Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juhlan jälkeen – näin hyödynnät tähteeksi jääneitä juhlaruokia

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.4.2022
|
Muokattu: 3.4.2023
Juhlat ovat ohi, mutta pöydässä ja jääkaapissa on vielä herkkuja. Osa katoaa suuhun oman porukan rääppiäisissä, mutta mitä ihmettä muille ylijääville juhlaruoille ja herkuille pitäisi tehdä? Kurkkaa ideat ja tuunaa juhlatarjottavista arkiruokia. Pelasta ja pakasta!

Pidä kylmänä ja kuumenna kunnolla

Lämpimässä esillä ollutta ruokaa ei saa säilyttää kovin pitkään, joten hävikkiä kannattaa välttää jo ennakkoon. Yksi tapa pienentää biojätteeksi menevän ruoan määrää on laittaa juhlaruokia tarjolle pienissä erissä. Kun osa ruoasta odottaa jääkaapissa, se säilyy tarvittaessa juhlan jälkeenkin. Lämpimässä ollut ruoka ei sen sijaan parane, vaikka sen jäähdyttäisi uudelleen. Jos taas lämmität esillä ollutta ruokaa, kuumenna se kunnolla ennen syömistä.

Pakasta pyörykät, pullat ja liika kahvi

Aloita pakastamalla kaikki ne ruoat, jotka voi laittaa sellaisenaan pakastimeen. Pakkaa uunilohet, pyörykät ja muut lämpiminä tarjotut ruoat sopivan kokoisiksi annoksiksi, joista on helppo tehdä ruokaa arkena. Pussita pullat pakastimeen. Kuivakakkupaloja ja piirakoita voit pakastaa vaikka kerta-annoksina. Jos kahvia jää yli eikä se ole painunut kitkeräksi, jäähdytä se ja laita pakastimeen jääkahvia varten.

Leivo rippeet suolaiseksi piirakaksi

Katsele tähteitä sillä silmällä, että saisiko niistä suolaisen piirakan. Jos pöytään on jäänyt lohta tai leikkeleitä, kypsiä kasviksia ja kermaviili- tai ranskankermakastiketta, sinulla on melkein kaikki ainekset suolaisen piirakan täytteeseen. Sekoita kastikkeeseen kananmuna ja valuta se täytteeksi pakastetaikinasta tehdylle piirakkapohjalle. Jos juhlapöydästä jää juustoa, viimeistele täyte juustoraasteella tai -muruilla. Asettele muut täytteet päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Pakasta piirakka jäähtyneenä ja nauti myöhemmin vaikka iltapalana.

Kokkaa tähteistä parhaita arkiruokia

Savukalat ja kylmät leikkeleet muuntuvat helposti erilaisiksi arkiruoiksi. Voit paloitella niitä pastakastikkeeseen tai laatikkoruokiin. Jos myös perunoita ja kermaa jää yli, kerrosta ne kalan tai lihan kanssa helpoksi kiusaukseksi. Tai kuumenna kypsistä kaloista ja perunoista nopea kalakeitto. Keitetyt perunat kelpaavat myös perunasalaattiin, pizzaan tai sosekeittoon, johon uppoavat myös muut kasvikset. Leipäkorin rippeistä voit tehdä italialaisen panzanella-salaatin tai uunimunakkaan. Käytä leipäviipaleita lämppäreissä ja köyhissä ritareissa tai anna kuivua ja jauha perinteiseen tapaan korppujauhoiksi.

Upota ainekset perheen perjantaiherkkuihin

Tapas-tyyliset tarjottavat ovat täydellisiä täytteitä pizzaan ja lämpimiin uunileipiin: leikkeleet, oliivit, graavi- ja savukalat, tomaatit ja juustot. Pyörykätkin maistuvat pizzassa! Kokeile lämppärissä myös hedelmiä ja marjoja. Ne tuovat kivaa hapokkuutta täyteläisen makuisiin leipiin. Keksit ja karkit voit leipoa rocky roadiin tai säästää myöhempiin leivontahetkiin. Murenna keksejä vaikka juustokakun pohjaksi. Mahdolliset maidot, kermat ja rahkat on hyvä syy järjestää omalle porukalle lettukestit. Jospa jääkaapista löytyisi täytekakun teosta ylijäänyt hillokin!

Haluatko tutustua tarkemmin ruokien säilyvyyteen?

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen