Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Edullinen linssi on kuivakaapin sankari – katso 5 reseptiä, jotka saavat lisäpotkua ja -protskua linsseistä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 15.3.2021
|
Muokattu: 15.3.2021
Edulliset ja nopeasti kypsyvät linssit ovat kätevä lisä keittiön kuivakaappiin. Linsseistä syntyy herkullisia kasviscurryja, patoja ja kastikkeita. Lisäksi niillä voi korvata lihan osittain tai kokonaan tutuissa resepteissä. Lue, mitä eroa erivärisillä linsseillä on ja miten linssejä voi käyttää ruoanlaitossa.

Punaiset, vihreät ja mustat linssit – onko värillä väliä?

Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti. Siksi ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.

Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan. Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.

5 herkullista tapaa käyttää linssejä ruoanlaitossa

1. Keitä curryksi tai padaksi

Miedon makuiset linssit sopivat mainiosti yhteen eksoottisten mausteiden kanssa. Keitä punaisista linsseistä nopea, koko perheelle maistuva curry tai hauduta juureksista ja vihreistä linsseistä muhevan mausteinen pata.

2. Pyöräytä pastakastikkeeksi

Linsseistä syntyy nopea ja herkullinen pastakastike. Korvaa jauheliha linsseillä perinteisessä bolognesessa tai lisää pastakastikkeeseen uutta makua halloumijuustolla. Kypsien tölkkilinssien ansiosta kastike on vartissa valmis. Ruoka sopii myös perheen pienimmille, kun otat osan kastikkeesta syrjään ennen suolaisen halloumin lisäämistä.

3. Rikasta jauheliharuokia

Linssit ovat etenkin kasvissyöjien ja paljon kasvisruokaa kokkaavien suosiossa, mutta niillä voi helposti rikastaa myös liharuokia. Samalla ruoka kevenee ja aterian ympäristöjalanjälkikin muuttuu hieman pienemmäksi. Testaa linssejä jauhelihapihveihin ja texmex-henkiseen jauhelihagratiiniin.

4. Soseuta kasviskeittoihin

Kaipaako kasvissosekeittosi lisää proteiinia, mutta haluat vaihtelua pinnalle lusikoidun raejuuston tilalle? Kokeile soseuttaa keittoon linssejä! Miedon makuiset linssit ovat mainio lisä lähes mihin tahansa kasvissosekeittoon, mutta erityisen hyvin ne sopivat itämaisin maustettuihin juuressosekeittoihin.

5. Lisää proteiiniksi salaatteihin

Valmiiksi marinoituja linssejä on kätevä lusikoida proteiiniksi salaatteihin. Simppeli marinadi syntyy öljystä, sitruunasta ja suolasta. Mukaan voi lisätä myös hienonnettua valkosipulia ja kuivattuja yrttejä. Omenainen sieni-linssisalaatti sopii niin illanistujaisten tarjottavaksi kuin lounaaksi leivän kanssa.

Pitääkö linssejä liottaa?

Toisin kuin papuja, kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa ja keittoaikakin on huomattavasti lyhyempi. Punaiset linssit kypsyvät noin 10-15 minuutissa, mustat ja vihreät 20-30 minuutissa. Halutessasi voit lyhentää vihreiden ja mustien linssien keittoaikaa liottamalla niitä ensin kylmässä vedessä tunnin ajan. Huuhtele linssit aina ennen keittämistä.

Jos haluat linssit käyttöön vieläkin nopeammin, nappaa säilykehyllystä tölkillinen valmiiksi kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä. Valuta ja käytä ruokiin mielesi mukaan.

Kaikki irti ruokakaapin aarteista

Esittelemme Ruokakaapin aarre -jutuissa edullisia ja monikäyttöisiä raaka-aineita ja annamme vinkkejä, joilla saat tutuista säilyketölkeistä ja vihanneslokeron perusvierailijoista entistä enemmän irti. Säästä rahaa, aikaa ja syö hyvin – ole fiksu kokki!