Anna taikinan sulaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä kohmeiseksi. Jos teet kalanmallisen piirakan, varaa noin 4 perunaa ja 350 g ahvenfileitä. Suorakaiteen muotoiseen piirakkaan tarvitset noin 6 perunaa ja 500 g kalaa.
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi: Etsi sormella tunnustelemalla fileen keskellä oleva ruotorivi. Leikkaa viillot ruotorivin molemmin puolin ja irrota suikale ruotoineen fileestä.
Säädä uuni 200 asteeseen. Kauli kylmä taikina jauhotetulla pöydällä 3–5 mm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kuori ja viipaloi perunat. Lado ne taikinan puolikkaalle niin, että 1,5 cm reunasta jää ilman täytettä. Jos muotoilet kalanmallisen piirakan, laita pyrstön kohdalle vähemmän täytettä. Aseta ahvenfileet perunoiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää margariini nokareina päälle. Ota tilliöljyyn varatusta tillistä muutama oksa, hienonna ne ja ripota täytteen päälle.
Vatkaa kananmuna kevyesti ja sivele sillä taikinan reunat. Taita taikina täytteen yli ja painele reunat kiinni. Jätä piirakka suorakaiteeksi tai leikkaa kalanmalliseksi. Kuvioi pinta veitsellä ja painele reunat haarukalla. Voitele piirakka kananmunalla. Paista uunissa noin 35 minuuttia.
Laita tilli, öljy, suola ja pippuri kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa piirakan kanssa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
804
3365
46,0 g
16,5 g
60,3 g
1,5 g
5,8 g
33,3 g
2,7 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli