Parsarisotto

arvosana4/5

(7)arviota
4 Annosta

30 min

Kevään ensimmäiset vihreät parsat ansaitsevat upean ruoan, juuri sellaisen kuin aito italialainen risotto. Tee risottoliemi parsojen keitinvedestä ja muista lorauttaa mukaan myös valkoviiniä. Risotto parsalla rikastettuna on hieno alkuruoka juhlaan, mutta se sopii myös nopeaksi arkiruoaksi.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
500 g(1 nippu) parsaa
12 dlvettä
1 tlsuolaa
1/2 tlsokeria
1 kplkasvisliemikuutio
1/2 tlmustapippuria rouhittuna
2 kplsalottisipulia
1 kplsitruuna
1 rklvoita
1 rklrypsiöljyä
4 dlrisottoriisiä
2 dlvalkoviiniä
80 gparmesaanijuustoa
25 gvoita

Valmistus

  1. 1

    Huuhtele parsat ja leikkaa niiden tyvestä parin sentin palat pois. Kuori tarvittaessa parsojen varret. Kiehauta vesi isolla paistinpannulla. Lisää suola, sokeri ja parsat. Keitä muutama minuutti. Nosta parsat vedestä leikkuulaudalle. Lisää keitinveteen liemikuutio ja mustapippuri. Pidä liemi lämpimänä. Leikkaa parsat parin sentin paloiksi.

    MääräAinesosa
    500 g(1 nippu) parsaa
    12 dlvettä
    1 tlsuolaa
    1/2 tlsokeria
    1 kplkasvisliemikuutio
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
  2. 2

    Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna ja raasta ½ tl kuoren keltaista osaa. Raasta juusto. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipulit, sitruunankuoriraaste ja riisit. Sekoittele, kunnes sipulit ja riisi ovat hiukan kuullottuneet. Lisää valkoviini kattilaan. Sekoittele riisejä ja, kun viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää parsojen keitinlientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen lientä siinä vaiheessa, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt.

    MääräAinesosa
    2 kplsalottisipulia
    1 kplsitruuna
    80 gparmesaanijuustoa
    1 rklvoita
    1 rklrypsiöljyä
    2 dlvalkoviiniä
  3. 3

    Kun riisi on juuri ja juuri kypsää, sekoita joukkoon parsapalat, 1 dl parmesaaniraastetta ja voi. Säästä parsannuppuja annosten koristeluun. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna risoton tekeytyä hetki kannen alla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele annokset parsannupuilla ja sitruunankuoriraasteella. Tarjoa parsarisotto lopun parmesaaniraasteen kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara, Kati Pohja
Kuvat:
Panu Pälviä
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä