Pieni taskukirjapokkari nököttää yksinään helsinkiläisen raitiovaunun penkillä. Sen etukanteen on liimattu bookcrossing-tarra, joka kertoo kirjan kuuluvan kansainväliseen bookcrossing-liikkeeseen ja olevan kenen tahansa poimittavissa ja luettavissa.
Bookcrossing sai alkunsa Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa. Sen perustajien ideana oli saada pölyttyvät kirjat kiertämään lukijalta toiselle ja nostaa siinä sivussa myös ihmisten lukuinnostusta.
Bookcrossingin toimintaperiaate tiivistyy kolmeen sanaan: merkitse, jaa ja seuraa. Vapautettava kirja merkitään bookcrossing-tarralla ja rekisteröidään bookcrossing.com-sivustolla. Rekisteröity kirja jaetaan jättämällä se esimerkiksi junaan, bussiasemalle tai vaikkapa kahvilaan. Rekisteröinnin yhteydessä kirja saa bookcrossing-numeron, jonka avulla sen matkaa voi seurata verkossa. Toimintaperiaatteensa vuoksi bookcrossingia kutsutaan myös kirjojen vapautusliikkeeksi.
Bookcrossing-sivustolle on liittynyt tällä hetkellä yli 1,5 miljoonaa kirjojen vapauttajaa. Heidän käytössään on lähes 11,2 miljoonaa kirjaa 132 maassa. Suosituinta bookcrossing on harrastuksen syntyseuduilla Yhdysvalloissa, mutta Suomestakin löytyy jo yli 10 600 harrastajaa.
Terry Pratchett on BookCrossing-sivuston halutuin kirjailija.