Energiaa sitruksista – tutustu vitamiinipommeihin

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 16.1.2020
|
Muokattu: 30.1.2025
Sitrukset maistuvat sellaisenaan, mutta ne tuovat mehukkuutta ja pirteää makua myös ruoanlaittoon, leivontaan ja juomiin. Talviaika on parasta sitrushedelmien sesonkia. Tutustu appelsiiniin, veriappelsiiniin, mandariiniin, klementiiniin, satsumaan, greippiin, verigreippiin, pomeloon, sweetieen, sitruunaan ja limettiin sekä niiden käyttövinkkeihin.

Appelsiini

Yhdestä isosta appelsiinista täyttyy päivittäinen C-vitamiinitarve (75 mg). Pienet ja keskisuuret appelsiinit ovat maukkaimpia. Säilytä appelsiinit +3–7 asteeessa.

Käytä appelsiinia:

  • Hauduta broileripata appelsiinimehussa.
  • Viipaloi helppo salaatti appelsiinista ja sipulista.
  • Mausta eri ruokia aromaattisella kuoriraasteella.
  • Appelsiinijälkiruokien kuningatar lienee Crêpes Suzette.
  • Appelsiini ja suklaa ovat hieno pari, esimerkiksi suklaa-appelsiinitiramisussa.
  • Tee Maltan riisiä: mausta keitetty riisi sokerilla, lisää appelsiinipaloja ja kermavaahtoa.
Marokkolainen appelsiinisalaatti

Marokkolainen appelsiinisalaatti

arrow-right
Appelsiiniletut

Appelsiiniletut

arrow-right
Suklaa-appelsiinitiramisu

Suklaa-appelsiinitiramisu

arrow-right

Veriappelsiini ja puoliveriappelsiini

Veriappelsiini on yhteisnimitys kaikille punaisille ja hapahkoille appelsiinilajikkeille. Lajikkeet jaotellaan punaisuutensa mukaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineihin. Täysveriappelsiinien kuoressakin on punapigmenttiä, mutta puoliveriappelsiinit näyttävät kuoreltaan usein tavallisilta appelsiineilta.

Veriappelsiinista on mitattu sitruskasvien korkeimmat C-vitamiinipitoisuudet. Leikkaa hedelmä kalvottomaksi, kun käytät sitä salaattiin tai lisukkeena. Säilytä veriappelsiinit jääkaapissa.

Veriappelsiinin sesongin huippu alkaa tammikuun lopussa ja kestää maaliskuuhun.

Käytä veriappelsiinia:

  • Puristettuna mehuna.
  • Kalvottomina paloina risotossa tai salaatissa raejuuston kumppanina.
  • Mausta porsaanleikkeet tai -pihvit mehulla.
  • Käytä mehua osana bataattikeiton nestettä.
  • Tee värikäs appelsiinikiisseli.
Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

arrow-right
Lämmin veriappelsiini-fetasalaatti

Lämmin veriappelsiini-fetasalaatti

arrow-right
Valkosuklaa-veriappelsiinimousse

Valkosuklaa-veriappelsiinimousse

arrow-right

Mandariini

“Mandariinilla” tarkoitetaan usein kaikkia pikkusitruksia. Sen viljelylajikkeita arvioidaan olevan yli 300, jotka jaetaan muun muassa mandariini-, klementiini-, satsuma- ja tangeriiniryhmiin.

Pikkusitruksissa on C-vitamiinia noin 41 mg/100 g ja energiaa noin 45 kcal/100 g. Pari kolme mandariinia vastaa yhden appelsiinin C-vitamiinisisältöä.

Käytä mandariinia:

  • Käytä mehua kalan marinointiin.
  • Tee trooppinen hedelmäsalaatti.
  • Lisää mandariinia smoothieen.
  • Pujota eri hedelmiä vartaisiin ja tarjoa kinuski- tai suklaakastikkeen kera jälkiruokana.
Paistettu lohi ja mandariinisalsa

Paistettu lohi ja mandariinisalsa

arrow-right
Mandariinikana

Mandariinikana

arrow-right
Lime-mandariiniposset

Lime-mandariiniposset

arrow-right

Klementiini

Makeimpana pikkusitruksena pidetty klementiini on suomalaisten suosikkimandariini. Se on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Oranssit klementiinit ovat mehukkaita, ja niiden kuori irtoaa helposti. Yhdessä klementiinissä (80 g) on noin 40 kcal.

Käytä klementiiniä:

  • Sekoita maukas salaatti broilerista, avokadosta ja klementiinilohkoista.
  • Jäädytä klementiinisorbettia.
  • Käytä mehua kakun kostuttamiseen.
  • Keitä marmeladia hillosokerilla.
Klementiini-inkiväärimarmeladi

Klementiini-inkiväärimarmeladi

arrow-right
Vaniljaiset klementiinit

Vaniljaiset klementiinit

arrow-right
???

Klementiinikeksit

arrow-right

Satsuma

Japanista kotoisin olevat satsumat aloittavat sitrussesongin loka-marraskuussa. Satsuma on mandariinin ja klementiinin risteytys. Litteä ja hieman kiekkomainen, kellertävä hedelmä on ohut-, sileä- ja kiiltäväkuorinen. Kuori irtoaa helposti, ja hedelmä on miedon mehukas ja harvoin siemeninen. Kuoren vihreä väri johtuu kasvukauden sääolosuhteista, ei hedelmän kypsyydestä. Yhdessä satsumassa (60 g) on noin 36 kcal.

Käytä satsumaa:

  • Piristä uuniseitä satsumankuoriraaste- ja mehulisällä.
  • Kuumenna lohkoja uunissa muutama minuutti ja rikasta niillä ruokaisaa salaattia.
  • Tee arkijälkiruoaksi satsumarahka.
  • Dippaa lohkoja sulaan suklaaseen.
Lempeän tulinen satsuma-uunibroileri riisipedillä

Lempeän tulinen satsuma-uunibroileri riisipedillä

arrow-right
Satsuma-seiticurry

Satsuma-seiticurry

arrow-right

Greippi

Greippi on pomelon ja appelsiinin risteymä. Se on muutakin kuin aamiaishedelmä; kipakalla kirpeydellään se antaa sitruspotkua esimerkiksi salaatteihin tai juomiin. Greippi on energiamäärältään kevyin sitrus (noin 35 kcal/100 g), ja C-vitamiinia siinä on noin 22 mg/100 g. Valitse mahdollisimman tumma hedelmä, kun kaipaat happamuutta.

Tiesithän, että greippi ei sovi syötäväksi joidenkin verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden kanssa.

Käytä greippiä:

  • Käytä lohkoja fenkolin, avokadon ja lämminsavulohen kanssa.
  • Paahda puolikkaat uunissa hunajalla maustettuna.
  • Kokeile greippimehukiisselin ja marenkien yhdistelmää.
Greippi-broilericaesarsalaatti

Greippi-broilericaesarsalaatti

arrow-right
Kiinankaali-greippisalaatti

Kiinankaali-greippisalaatti

arrow-right
Sitruunainen greippitäräys

Sitruunainen greippitäräys

arrow-right

Verigreippi

Verigreipit ovat vaaleita greippejä mehukkaampia ja makeampia. C-vitamiinia niissä on noin 31 mg/100 g.

Käytä verigreippiä:

  • Käytä mehu vispipuuron nesteeksi.
  • Paloittele hedelmää mukaan smoothieen.
  • Paahda uunissa fariinisokerilla makeutettuna.
Verigreippi-tofusalaatti

Verigreippi-tofusalaatti

arrow-right
Rapeat kalapuikot ja verigreippisalsa

Rapeat kalapuikot ja verigreippisalsa

arrow-right
Uunissa paahdettu verigreippi

Uunissa paahdettu verigreippi

arrow-right

Pomelo

Pomelo on iso, vaaleankeltainen hedelmä, jossa on paksut kuoret. Sen aromissa on aavistus greippiä, mutta se ei ole kirpeä, paremminkin mieto. Irrota valkoinen karvas kalvo aina pois. Pomelon hedelmälihassa on C-vitamiinia jopa 60 mg/100 g, ja energiaa se sisältää noin 38 kcal/100 g.

Käytä pomeloa:

  • Tarjoa pomelo-sipuli-tomaattisalaattia äyriäisten kanssa.
  • Lohkot ovat hyvä pari katkarapujen kanssa.
  • Sekoita hedelmäsalsa broilerileikkeiden seuraksi.
  • Paloittele hedelmää raikastamaan salaattia.
Vietnamilainen kana-nuudelisalaatti

Vietnamilainen kana-nuudelisalaatti

arrow-right
Hedelmäsalsa

Hedelmäsalsa

arrow-right
Hedelmäinen kookos-helmivanukas

Hedelmäinen kookos-helmivanukas

arrow-right

Sweetie

Sweetie on pomelon ja vaalean greipin siemenetön risteytys. Hedelmä on makea, aromaattinen ja vähähappoinen. Sen kuori on alkukaudesta tummanvihreä, mutta kellastuu loppukautta kohden. Sweetiessä on enemmän kuitua kuin omenassa ja yhtä paljon kuin kaalissa. Kaloreita on 38/100 g.

Käytä sweetietä:

  • Paloittele hedelmää broileri- tai hedelmäsalaattiin.
  • Hedelmäliha kestää hyvin paistamista, joten kuumenna sitä lisukkeeksi.

Sitruuna

Sitruuna on keittiön perusraaka-aine. Sen pirtsakka kuoriraaste ja raikas happo sopivat monen ruoan elävöittämiseen. Yhdestä sitruunasta tulee mehua noin ½ dl. Lämmitä halkaistua hedelmää puoli minuuttia mikrossa, niin mehu irtoaa helpommin. Valitse mieluiten luomusitruunaa, kun käytät kuorta raasteena. Sitruunassa on C- vitamiinia 51 mg/100 g ja noin 41 kcal/100 g.

Käytä sitrunaa:

  • Kokkaa sitruunaista risottoa tai pastaa.
  • Sekoita mehua marinadeihin.
  • Mausta silakat raastetulla kuorella ja hauduta mehussa.
  • Leivo marenkipäällysteinen sitruunapiirakka.
Sitruunarisotto

Sitruunarisotto

arrow-right
Sitruunainen broileripasta eli pollo limonello

Sitruunainen broileripasta eli pollo limonello

arrow-right
Sitruunatorttu

Sitruunatorttu

arrow-right

Limetti

Siemenetön limetti on meksikolaisen ja thaikeittiön perusaineksia. Pyörittele hedelmää hetki pöytää vasten, niin mehu irtoaa paremmin. Yhden limetin mehussa on noin 20 % päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta (45 mg/100 g).

Käytä limettiä:

  • Tiputa muutama lohko piristämään juomavettä.
  • Kypsytä siikapaloja mehussa tai valele uunilohi mehulla.
  • Sekoita limettivoita paistetulle kalalle.
  • Käytä mehua salaattikastikkeessa etikan sijaan.
  • Leivo key lime pie tai limettinen juustokakku.
  • Limettiraaste raikastaa valkosuklaaherkut.
  • Tee jälkiruoaksi possetteja eli hyydytä keitetty kerma sitruunamehulla.
Hedelmäinen lohisalaatti resepti

Hedelmäinen lohisalaatti

arrow-right
Limetti-juustokakku

Limetti-juustokakku

arrow-right
Limettiposset ja mansikat

Limettiposset ja mansikat

arrow-right

Lue lisää sitruksista

Lisää aiheesta