Kesällä on hyvä aika kunnostaa taloa ja tehdä perusparannuksia. Talon ukkossuojaus on syytä tarkistaa, sillä ukkoskausi on vilkkaimmillaan juhannuksen tienoilta heinäkuun loppuun.
Ulkoseinien kunto
Paahtava aurinko kuivattaa puutalon ulkolaudoitusta ja haalistaa maalipintaa. Ulkopintaan kannattaa siis käyttää hyvää ulkomaalia. Hilseilevä maali kertoo, että asialla on jo kiire.
Ukkossuojaus
Rakennus pitäisi olla suojata ukkoselta ulkoisesti ja sisäisesti. Iskun kohteeksi joutumista ei voida estää, mutta salamavirta pyritään johtamaan mahdollisimman turvallisesti maahan. Ukkossuojaus on helpointa tehdä talon rakennusvaiheessa, mutta se onnistuu myös jälkikäteen. Jos ei tiedä, onko omassa talossa ukkosenjohdatin, neuvoa voi kysyä paikalliselta sähkölaitokselta tai -urakoitsijalta.
Ulkoiseen suojaukseen kuuluvat metallinen salamasieppari, mahdolliset muut kattojohtimet, alastulojohtimet ja maadoitukset. Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan.
Maaperän sähkönjohtavuus vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti rakennus tulee suojata.
Sisäinen suojaus onnistuu ylijännitesuojalla, joka torjuu salamoinnin aiheuttamat virtapiikit. Ilman suojaa kodin elektroniikkalaitteet voivat vaurioitua.
Talon huolto syksyllä
Syksyn sateet teettävät työtä talon huoltajalle. Ennen syyssateiden alkamista on hyvä tarkistaa useita kiinteistön kuntoon vaikuttavia asioita. Vaikka sade kastelee seinät ja ikkunanpuitteet, kosteuden ei pidä päästä talon rakenteisiin.