Täytetty ahvenpiirakka
Noin 1,5 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kätke kalapiirakkaan tuttuja, perinteisiä makuja. Tee kuori valmiista ruistaikinasta, lado täytteeksi ahvenfileitä ja keitettyä perunaa. Viimeistele ahvenpiirakka tilkalla tilliöljyä.
| 400 g | (1 pkt) ruis-perunataikinaa |
| 4 - 6 kpl | keitettyä perunaa |
| 350 - 500 g | ahvenfileitä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 rkl | margariinia (maidotonta) |
| Tilliöljy | |
|---|---|
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 4 rkl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna voiteluun |
- 1.
Anna taikinan sulaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä kohmeiseksi. Jos teet kalanmallisen piirakan, varaa noin 4 perunaa ja 350 g ahvenfileitä. Suorakaiteen muotoiseen piirakkaan tarvitset noin 6 perunaa ja 500 g kalaa.
- 2.
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi: Etsi sormella tunnustelemalla fileen keskellä oleva ruotorivi. Leikkaa viillot ruotorivin molemmin puolin ja irrota suikale ruotoineen fileestä.
- 3.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli kylmä taikina jauhotetulla pöydällä 3–5 mm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kuori ja viipaloi perunat. Lado ne taikinan puolikkaalle niin, että 1,5 cm reunasta jää ilman täytettä. Jos muotoilet kalanmallisen piirakan, laita pyrstön kohdalle vähemmän täytettä. Aseta ahvenfileet perunoiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää margariini nokareina päälle. Ota tilliöljyyn varatusta tillistä muutama oksa, hienonna ne ja ripota täytteen päälle.
- 4.
Vatkaa kananmuna kevyesti ja sivele sillä taikinan reunat. Taita taikina täytteen yli ja painele reunat kiinni. Jätä piirakka suorakaiteeksi tai leikkaa kalanmalliseksi. Kuvioi pinta veitsellä ja painele reunat haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla. Paista uunissa noin 35 minuuttia.
- 5.
Laita tilli, öljy, suola ja pippuri kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa piirakan kanssa.
Täytetty ahvenpiirakka
Kätke kalapiirakkaan tuttuja, perinteisiä makuja. Tee kuori valmiista ruistaikinasta, lado täytteeksi ahvenfileitä ja keitettyä perunaa. Viimeistele ahvenpiirakka tilkalla tilliöljyä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | (1 pkt) ruis-perunataikinaa |
| 4 - 6 kpl | keitettyä perunaa |
| 350 - 500 g | ahvenfileitä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 2 rkl | margariinia (maidotonta) |
Tilliöljy | |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 4 rkl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna voiteluun |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Anna taikinan sulaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä kohmeiseksi. Jos teet kalanmallisen piirakan, varaa noin 4 perunaa ja 350 g ahvenfileitä. Suorakaiteen muotoiseen piirakkaan tarvitset noin 6 perunaa ja 500 g kalaa.
Määrä Ainesosa 400 g (1 pkt) ruis-perunataikinaa - 2
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi: Etsi sormella tunnustelemalla fileen keskellä oleva ruotorivi. Leikkaa viillot ruotorivin molemmin puolin ja irrota suikale ruotoineen fileestä.
Määrä Ainesosa 350 - 500 g ahvenfileitä 4 - 6 kpl keitettyä perunaa - 3
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli kylmä taikina jauhotetulla pöydällä 3–5 mm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kuori ja viipaloi perunat. Lado ne taikinan puolikkaalle niin, että 1,5 cm reunasta jää ilman täytettä. Jos muotoilet kalanmallisen piirakan, laita pyrstön kohdalle vähemmän täytettä. Aseta ahvenfileet perunoiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää margariini nokareina päälle. Ota tilliöljyyn varatusta tillistä muutama oksa, hienonna ne ja ripota täytteen päälle.
Määrä Ainesosa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1 tl suolaa 2 rkl margariinia (maidotonta) - 4
Vatkaa kananmuna kevyesti ja sivele sillä taikinan reunat. Taita taikina täytteen yli ja painele reunat kiinni. Jätä piirakka suorakaiteeksi tai leikkaa kalanmalliseksi. Kuvioi pinta veitsellä ja painele reunat haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla. Paista uunissa noin 35 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna voiteluun - 5
Laita tilli, öljy, suola ja pippuri kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa piirakan kanssa.
Määrä Ainesosa 4 rkl rypsiöljyä 1/4 tl rouhittua mustapippuria 1/4 tl suolaa 1 kpl ruukku tilliä
Ravintosisältö
804
Energiaa kcal
3365
Energiaa kj
46,0 g
Rasvaa
16,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
60,3 g
Hiilihydraatteja
1,5 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
33,3 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
804
Energiaa kcal
3365
Energiaa kj
46,0 g
Rasvaa
16,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
60,3 g
Hiilihydraatteja
1,5 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
33,3 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























