Kokonainen kala on edullinen ja yllättävän helppo vaihtoehto, mutta monia voi arveluttaa sen käsittely. Ratkaisun avain löytyy uunista.
Esivalmistelut hoituvat hetkessä. Pyyhkäise perattu kala talouspaperilla. Ripottele pintaan ja sisään suolaa. Voit halutessasi täyttää vatsan yrteillä, sitruuna- tai limettiviipaleilla sekä purjosuikaleilla, mutta varsinainen maustaminen kannattaa tehdä vasta kypsentämisen jälkeen.
Kypsennä kirjolohi kokonaisena uunissa leivinpaperin päällä pellillä, uunivuoassa, paistopussissa tai folioon käärittynä.
Voit kypsentää pellillä samaan aikaan myös lisukkeet, erilaisia kuorittuja ja paloiteltuja kasviksia, jolloin koko ateria syntyy vaivattomasti.
Kilon kokoinen kirjolohi kypsyy noin puolessa tunnissa, ja siitä irtoaa syötävää noin 600 grammaa eli riittävästi neljälle hengelle. Isommasta kalasta saat ainekset pariinkin ateriaan.
Kypsennä kokonaista kalaa 200-asteisessa uunissa painon ja paksuuden mukaan 30–60 minuuttia. Kala on kypsää ja mehevää, kun selkäevä irtoaa kevyesti nyppäisemällä tai sisälämpötila on 50–55 astetta.
Leikkaa terävällä veitsellä kypsän kalan nahkaan viilto joko selkään tai kylkiviivaan ja irrota nahka. Haarukan avulla saat kypsän lihan eroteltua ruodoista ja siirrettyä tarjoiluastialle.