Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Juhlaruokien somistusvinkit

Näin somistat juhlaruoat ja koristelet buffetpöydän tarjottavat kauniisti ja helposti

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.4.2022
Muokattu: 21.4.2022
Juhlapöytä on katettu ja ruoat valmiina! Enää tarvitaan koristeet: yrttejä, versoja, marjoja ja syötäviä kukkia. Sitruunalla, pippurilla ja suolahipuillakin teet herkullisia taikoja, kun somistat ruokia.

Kerro koristeilla, mitä ruoka sisältää

Hei, mitä tässä piirakassa on? Anna koristeiden vastata, eli käytä kakkujen, piirakoiden ja muiden täytettyjen tarjottavien koristeina samoja tai samankaltaisia aineksia kuin täytteessä. Ripottele kinkkupiirakan päälle paahdettua pekonimurua tai ilmakuivattua kinkkua. Parsapiirakan koristeeksi voit vuolla kauniita suikaleita tuoreista parsanvarsista tai säästää parsan kukintoja koristeeksi. Jos ruoassa on sinihomejuustoa, ripottele sitä pieninä muruina somisteeksi valmiin ruoan päälle. Yleisimmät allergiaa aiheuttavat aineksia, kuten pähkinöitä, kannattaa hyödyntää koristeina ainakin silloin, kun tarjottava sisältää samoja aineksia. Näin allergeeni ei jää vieraalta vahingossa huomaamatta.

Koristele tuoksuilla ja mauilla

Käytä koristeita hyväksesi paitsi ulkonäön myös ruoan makujen viimeistelyssä. Kauniit yrtit antavat ruoalle usein juuri sen pienen lisän, joka täydentää ruoan maun. Somista yrteillä salaatit, lämpimät ruoat, piirakat ja voileipäkakut. Makea mansikkakakkukaan ei pistä pahakseen, jos se saa pienen minttu- tai basilikakoristelun. Yrttien ohella sitruuna tai lime antaa raikkaan lisän ruokaan kuin ruokaan – samoin kuin tuoreet marjat ja vihannekset. Hedelmäsalsoja ja pienilehtisiä vihreitä salaattisekoituksia voi käyttää piirakoiden ja muiden suolaisten juhlatarjottavien koristelussa.

Poimi kukat ruokiin vihannesosastolta

Kun koristelet juhlaruokia, jätä pois kukkamaljakkoon tarkoitetut kukat ja muut sellaiset somisteet, jotka voivat olla suuhun joutuessaan haitallisia tai vaikka vain pahanmakuisia. Kaupan vihannesosastolla myytävät syötävät kukat ovat puhtain ja paras kukkiva vaihtoehto ruokien koristeluun.

Rypistele ja ripottele rennosti

Juhlissakaan ei tarvitse asetella ruokia turhan tarkasti, sillä pieni huolettomuus tekee ruoasta trendikkään ja herkullisen näköisen. Rypistä leikkeleet ja lohiruusut rennosti. Ropsauta yrtit ruokiin rohkeasti ja jopa vähän ronskisti. Pistä sitruunalohkot kalavadille sinne tänne tai sikin sokin. Rennolla otteella saat helposti ja nopeasti kauniin lopputuloksen.

Ideoita juhlaruokien koristeiksi

  • Vuole tuoreista kasviksista kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita. Pyöräytä suikaleet rulliksi tai kiepauta löyhästi serpentiinin tapaan ja asettele salaatin, piirakan tai voileipäkakun päälle.
  • Koristele ruoat ripotteilla. Siemenseos, pähkinät, pekonirouhe tai juustomuru antavat makua ja rakennetta esimerkiksi suolaisiin piirakoihin ja salaatteihin.
  • Ripaus rouhittua pippuria tekee hyvää ruoan ulkonäölle ja maulle.
  • Raasta pestyä sitruunankuorta kalalle ja perunasalaattiin, appelsiinia suklaakakulle ja limeä mustikkapiirakalle.
  • Kiepauta ruoan päälle hyvää öljyä, vihreää pestoa tai muuta värikästä kastiketta.
  • Irrottele syötävien kukkien terälehdet ja ripottele ne ruoan päälle.
  • Yllätä leikkisällä koristelulla – tee savukalalle suomut kurkusta tai raidat yrteistä.
  • Käytä yrttejä koristeena kokonaisina oksina, lehtinä ja pieneksi silpuksi hienonnettuna.
  • Valitse vihersalaatin joukkoon salaattisekoitusta, jossa on myös punertavia lehtiä.
  • Koristele makeat syötävät siivilöidyllä tomusokerilla.

Lisää ideoita kakkujen ja piirakoiden koristeluun

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen