Uuniperunat – helppo arkiruoka, viikonlopun herkku tai illanistujaisten kätevä tarjoilut | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uuniperunat – helppo arkiruoka, viikonlopun herkku tai illanistujaisten kätevä tarjoilut

Uuniperuna sopii tarjottavaksi niin arkeen kuin juhlaan

Maistuvaa, helppoa ja herkullista: uuni hoitaa perunat tarjoilukuntoon. Sillä aikaa voit sekoitella mehevät täytteet ja kattaa pöydän.

Jaa Somessa

Uuniperunan kypsentämisessä on useita tapoja. Yksinkertaisimmillaan huolellisesti juuresharjalla pestyt perunat ladotaan leivinpaperin päälle uunipellille ja työnnetään 200-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi.

Tarkempi kokki pistelee perunoihin muutamia reikiä, öljyää perunat kevyesti, kuumentaa niitä ensin 225 asteessa noin 20 minuuttia ja vähentää lämmön sitten 180 asteeseen 40 minuutiksi.

Kiireisen vinkki! Keskikokoisen perunan kypsentäminen mikrossa täydellä teholla vie noin 4 minuuttia. Neljä perunaa valmistuu noin 12 minuutissa.

Perunat voi myös asetella uunivuokaan karkean merisuolapedin päälle, jolloin ne voi nostaa siinä myös suoraan pöytään. Vanha tapa on kietoa perunat alumiinifolioon, mutta harva pitää kääreessä kosteaksi hautunutta perunaa hyvänä, puhumattakaan folion tuhlaamisesta. Keino on silloin kelpo, jos kypsentää perunat hiilloksessa grillissä.

Uuniperunaksi sopii parhaiten isokokoinen (noin à 200 g/kpl), jauhoinen eli tärkkelyspitoinen perunalajike, kuten Rosamunda, Bella Rosa, Van Gogh, Mozart, Idole, Challenger, Kulta, Satu tai Matilda.

Leikkaa perunaan pitkittäisviilto tai ristiviillot ja purista perunaa kasaan molemmista päistä. Näin perunan sisus aukeaa ja täyte saa tilaa. Herkuttelu sujuu näppärästi teelusikalla tai haarukalla. Myös rapea kuori on monelle herkkua.

Ideoita uuniperunoiden täytteisiin

• Lisää kermaviiliin hienonnettua kylmäsavulohta ja mausta sitruunalla ja tillillä.

• Sekoita valkosipuliseen tuorejuustoon kinkkusilppua, mausta sinapilla ja persiljalla.

• Nostele maustamattoman jogurtin joukkoon katkarapuja, mausta makealla chilikastikkeella ja korianterilla.

• Hienonna savuporo ja sekoita se piparjuurituorejuustoon, notkista maidolla ja höystä punasipulisilpulla.

• Tee vegetäyte härkiksestä ja hummuksesta.

• Sekoita majoneesiin puolet kermaviiliä. Rikasta seosta pannulla kypsennetyillä broileripaloilla, haudutetulla sipulilla ja mausta currylla sekä ruohosipulilla.

• Nosta pöytään tyypilliset blinin täytteet, kuten mäti, smetana ja sipulisilppu tai sienisalaatti.