Parsarisotto
30 min

Nappaa talteen!
Kevään ensimmäiset vihreät parsat ansaitsevat upean ruoan, juuri sellaisen kuin aito italialainen risotto. Tee risottoliemi parsojen keitinvedestä ja muista lorauttaa mukaan myös valkoviiniä. Risotto parsalla rikastettuna on hieno alkuruoka juhlaan, mutta se sopii myös nopeaksi arkiruoaksi.
| 500 g | (1 nippu) parsaa |
| 12 dl | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 4 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 80 g | parmesaanijuustoa |
| 25 g | voita |
- 1.
Huuhtele parsat ja leikkaa niiden tyvestä parin sentin palat pois. Kuori tarvittaessa parsojen varret. Kiehauta vesi isolla paistinpannulla. Lisää suola, sokeri ja parsat. Keitä muutama minuutti. Nosta parsat vedestä leikkuulaudalle. Lisää keitinveteen liemikuutio ja mustapippuri. Pidä liemi lämpimänä. Leikkaa parsat parin sentin paloiksi.
- 2.
Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna ja raasta ½ tl kuoren keltaista osaa. Raasta juusto. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipulit, sitruunankuoriraaste ja riisit. Sekoittele, kunnes sipulit ja riisi ovat hiukan kuullottuneet. Lisää valkoviini kattilaan. Sekoittele riisejä ja, kun viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää parsojen keitinlientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen lientä siinä vaiheessa, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt.
- 3.
Kun riisi on juuri ja juuri kypsää, sekoita joukkoon parsapalat, 1 dl parmesaaniraastetta ja voi. Säästä parsannuppuja annosten koristeluun. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna risoton tekeytyä hetki kannen alla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele annokset parsannupuilla ja sitruunankuoriraasteella. Tarjoa parsarisotto lopun parmesaaniraasteen kanssa.
Kevään ensimmäiset vihreät parsat ansaitsevat upean ruoan, juuri sellaisen kuin aito italialainen risotto. Tee risottoliemi parsojen keitinvedestä ja muista lorauttaa mukaan myös valkoviiniä. Risotto parsalla rikastettuna on hieno alkuruoka juhlaan, mutta se sopii myös nopeaksi arkiruoaksi.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | (1 nippu) parsaa |
| 12 dl | vettä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 4 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 80 g | parmesaanijuustoa |
| 25 g | voita |
Valmistus
- 1
Huuhtele parsat ja leikkaa niiden tyvestä parin sentin palat pois. Kuori tarvittaessa parsojen varret. Kiehauta vesi isolla paistinpannulla. Lisää suola, sokeri ja parsat. Keitä muutama minuutti. Nosta parsat vedestä leikkuulaudalle. Lisää keitinveteen liemikuutio ja mustapippuri. Pidä liemi lämpimänä. Leikkaa parsat parin sentin paloiksi.
Määrä Ainesosa 500 g (1 nippu) parsaa 12 dl vettä 1 tl suolaa 1/2 tl sokeria 1 kpl kasvisliemikuutio 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 2
Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna ja raasta ½ tl kuoren keltaista osaa. Raasta juusto. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipulit, sitruunankuoriraaste ja riisit. Sekoittele, kunnes sipulit ja riisi ovat hiukan kuullottuneet. Lisää valkoviini kattilaan. Sekoittele riisejä ja, kun viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää parsojen keitinlientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen lientä siinä vaiheessa, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt.
Määrä Ainesosa 2 kpl salottisipulia 1 kpl sitruuna 80 g parmesaanijuustoa 1 rkl voita 1 rkl rypsiöljyä 2 dl valkoviiniä - 3
Kun riisi on juuri ja juuri kypsää, sekoita joukkoon parsapalat, 1 dl parmesaaniraastetta ja voi. Säästä parsannuppuja annosten koristeluun. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna risoton tekeytyä hetki kannen alla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele annokset parsannupuilla ja sitruunankuoriraasteella. Tarjoa parsarisotto lopun parmesaaniraasteen kanssa.
Ravintosisältö
563
Energiaa kcal
2356
Energiaa kj
19,5 g
Rasvaa
9,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
68,8 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
7,3 g
Kuituja
14,3 g
Proteiinia
3,3 g
Suolaa
563
Energiaa kcal
2356
Energiaa kj
19,5 g
Rasvaa
9,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
68,8 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
7,3 g
Kuituja
14,3 g
Proteiinia
3,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























