Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä eroa on valkosuklaalla, maitosuklaalla ja tummalla suklaalla? Katso ihanan suklaiset reseptit!

Teksti:
Taina Salovaara ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.11.2016
|
Muokattu: 9.9.2021
Me suomalaiset syömme noin 7 kiloa suklaata vuodessa, mikä sijoittaa meidät suklaankuluttajina 9. sijalle maailmassa. Suklaat jaotellaan tummiin suklaisiin sekä maito- ja valkosuklaisiin.

Tumma suklaa – voimakas makunautinto

Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta ja -voista sekä sokerista. Se on suklaista voimakkaimman makuista, koska sen kaakaopitoisuus on suurin.

Tumman suklaan tulee säädösten mukaan sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota, jolla tarkoitetaan kaikkien kaakaon ainesosien eli kaakaojauheen, -voin ja -massan yhteismäärää. Yleisimmin tumman suklaan kaakaopitoisuus vaihtelee 44–99 prosentin välillä. Taloussuklaa, joka on tummaa suklaata, sisältää kaakaota 44 prosenttia.

Tumma suklaa on vahvan makunsa vuoksi erityisen hyvä leivonnaisten ja jälkiruokien raaka-aine. Mitä suurempi suklaan kaakaopitoisuus on, sitä vähemmän suklaata leivonnaisiin tarvitaan.

Maitosuklaa – pehmeä ja makea

Maitosuklaaseen käytetään samoja raaka-aineita kuin tummaan suklaaseen ja lisäksi myös maitoa tai maitojauhetta.

Maitosuklaan tulee sisältää vähintään 25 prosenttia kaakaokuiva-ainetta ja 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta. Laadukas maitosuklaa sisältää vähintään 30 prosenttia kaakaota.

Suklaaseen käytetyn maidon vuoksi maitosuklaa on sekä maultaan että rakenteeltaan pehmeämpää kuin tumma suklaa. Se on myös tummaa suklaata rasvaisempaa ja makeampaa. Käytettäessä maitosuklaata jälkiruokiin tai leivonnaisiin korkeampi sokeripitoisuus on hyvä ottaa huomioon, jotta lopputulos ei ole ylimakea.

Valkosuklaa – lempeä ja vaniljainen

Valkosuklaan valmistukseen käytetään kaakaovoita, maitojauhetta, sokeria ja yleensä se maustetaan vaniljalla.

Valkoinen suklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Säädösten mukaan valkoisen suklaan tulee sisältää vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta.

Koska valkoinen suklaa ei sisällä kaakaomassaa, sen maku on hyvin maitoinen ja vaniljainen. Valkoinen suklaa on lempeän makunsa vuoksi monen suosikki leivonnassa ja jälkiruoissa. Valkosuklaan nopea paahtaminen uunissa syventää suklaan maun kinuskimaiseksi.

Katso kaikki suklaareseptit

Lisää aiheesta