aromaattinen rosmariini, ja pinnan viimeistelyyn käy oliiviöljy ja ripaus suolaa. Kokeile tarjota karpalofocacciaa juustojen kanssa. Esimerkiksi manchegon pähkinäinen ja täyteläinen maku tukee rosmariinin aromaattisuutta. Myös brie tai camembert sopivat erinomaisesti leivän kaveriksi pehmeän kermaisen makunsa ansiosta. Rohkea kokeilee focaccian kanssa gorgonzolaa tai Saint Agur -sinihomejuustoa, joiden kipakka maku täydentää karpaloiden makeutta.

Puolukalla piristetty mallasleipä

Ruisrouheella ja maltailla ryyditetty saaristolaisleivän serkku eli mallasleipä saa uudenlaisen vivahteen nesteenä käytettävästä tummasta ja paahteisesta oluesta. Perinteisen siirapin makeuden korvaa puolukkahillo ja raikasta appelsiinin kaltaista makua tuo jauhettu pomeranssinkuori. Tiesitkö, että pomeranssi tunnetaan myös nimellä hapanappelsiini? Leipään syntyy ihanan makea ja kiiltävä pinta, kun se sivellään kahteen kertaan siirappi-vesiseoksella.

Rapea valinta joulun juustotarjottimelle

Leipäkorin rapein yllätys on tietysti kaura-siemennäkkäri! Näkkäri on superhelppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään, taikina painellaan uunipellin päälle ohueksi levyksi ja kuivatetaan uunissa. Gluteenittomassa näkkärissä maistuvat kauran lisäksi yhdistelmä seesaminsiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Joukkoon sopisivat lisäksi pellavansiement tai auringonkukansiemenet.

Ekstraherkullista näkkäriä saat, kun ripottelet pinnalle hieman sormisuolaa ennen paistamista. Paahdettu näkkäri maistuu taivaalliselta erilaisten juustojen kanssa ja lisukkeeksi sopivat hillot tai tuoreet hedelmät.

Näkkäristä saat helposti pitkään säilyvän joululahjan, kun pakkaat sen kauniiseen ja tiiviiseen lasi- tai metallipurkkiin. Näkkäri nimittäin sopii mainiosti uudenvuoden tai loppiaisen illanistujaisiin!

Pähkinäinen joululeipä

Ihastuttava jouluinen vaalea leipä tuo pöytää hauskoja sattumia. Taikinaan upotetaan rennosti rouhittuja kuivattuja aprikooseja, ja pähkinäisen vivahteen ja purutuntuman tuovat hasselpähkinät. Voit muokata leipää makusi mukaan ja korvata aprikoosit esimerkiksi kuivatuilla karpaloilla tai viikunoilla. Hasselpähkinöiden tilalle sopivat saksanpähkinät tai lempeän täyteläiset cashewpähkinät. Ohjeella leivot kaksi leipää – itsellesi ja vaikkapa tuliaiseksi joulunajan vierailulle!

Katso lisää jouluisia ideoita