Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Edullinen ja tuttu silakka muuntuu moneksi — kokeile näitä reseptejä, kun haluat kokata silakasta jotain uutta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 13.10.2022
|
Muokattu: 13.10.2022
Silakka on maukkaimmillaan syksyllä. Kokeile edullista ja ekologista silakkaa cevichen tyyppisissä raikkaissa alkupaloissa, kermaisina lisukkeina tai tuunaa silakkapihveistä ja muista arkiklassikoista uusia versioita.

Suussa sulavat alkupalasilakat valmistuvat ilman lämpöä

Silakat sopivat erinomaisesti lämpimien ruokien lisäksi myös kylmiin herkkuihin. Etikassa tai sitruksissa yön yli marinoidut, raakakypsennetyt silakat maistuvat alkupalaksi tai vaikkapa brunssipöydän raikkaana lisukkeena.

Tykkäätkö cevichestä? Lime-inkiväärisilakat ovat edullinen kotimainen vaihtoehto cevichen ystäville. Pirteät sitrussilakat sopivat perunoiden pariksi tai leivän päälle. Kokeile myös superhelppoja espanjalaisia boquerones-silakoita. Mausta etikkaliemessä kypsennetyt silakat valkosipulilla, persiljalla ja hyvällä oliiviöljyllä ja tarjoile tuoreen vaalean leivän kanssa.

Kermaiset silakkaherkut juhlistavat sesonkikalaa

Silakka rakastaa kermaa, ja näissä resepteissä yhdistyvätkin kermainen pehmeys ja etikan miellyttävä kirpeys. Kultaiset sahramisilakat juhlistavat silakkaa sekä upealla värillään että runsaalla maullaan. Sahramin lisäksi silakoissa maistuvat valkosipuli ja silakan pariksi sopiva tuore tilli.

Jos mätimousse kuuluu suosikkiherkkuihisi, testaa silakoita mätikastikkeessa. Koukuttava alkupala sisältää mätimoussen tutut maut, joihin etikkaiset silakat tuovat mukavan pirteän lisän. Voit käyttää herkkua leivän päällä, dippinä, alkupalana tai syödä vaikka sellaisenaan.

Arkiruokaklassikkojen uudet tuulet

Nopeasti kypsyvät silakkafileet ovat arkena kalaa kaipaavan pelastus. Kun kaipaat vaihtelua tuttuihin, perinteisiin silakkapihveihin tai silakkalaatikkoon, kokeile maustaa arkisilakat uusilla tavoilla. Silakan makupareiksi sopivat niin tomaatti, texmex-mausteet kuin wasabikin.

Helposti valmistuvat vuokaruoat saat uuniin vartissa, kun rullaat silakkafileet, maustat ne suolalla ja päällystät erilaisilla nopeasti valmistuvilla kastikkeilla, kuten tomaattisella sriracha-kastikkeella tai wasabi-ranskankermakastikkeella. Kastikkeen alla silakkarullat hautuvat ihanan meheviksi ja pehmeiksi, ja maut imeytyvät kalaan tehokkaasti. Myös silakkapihvit voi tehdä täysin uudella tavalla! Täytä uunissa kypsennettävät silakkapihvit kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja tuoreilla yrteillä. Lisää silakkapihvien päälle ruisjauhon pariksi myös seesaminsiemeniä.

Lue lisää silakasta