Kodin sisätilojen valaistustyypit voidaan jakaa neljään pääryhmään: puhutaan yleis-, työ-, kohde- ja tunnelmavalaistuksesta. Näitä yhdistelemällä luodaan kodin tunnelma ja varmistetaan tarpeellinen työskentelyvalo oikeisiin paikkoihin.
1. Yleisvalaistus
Yleisvalaistuksella luodaan kodin perusvalaistus, jota täydennetään muilla valaistusmuodoilla. Perinteisin valonlähde on kattovalaisin, joka levittää valoa laajalle alueelle.
Yleisvalaistukseksi sopii epäsuora hajavalo, joka heijastuu katon ja seinien kautta ympäri huonetta. Jalka- ja pöytävalaisimilla tuetaan valaistusta etenkin olo- ja makuuhuoneessa. Eri puolille huonetta sijoitetut valaisimet takaavat tasaisen yleisvalon.
2. Työvalaistus
Työ- eli paikallisvalaistuksessa tärkeintä on häikäisyn välttäminen. Se onnistuu, kun huomioi valaisimen ja lampun korkeuden sekä valon suunnan ja voimakkuuden.
Työvalon sävyn pitäisi olla lähellä luonnonvaloa eli noin 5 000–6 000 kelviniä.
Työvaloa tarvitaan muun muassa:
- lukemiseen
- kirjoittamiseen
- käsitöihin
- ruoanlaittoon.
3. Kohdevalaistus
Kohdevalaistuksen avulla korostetaan rakenteiden ja sisustuksen yksityiskohtia ja luodaan huoneeseen syvyysvaikutelmaa. Valolla ohjataan katse yksityiskohtiin.
Esineiden muoto korostuu eri tavalla, kun valo suunnataan niihin ylhäältä, alhaalta tai sivulta. Liiallinen yksityiskohtien korostaminen saattaa kuitenkin tehdä tilasta levottoman.
Kohdevalaistuksella voidaan korostaa:
- kasveja
- tauluja
- koriste- ja taide-esineitä
- erikoista seinäpintaa
- laatoitusta
- tulisijaa.
4. Tunnelmavalaistus
Tunnelmavalaistus luodaan kauniiden koristevalaisimen avulla. Valaisin voi olla erikoinenkin katseenvangitsija, sillä sen tehtävä ei ole niinkään antaa valoa, vaan toimia sisustusesineenä.