Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sesongissa nyt: kipakka inkivääri maustaa flunssajuoman ja piristää tutut ruoat kakkutaikinasta keittoon

Teksti:
Niina Mälkiä ja Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 22.1.2020
|
Muokattu: 18.2.2021
Monikäyttöinen inkivääri sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Veikeää kasvia arvostetaan paitsi maun, myös terveyshyötyjen takia. Katso vinkit inkiväärin käyttöön ja lue, miten tuore inkivääri säilyy kotona parhaiten.

Tuore inkivääri on monipuolinen mauste

Polttavan raikas ja lempeän tulinen tuore inkivääri on Aasian keittiöistä tuttu mauste. Muhkurainen juurakko, oikeammin maavarsi, käytetään ruokiin useimmiten raastettuna tai soseutettuna, jolloin sen voimakas maku sulautuu osaksi kokonaisuutta.

Valitse kaupassa kiinteitä ja sileäpintaisia inkiväärin paloja. Voit säilyttää inkiväärin huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mutta käytä siinä tapauksessa inkivääri mahdollisimman pian. Huoneenlämmössä inkivääri saattaa nimittäin nahistua ja jääkaapissa pilaantua. Pidempiaikaiseen säilytykseen paras paikka onkin pakastin.

Kolme tapaa pakastaa inkivääriä

  1. Viipaloi, kuutioi tai leikkaa kuorittu inkivääri ohuiksi tikuiksi ja pakasta pienissä erissä.
  2. Kuori inkivääri lusikankärjellä raaputtaen ja pakasta isoina paloina. Jäistä inkivääriä on helppo raastaa.
  3. Sekoita inkivääriraaste rypsiöljytilkkaan ja pakasta jääpalamuoteissa. Käytä paistamiseen tai marinointiin.

Inkivääri ruoanlaitossa ja leivonnassa

Inkivääri on sitruunan tapaan monipuolinen maustaja. Voit lisätä sitä lähes kaikkeen mehuista kakkutaikinoihin. Raasta ripaus inkivääriä antamaan pientä tulisuutta lihaan, kalaan ja kasviksiin. Voimakas inkivääri on mainio vastapari makeudelle hilloissa, marinadeissa ja pikkeleissä. Myös hedelmäsalaatti piristyy ihanasti inkiväärillä. Jos uutat inkivääriraasteesta juomia tai shotteja, hyödynnä ylijäävä raaste piirakka- tai sämpylätaikinassa. Inkivääriä voi myös säilöä ja syödä esimerkiksi sushin kanssa.

Keitot, leivonnaiset, smoothiet ja marinadit – katso 5 ruokaa, jotka inkivääri nostaa uudelle tasolle!

Voiko tuoreen inkiväärin korvata kuivalla?

Toisin kuin monien muiden mausteiden kohdalla, tuoretta inkivääriä on vaikea korvata kuivatulla. Kuivatusta inkivääristä nimittäin puuttuu tuoreen inkiväärin raikkaus. Kuivattu inkivääri on kuitenkin omiaan leivontaan ja maistuu esimerkiksi joulun maustekakussa.

Onko inkivääristä apua flunssaan?

Inkivääriä arvostetaan maun lisäksi myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Moni hoitaa esimerkiksi flunssan oireita, nivelkipuja ja vatsavaivoja inkiväärillä. Sen on todettu vilkastuttavan pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä voi vähentää turvotusta ja tukalaa oloa.

Vaivaako flunssa? Kokeile helppoa inkivääri-sitrusjuomaa!

Piristä ruoanlaittoa myös näillä raaka-aineilla