Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Karitsaa viidellä eri tavalla – kokeile uutta tai kokkaa perinteistä pääsiäispöytään

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 8.3.2022
|
Muokattu: 12.2.2024
Tiesitkö, että karitsa taipuu yllättävän moneen? Karitsanpaisti, karitsapata ja karitsapyörykät ovat aina maistuvia vaihtoehtoja. Karitsan jauhelihaa kannattaa kokeilla myös perinteisen peltilihapiirakan täytteeksi. Katso karitsareseptit ja vinkit, joilla kokkaat parhaat karitsaruoat.

Monille tutuin tapa valmistaa karitsa on tehdä siitä mehevä paisti, mutta monipuolinen karitsanliha sopii erinomaisesti myös pyöryköihin, nyhtökaritsaksi tai vaikkapa piirakan täytteeksi. Karitsan maku pääsee oikeuksiinsa erityisesti yrttien ja valkosipulin siivittämänä. Perinteisiä makupareja karitsalle ovat rosmariini, timjami, minttu ja persilja, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla maustamista myös oreganolla tai upottaa karitsa tomaattiseen kastikkeeseen. Tässä viisi erilaista tapaa valmistaa karitsa esimerkiksi pääsiäispöydän kruunuksi.

Nyhtökaritsa hurmaa helppoudellaan

Pehmeä nyhtökaritsa saa runsaan makunsa pitkästä hauduttamisesta, yrteistä ja valkosipulista. Valmiiksi maustetulla paistilla pääset valmistuksessa erityisen helpolla. Näyttävä nyhtökaritsa sopii niin pääsiäispöytään kuin vaikkapa arki-iltana tacojen täytteeksi.

Vaali perinteitä karitsanpaistilla

Tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla maustetun karitsanpaistin valmistat helposti uunissa. Paistin pariksi sopivat mainiosti esimerkiksi uunissa paahdetut kasvikset, raikkaat salaatit ja perunat. Karitsan paistoliemeäkään ei kannata heittää pois, sillä voit käyttää sen täyteläisen, kermaisen kastikkeen pohjana. Pakkasen purema routakaritsa valmistuu jäisestä paistista ja saa pinnalleen herkullisen yrtti-parmesaanikuorrutteen. Karitsanpaistin valmistajan paras kaveri on paistomittari, joka kertoo karitsan täydellisen kypsyysasteen.

Pyöräytä karitsa pulliksi

Karitsan jauheliha sopii erinomaisesti lihapyöryköiden tekoon. Perinteisesti maustetut pullat on helppo tehdä pannulla paistaen. Mehevät kreikkalaistyyliset pullat vaativat hieman enemmän vaivaa, mutta korvaavat vaivannäön runsailla mauilla. Pyörykät myös hautuvat sametinpehmeiksi tomaattisessa kastikkeessa. Erityisen herkullisen lopputuloksen saat, kun lisäät pullien joukkoon myös fetajuustoa.

Hauduta padassa pitkään ja hartaasti

Kokeile tänä pääsiäisenä lempeää karitsapataa. Italialainen karitsapata muhii ihanan meheväksi hellalla. Juhlava, burgundinpataa muistuttava karitsapata saa runsautta, pehmeyttä ja makua pitkästä kypsennysajasta sekä punaviinistä ja pekonista. Kun pata muhii uunissa, ehdit rauhassa valmistella muut ruoat pääsiäispöytään tai viikonlopun juhlaillalliselle.

Piilota piirakkaan

Karitsan jauhelihan piilottaminen peltilihapiirakan sisään on yllättävä ja hauska tapa tarjota karitsaa esimerkiksi pääsiäisbrunssilla tai arkena. Taikinakuori ja tomaattinen sisus pitävät karitsan mehevänä ja maukkaana.

Perinteinen pääsiäismenu rakentuu karitsan ympärille

Monille karitsan syöminen on tärkeä osa pääsiäisen juhlintaa. Perinteinen pääsiäismenu rakentuukin usein juuri karitsan ympärille. Kurkkaa vinkit, mitä voisit tarjota karitsan kaverina ja yllätä juhlavieraat yhdistämällä jokin ylläolevista resepteistä uudella tavalla osaksi menua!