Lapsen iho on suojattava auringolta, sillä vielä kehittymättömien suojamekanismien vuoksi iho ja silmät reagoivat erityisen herkästi UV-säteilyyn. Lapsen iho altistuu auringon UV-säteilylle jopa kolme kertaa aikuisen ihoa enemmän. Palamisesta jää lapsen ihoon aina muistijälki: pienenä saadut suuret UV-annokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin.
Keskipäivällä auringon haitallinen UV-säteily on voimakkaimmillaan: silloin on hyvä olla sisällä tai varjossa. Suojautumista ei kannata unohtaa tuulisina tai viileinäkään päivinä, sillä UV-säteily ei tunnu iholla.
Alle puolivuotiaat lapset
- Pienet vauvat on pidettävä kokonaan poissa suorasta auringonpaisteesta, koska ihon suojamekanismi ja lämmönsäätelykyky ovat vielä kehittymättömiä. Aivan pienille vauvoille ei suositella aurinkosuojavoiteita.
- Veden, asfaltin ja hiekan kaltaiset pinnat heijastavat tehokkaasti UV-säteilyä, minkä vuoksi vauva voi saada varjossakin jopa puolet suorasta auringonsäteilystä.
- Vaunuihin ja rattaisiin on saatavilla UV-suojia, jotka suodattavat säteilyä paremmin kuin tavallinen harso.
Yli puolivuotiaat lapset
- Peittävät vaatteet ovat ensisijainen suojauskeino. Paita ja isolierinen hattu suojaavat tehokkaasti helposti palavia ihoalueita eli kasvoja, olkapäitä, niskaa ja käsivarsia.
- Yli puoli vuotta vanhojen vauvojen iholla voi käyttää myös aurinkosuojavoiteita. On hyvä valita erittäin korkea suojakerroin (30–50). Pakkauksesta on löydyttävä merkintä myös voiteen UVA-suojasta.