Punaiset, vihreät ja mustat linssit – onko värillä väliä?
Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti. Siksi ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.
Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.
Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan. Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.
5 herkullista tapaa käyttää linssejä ruoanlaitossa
1. Keitä curryksi tai padaksi
Miedon makuiset linssit sopivat mainiosti yhteen eksoottisten mausteiden kanssa. Keitä punaisista linsseistä nopea, koko perheelle maistuva curry tai hauduta juureksista ja vihreistä linsseistä muhevan mausteinen pata.
2. Pyöräytä pastakastikkeeksi
Linsseistä syntyy nopea ja herkullinen pastakastike. Korvaa jauheliha linsseillä perinteisessä bolognesessa tai lisää pastakastikkeeseen uutta makua halloumijuustolla. Kypsien tölkkilinssien ansiosta kastike on vartissa valmis. Ruoka sopii myös perheen pienimmille, kun otat osan kastikkeesta syrjään ennen suolaisen halloumin lisäämistä.
3. Rikasta jauheliharuokia
Linssit ovat etenkin kasvissyöjien ja paljon kasvisruokaa kokkaavien suosiossa, mutta niillä voi helposti rikastaa myös liharuokia. Samalla ruoka kevenee ja aterian ympäristöjalanjälkikin muuttuu hieman pienemmäksi. Testaa linssejä jauhelihapihveihin ja texmex-henkiseen jauhelihagratiiniin.
4. Soseuta kasviskeittoihin
Kaipaako kasvissosekeittosi lisää proteiinia, mutta haluat vaihtelua pinnalle lusikoidun raejuuston tilalle? Kokeile soseuttaa keittoon linssejä! Miedon makuiset linssit ovat mainio lisä lähes mihin tahansa kasvissosekeittoon, mutta erityisen hyvin ne sopivat itämaisin maustettuihin juuressosekeittoihin.
5. Lisää proteiiniksi salaatteihin
Valmiiksi marinoituja linssejä on kätevä lusikoida proteiiniksi salaatteihin. Simppeli marinadi syntyy öljystä, sitruunasta ja suolasta. Mukaan voi lisätä myös hienonnettua valkosipulia ja kuivattuja yrttejä. Omenainen sieni-linssisalaatti sopii niin illanistujaisten tarjottavaksi kuin lounaaksi leivän kanssa.
Pitääkö linssejä liottaa?
Toisin kuin papuja, kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa ja keittoaikakin on huomattavasti lyhyempi. Punaiset linssit kypsyvät noin 10-15 minuutissa, mustat ja vihreät 20-30 minuutissa. Halutessasi voit lyhentää vihreiden ja mustien linssien keittoaikaa liottamalla niitä ensin kylmässä vedessä tunnin ajan. Huuhtele linssit aina ennen keittämistä.
Jos haluat linssit käyttöön vieläkin nopeammin, nappaa säilykehyllystä tölkillinen valmiiksi kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä. Valuta ja käytä ruokiin mielesi mukaan.