Suhtaudutko syömiseen rennosti? Nautitko ruoasta ja syömisestä? Kokeiletko säännöllisesti uusia ruokia? Jos vastasit kysymyksiin myöntävästi, sinulla on todennäköisesti hyvät syömisen taidot.
Syömisen taito on Yhdysvalloissa kehitetty syömiskäyttäytymisen malli, joka kuvaa suhdetta ruokaan ja syömiseen. Syömisen taidoissa kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, miten olisi hyvä syödä.
”Syömisentaitoinen ihminen suhtautuu ruokaan ja syömiseen myönteisesti ja joustavasti ilman turhia rajoitteita. Hän kiinnittää huomiota ateriarytmiinsä ja kuuntelee kehonsa nälkä- ja kylläisyystuntemuksia”, kuvailee ravitsemusterapeutti ja nuorempi tutkija Kirsikka Aittola Itä-Suomen yliopistosta. Hän tekee parhaillaan väitöskirjatutkimusta aiheesta.
Syömisen taitojen perusta luodaan lapsuudessa
Syömisen taito on ominaisuus, joka muovautuu elämän aikana. Perusta taidoille luodaan lapsuudessa, sillä asenne ruokaa ja syömistä kohtaan opitaan pitkälti jo varhaisina vuosina.
”Yhteiset perheateriat ovat yksi tärkeimpiä asioita, joilla voi edistää syömisen taitoja. Aikuiset näyttävät omalla käyttäytymisellään lapselle mallia. Ruoka saa tuoda mielihyvää ja siitä saa nauttia”, Aittola sanoo.
”Yhteiset perheateriat ovat yksi tärkeimpiä asioita, joilla voi edistää syömisen taitoja.”
Syömisen taitoja voi oppia vanhempanakin. Liikkeelle kannattaa lähteä säännöllisen ruokarytmin tavoittelusta.
”Säännöllinen syöminen tukee oman kylläisyyden ohjaamaa ruokailua. Ilman säännöllisyyttä on hankala tulkita kehon viestejä nälästä ja kylläisyydestä”, Aittola kertoo.
Sallivuus vahvistaa myönteistä ruokasuhdetta
Syömisen taidoissa korostuu joustava ja salliva suhtautuminen syömiseen. Kaikenlaisia ruokia saa syödä, eikä niitä jaeta kiellettyihin ja sallittuihin. Syyllisyyden tunteet eivät kuulu hyvään ruokasuhteeseen.
”Rajoittavat dieetit, jotka eivät johdu sairauden hoidosta, eivät edistä myönteistä ruokasuhdetta ja syömisen taitoja. Myönteistä asennetta voi parantaa, kun syömiseen ei liity turhia sääntöjä ja tiukkoja kieltoja”, Aittola mainitsee.
”Yksi maistelukerta ei vielä riitä uuteen makuun tottumiseen.”
Erilaisten ruokien hyväksyminen auttaa luomaan joustavaa ja myönteistä ruokasuhdetta. Taitava syöjä uskaltaa säännöllisesti kokeilla myös uusia ruokia ja ottaa niitä osaksi omaa ruokavaliota.
”Yksi maistelukerta ei vielä riitä uuteen makuun tottumiseen, vaan niin lapsi kuin aikuinenkin voi tarvita jopa kymmeniä maistelukertoja. Ensimmäisen huonon kokemuksen jälkeen ei siis kannata lannistua. Uudenmakuisesta ruoasta ei ehkä tule omaa lempiruokaa, mutta on hyvä, jos sitä pystyy kuitenkin syömään”, Aittola sanoo.
Muutoksiin tarvitaan riittävästi aikaa
Taitava syöjä tuntee olevansa tasapainossa mielihalujensa, ruokavalintojensa ja syömänsä ruoan määrän kanssa. Jos syöminen tuntuu jatkuvasti haastavalta, syömisen taitoja kannattaa yrittää kehittää. Hyvät syömisen taidot edistävät terveyttä.
”Tutkimuksissa on havaittu, että hyvät syömisen taidot ovat yhteydessä hyvään ruokavalion laatuun ja painonhallintaan sekä muihin hyviin elintapoihin, kuten fyysiseen aktiivisuuteen, parempaan unen laatuun ja pienempään diabetesriskiin”, Aittola kertoo.
On hyvä varautua siihen, että syömistottumusten muuttaminen vaatii aikaa. Asenteet eivät muutu muutamassa kuukaudessa. Jos muutoksille ei anna riittävästi aikaa, niistä on vaikea tehdä pysyviä tottumuksia.
”Osa muutoksista voi tapahtua nopeastikin, mutta osa saattaa vaatia vuosien totuttelua. Tarvitaan toistoa, että uusista tottumuksista alkaa tulla pysyvämpi tapa”, Aittola sanoo.