Uuniperunoiden ohje on yksinkertainen: pese ja kuivaa perunat huolellisesti, pistele haarukalla ja anna uunin hoitaa loput. Tarkempi kokki öljyää ja suolaa perunat kevyesti ennen paistoa.
Uuniperunoiden täyte viimeistelee herkun: sekoita kermaviiliin, ranskankermaan tai maustamattomaan paksuun jogurttiin esimerkiksi kinkkua, katkarapuja, lohta, broileria tai sinihomejuustoa. Kasvistäytteen uuniperunoille teet vaikkapa lehtikaalista tai juureksista.
Moni kotikokki miettii, pitääkö uuniperunat tehdä foliossa vai ilman ja syödäänkö peruna kuoriaan myöten. Folioon kääriminen on vanha tapa, jonka ajatellaan suojaavan uuniperunaa kuivumiselta. Pelko on kuitenkin turha, sillä jauhoinen, paljon tärkkelystä sisältävä uuniperuna pysyy kuohkean pehmeänä ilman foliotakin. Lisäksi folio estää perunan kuorta rapeutumasta. Jos siis haluat syödä perunan kuoriaan myöten, jätä folio pois ja paista kevyesti öljytyt ja suolatut perunat uunipellillä, ritilällä tai suolapedillä.
Uuniperunoiden paistoaika riippuu uunin lämpötilasta. 200-asteisessa uunissa perunat paistuvat kypsiksi noin tunnissa, 175-asteisessa uunissa aikaa menee tuplasti. Kokeile kypsyyttä tikulla tai haarukalla.