Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin käytät palsternakkaa: kokkaa makeaa ja suolaista monipuolisesta superjuureksesta

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 19.9.2022
|
Muokattu: 19.9.2022
Luontaisesti makea ja pähkinäisen makuinen palsternakka on monikäyttöinen juures, joka sopii porkkanan tavoin hyvin kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Katso vinkit ja uudet ideat palsternakan käyttöön ja kokeile gnoccheja, kakkuja, keittoja ja soseita palsternakasta.

Palsternakassa on runsaasti sekä terveydelle edullisia puolia että hyvää makua. Palsternakka sisältää paljon kuitua, erilaisia kivennäisaineita ja mukavan pähkinäisen ja hieman makean maun, joka tuo lempeyttä ja pehmeyttä esimerkiksi perunaruokiin ja makeisiin leivonnaisiin. Palsternakkaa kannattaa paahtaa uunissa myös sellaisenaan, jolloin sen eteeriset öljyt ja ominaismaku pääsevät parhaiten valloilleen.

Paista kasvispullia tai -pihvejä

Kokeile palsternakkaa kasvispullissa ja -pyöryköissä. Kaikille maistuvat arkiherkut valmistuvat näppärästi palsternakkaraasteesta. Keltaisiin kasvispyöryköihin upotetaan porkkanaa ja palsternakkaa, ja pinta rapeutetaan seesaminsiemenillä. Sidosaineena pyöryköissä toimivat kananmunat ja raejuusto, joten pyöryköissä on mukavasti myös proteiinia. Blinien ystävän kannattaa kokeilla latkes-lettuja. Tarjoa palsternakkaraasteesta paistetut kasvisletut kasviskaviaarin tai mädin kanssa tai kokeile latkesien kanssa perinteisesti tarjottavia smetanaa tai omenasosetta.

Lisää gnoccheihin

Palsternakan jauhoinen rakenne sopii erinomaisesti myös italialaiseen päivällisherkkuun, perunan ja jauhojen kanssa pyöriteltäviin gnoccheihin. Pehmeät ja hieman makeat gnocchit saavat parikseen suolaisen salvia-voikastikkeen, joka saa raikkautta reilusta tujauksesta sitruunaa. Täyteläiset gnocchit ovat erinomainen ruoka sellaisenaan tai esimerkiksi kalan tai paistettujen sienien kanssa.

Kokeile tuttua vuokaruokaa palsternakkalisällä

Koko perheen arkiruokasuosikki liha-perunasoselaatikko saa uutta makua, kun lisäät perunasoseeseen myös palsternakkaa ja lanttua. Palsternakka pehmentää laatikon makua pähkinäisellä aromillaan ja tuo tuttuun arkiruokaan uusia makuvivahteita, jotka maistuvat myös lapsille.

Keitä kevyt kasvissosekeitto

Palsternakka on sosekeittojen tekoon mahtava raaka-aine, sillä se kypsyy keitettäessä perunaakin nopeammin. Palsternakan miedon maun pariksi sopivat monet mausteet, kasvikset ja muut juurekset. Kokeile maustaa sosekeitto lämmittävällä inkiväärillä tai soseuta palsternakan kaverina toista satokauden herkkua, täyteläisen makuista maa-artisokkaa. Viimeistele sosekeitto paahdetuilla pähkinöillä tai siemenillä.

Tarjoile palsternakkaa lisukkeena perunan kanssa

Tutut perunalisukkeet, kuten valkosipuli- ja kermaperunat sekä perunasose, saavat helposti uusia ulottuvuuksia palsternakan avulla. Näyttävä juuresvuoka on helppo valmistaa nostamalla peruna- ja palsternakkaviipaleet pystyyn. Lisää perunoiden ja palsternakan lisäksi vuokaan myös juuriselleriä, niin saat käytettyä monipuolisesti satokauden juureksia samassa ruoassa. Juuresvuoka sekä hitaasti muhiva kermainen peruna-palsternakkavuoka maistuvat niin kala- kuin liharuokienkin lisukkeena ja sopivat hyvin vaikka syksyiseen juhlapöytään. Myös perunasosetta kannattaa tuunata palsternakalla. Palsternakan jauhoisuus sopii muusiin täydellisesti ja makukin muuttuu mukavan pähkinäiseksi.

Kokeile palsternakkaa jälkiruoissa

Palsternakan luontaisesti makea maku sopii erinomaisesti leivontaan. Raastettu juures tuo leivonnaisiin myös lisämehevyyttä ja pehmeyttä. Palsternakkaa voi käyttää esimerkiksi porkkanakakkuresepteissä porkkanan tilalla vastaavan määrän. Mehevän palsternakkapokekakun nimi tulee kakun päälle tökittävistä kuopista, joihin valutetaan herkullista, porkkanakakuista tuttua tuorejuustokuorrutusta.

Katso lisää juuresreseptejä