Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parsakaali-hummuspasta

Parhaat ruokaoivallukset yksin asuvalle: jääkaapin salaattibaari, mikroleivonnaiset ja 3 muuta vinkkiä, joilla kokkaat fiksummin ja herkullisemmin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 13.4.2021
|
Muokattu: 13.4.2021
Yksin kokkaaminen on ihanaa! Viikon menun saa aina päättää itse ja yhdellä kokkauskerralla syntyvät useamman päivän ateriat. Toisaalta päänvaivaa aiheuttavat liian isot pakkauskoot ja hävikin hallinta. Mutta ei hätää – näillä viidellä oivalluksella yksin kokkaamisesta tulee entistä vaivattomampaa.

Harjoittele hävikkikokkausta

Liian suuret pakkauskoot ovat yksin asuvan ikuisuushaaste. Välillä voi tuntua, että koko jääkaappi on täynnä avattuja purkkeja ja pakkauksia, jotka olisi pitänyt käyttää loppuun jo eilen.

Haasteen voi kuitenkin nähdä myös mahdollisuutena: tekisikö pestopurkin loppu kasvissosekeitosta entistä herkullisemman? Tai voisiko spagetin jämistä tehdä pienen uunivuoan? Kokeilemalla löydät omat suosikkiruokalajisi, jotka ovat muunneltavissa jääkaapin tilanteen mukaan. Hyviä perusreseptejä ovat erilaiset pastat, salaatit ja tortillat. Lisää hyviä vinkkejä hävikkiherkkuihin löydät hävikkisivultamme.

Pakasta puolet...

Pakastin helpottaa yksin asuvan ruokahuoltoa kahdellakin tapaa. Liian suuresta liha- tai kalapaketista voi panna puolet pakkaseen heti avatessa ja käyttää parin kuukauden sisällä. Vieläkin helpompaa ruoanlaitosta tulee, kun jaat esimerkiksi jauhelihan tai broilerifileet omiin annosrasioihin tai sujautat niiden väliin palan leivinpaperia, jolloin annospalat eivät jäädy toisiinsa kiinni.

Pakkaseen voi rakentaa myös pienen hätävaran niitä päiviä varten, kun kokkaamiselle ei löydy aikaa tai energiaa. Tee kerralla neljän hengen annos keittoa tai uuniruokaa ja pakasta puolet annosrasioissa.

...tai tule tutuksi tuoretiskin kanssa

Jos kotoa ei löydy pakastinta, on tuoretiski yksin kokkaavan paras kaveri. Sieltä saa helposti pienenkin määrän jauhelihaa tai tuoretta kalaa. Samalla voi kysyä parhaat vinkit vaikka edullisen sesonkikalan valmistamiseen.

Kokoa jääkaappiin salaatti- tai kulhobaari

Saman ruoan syöminen päivästä toiseen alkaa helposti kyllästyttää. Jääkaappiin kootulla salaatti- tai kulhoruokabaarilla aterioihin saa vaihtelua, mutta kokata ei tarvitse kuin kerran. Paahda iso satsi uunijuureksia, pilko raikkaita kasviksia valmiiksi annosrasioihin ja kokeile erilaisia kastikkeita. Sooseilla ja päälle ripotelluilla pähkinöillä tai krutongeilla saat ruokaan helposti vaihtelua. Kokeile esimerkiksi uunijuureksista, kaurapalasta, salaattisekoituksesta ja kurpitsansiemenistä koottua salaattia.

Osta pieni irtopohjavuoka (ja opettele mikroleivonnaisten mestariksi)

Leivontareseptit on usein suunniteltu juhliin tai isommalle porukalle. Samat reseptit toimivat kuitenkin myös yhden tai kahden hengen herkkuhetkiin, kun vähennät ainesten määrää puoleen tai kolmannekseen. Jos haluat hankkia vain yhden pienen leivontavuoan, on irtopohjavuoka kätevin. Siinä voi tehdä niin paistettavat ja hyydytettävät kakut kuin piirakatkin. Nopeaan herkkuhimoon toimivat myös erilaiset mikrossa kypsyvät mukikakut, kuten mutakakkumainen suklaakakku tai omena-mikromuffini.

Lisää aiheesta