Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin osuuskunnan perustaminen onnistuu

Teksti:
Helmiina Suhonen
Asiantuntija:
lakiasiainjohtaja Anne Kontkanen, Pellervo-Seura, yritysneuvoja Mirja Taipale, Tredea Oy, sekä Patentti- ja rekisterihallitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Epävarma työllisyystilanne saa monet miettimään, miten voisi työllistää itsensä. Osuuskunta voi sopia sinulle yritysmuotona, jos haluat kokeilla yrittäjyyttä yhteisössä, jossa jaetaan sekä kustannukset että hyvät ideat. Kokosimme parhaat vinkit osuuskunnan perustamiseen.

Millainen yritys osuuskunta on?

Osuuskunta on yritys, jonka omistavat sen jäsenet. Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa hyötyä ja palveluita jäsenilleen, toisin kuin esimerkiksi osakeyhtiö, jonka ensisijainen tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.

Erilaisten osuuskuntien kirjo on laaja. Suomen suurimpia osuustoiminnan harjoittajia ovat osuuspankit ja -kaupat, kuten S-ryhmä. Suomessa on maailman eniten osuuskuntajäsenyyksiä suhteutettuna väkilukuun, eli noin seitsemän miljoonaa jäsenyyttä.

Kuluttajaosuuskuntien lisäksi on maataloustuotteiden tuottajaosuuskuntia sekä pienempiä työosuuskuntia, joissa osuuskunta työllistää jäseniään. Viime vuosina on syntynyt myös erilaisia asiantuntija- ja laskutusosuuskuntia.

Kuinka yleisiä osuuskunnat ovat?

Osuuskunta on vähiten käytetty yhtiömuoto, mutta niiden määrä kasvaa tasaisesti. Tällä hetkellä osuuskuntia on noin 4 600, ja joka vuosi perustetaan noin 200 uutta.

Osuuskunta sopii erityisesti niille, jotka pystyvät myymään omaa työpanostaan ja osaamistaan. Osuuskuntia syntyy nyt toimialoille, joissa työpaikka pitää luoda itse. Työosuuskuntien perustaminen on yleistä etenkin luovilla aloilla.

Kuinka monta jäsentä osuuskuntaan tarvitaan?

Osuuskunta voi olla yhden hengen yritys tai monen yrittäjän yhteistyöverkosto. Jäseninä voi olla rajaton määrä henkilöitä, yrityksiä tai yhteisöjä.

Osuuskuntaan on helppo ottaa uusia jäseniä. Uusi henkilö hakee jäsenyyttä kirjallisesti ja maksaa kertaluonteisen osuusmaksun, jolla hän lunastaa äänensä yrityksessä. Osuusmaksu palautetaan, kun jäsen eroaa.

Paljonko osuuskunnan perustaminen maksaa?

Osuuskunnan rekisteröinti kaupparekisteriin maksaa 380 euroa. Osuuskunnan perustamiseen ei vaadita tietyn suuruista alkupääomaa, kuten osakeyhtiössä.

Jäsenien tulee maksaa osuusmaksu. Jäsenet voivat sopia myös muista maksuista, joilla katetaan osuuskunnan yhteisiä kuluja. Kuluja syntyy esimerkiksi markkinoinnista, kirjanpidosta ja työterveydestä.

Kuka päättää asioista osuuskunnassa?

Osuuskunta on demokraattinen yhteisö, jossa kullakin jäsenellä on yksi ääni. Jäsenet voivat sopia äänimäärästä myös toisin. Osuuskunnan toimintaa sääntelevät eniten osuuskunnan omat säännöt ja osuuskuntalaki.

Osuuskunnalla on oltava hallitus, joka vastaa yrityksen toiminnasta. Lisäksi asioista päättää osuuskunnan kokous, jossa jäsenet sopivat esimerkiksi hallituksen kokoonpanosta ja mahdollisen ylijäämän jakamisesta.

Olen yksityisyrittäjä. Mitä hyötyä osuuskuntaan liittymisestä voi olla?

Yhteisöllisyys on yksi nykyajan trendeistä myös työelämässä: osuuskunnassa yrittäjän ei tarvitse tehdä töitä yksin. Itsensä työllistäminen on helpompaa, kun ympärillä on yhteisö, jonka kanssa voi jakaa sekä riskit että hyvät ideat.

Jäsenet voivat jakaa pakollisia kustannuksia ja tehdä yhteisiä hankintoja, kuten vuokrata työtilan ja ostaa työvälineitä. Osuuskunnassa yrittäjä voi päästä kiinni isompiin tilauksiin ja kilpailutuksiin kuin yksinyrittäjänä. Esimerkiksi valokuvaaja, sisällöntuottaja ja koodari voivat tehdä asiakkaalle yhteisprojektina nettisivut.

Jos yritystoiminta on vasta haaveissa, osuuskunta on yritysmuotona suhteellisen riskitön tapa kokeilla itsensä työllistämistä. Osuuskunta mahdollistaa myös osa-aikaisen yrittämisen.

Millaisia hankaluuksia osuuskuntatoiminnassa voi olla?

Yhteisten päätösten tekeminen on vaikeaa, jos jäsenet eivät ole yksimielisiä osuuskunnan tavoitteista ja työtavoista. Päätösten syntyminen isossa porukassa vie enemmän aikaa kuin yksityisyrittäjänä.

Jos teen töitä osuuskunnan kautta, olenko yrittäjä vai palkkatyöläinen?

Yleisenä ohjenuorana on pidetty sitä, että yli seitsemän jäsenen osuuskunnassa jäsenet ovat työntekijöitä, eivät yrittäjiä. Tällöin he ovat oikeutettuja työttömyysturvaan niiltä päiviltä, kun töitä ei ole.

Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan jokaisen täytyy selvittää etukäteen TE-toimistosta ja työttömyyskassasta, tulkitaanko oma työnteko yrittäjämäiseksi toiminnaksi vai työsuhteeksi. Kannattaa miettiä, kuinka ison taloudellisen riskin ottaa, jos liittyy osuuskuntaan.

Jos osuuskunta ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin, jäsen ei ole vastuussa yrityksen veloista. Hän voi menettää vain osuusmaksunsa.

Osuuskunnan perustamisen ABC

  • Ennen yrityksen perustamista osuuskunnalle täytyy miettiä selkeä liikeidea ja pelisäännöt. Varaa aika yritysneuvojalle.
  • Osuuskunta tarvitsee toiminimen, joka erottautuu muista rekisteröidyistä nimistä. Virallisessa nimessä täytyy olla sana osuuskunta, osuus tai lyhenne osk.
  • Perustajat valitsevat hallituksen, joka valitsee ensimmäisessä kokouksessaan itselleen puheenjohtajan.
  • Jäsenten on laadittava osuuskunnalle perustamissopimus ja säännöt. Perustajina voi olla yksi tai useampi henkilö. Sopimuksen pakolliset kohdat on määritelty osuuskuntalaissa. Allekirjoittamalla sopimuksen perustajista tulee osuuskunnan jäseniä.
  • Toiminnan aloittamisesta on tehtävä ilmoitus Verohallinnolle ja kaupparekisteriin. Perustusilmoitus on lähetettävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Osuuskunta on virallisesti olemassa, kun se on rekisteröity. Käsittelymaksu on 380 euroa.

Lähteet: Juhani Lehto & Tuulikki Holopainen: Osuuskunnan perustajan opas ja www.vero.fi