Uunissa kypsyy kerralla kokonainen ateria. Kokeile vaikka sadonkorjaajan broileripeltiä.

Älä käristä! Nämä nerokkaat arkiruoat valmistuvat helposti uunissa

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 14.11.2019
|
Muokattu: 30.1.2025
Uunissa kypsyy lasten lempparimakaronilaatikon lisäksi monia muita maistamisen arvoisia herkkuruokia ilman käristystä ja vahtimista. Säästät myös tiskin määrässä.

Ajatteletko, että paistinpannulla ruoka syntyy nopeasti?

Totta, mutta samalla syntyy myös käryä ja rasvaroiskeita. Paistopintaa pitää vahtia silmä kovana, ettei ruoka kärähdä, ja samaan aikaan täytyy hämmentää myös pastakattilaa tai silputa salaattia.

Anna uunille mahdollisuus näyttää kyntensä arjen vilskeessä ja kokeile koko aterian kypsentämistä kerralla uunin lämmössä.

Sujuvasti suuria määriä

Koska uuniin mahtuu isoja määriä kerralla, syntyy ruoka näppärästi isollekin porukalle tai siitä riittää useammaksi kerraksi.

Paista lihapyörykät ja lindströminpihvit, falafelit ja juuresraastepihvit pannun sijaan pellillä. Uunikalat – niin lohet, silakat kuin kalapuikotkin – kypsyvät uunissa meheviksi ilman käryä.

Uunissa kypsyvä pannari vapauttaa letunpaistajan urakastaan. Myös ruokaisan munakkaan voit hyydyttää uunissa paistamisen sijaan.

Kun valmistelet aterian ennakkoon jo edellisenä päivänä, ruoan valmistuminen nopeutuu merkittävästi. Kuori, pilko ja mausta kasvikset valmiiksi ja sekoita mureketaikina odottamaan jääkaappiin.

Juttu jatkuu reseptien jälkeen

Nappaa uuniruokareseptit

Rapeat uunimuikut

Rapeat uunimuikut

arrow-right
Uunilihapullat tomaattikastikkeessa

Uunilihapullat tomaattikastikkeessa

arrow-right
Kreikkalainen uunimunakas

Kreikkalainen uunimunakas

arrow-right
Koko pellin kasvispihvi

Koko pellin kasvispihvi

arrow-right

Vähemmän tiskiä

Parhaimmillaan valmistat uunissa kokonaisen aterian yhdessä vuoassa tai pelkällä pellillä. Kokeile rohkeasti myös omia variaatioita sen mukaan, mitä kaapista löytyy.

Kun aineksia on paljon, on tärkeää olla tarkkana kypsymisaikojen kanssa.

Kasvisten kohdalla riittää, kun huomioit kypsennysajat pilkkoessasi kasviksia. Paloittele siis kovat juurekset, kuten lantut, juurisellerit ja porkkanat, pienemmiksi kuin nopeammin kypsyvät perunat, fenkolit, parsakaalit, tomaatit ja kesäkurpitsat. Voit myös lisätä pellille raaka-aineita kypsymisjärjestyksessä.

Hyödynnä paistomittaria niin isojen lihapalojen kuin kalojen kypsennyksessä. Mittarin merkkiääni varmistaa optimituloksen ilman stressiä.

Juttu jatkuu reseptien jälkeen

Yhden astian arkiherkut

Yhden astian kana-kauravuoka

Yhden astian kana-kauravuoka

arrow-right
Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit ja cajunkasvikset

Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit ja cajunkasvikset

arrow-right
Sadonkorjaajan broileripelti

Sadonkorjaajan broileripelti

arrow-right
Uunilihapullavuoka

Vältä tiski – koko ateria yhdessä vuoassa

arrow-right

Kypsennä riisi ja pasta uunissa

Ota haltuun myös riisin, ohran ja pastan kypsentäminen uunissa. Levitä ne raakana uunivuokaan, lado päälle vaikkapa broilerin koipireisiä sekä kasviksia.

Kaada lopuksi vuokaan tarvittava määrä liha-, kala- tai kasvislientä. Kypsymisen aikana se imeytyy ja mehevöittää koko aterian.

Paista kerralla enemmän

Uunia ei kannata kuumentaa paahtamaan kourallista pinjansiemeniä. Se hoituu paistinpannulla nopeammin ja pienemmällä energiakulutuksella.

Kun kerran kuumennat uunin, hyödynnä niin lämpö kuin iso tilakin. Kiertoilmatoiminnolla lihapyöryköitä syntyy monessa kerroksessa, ja niistä riittää pakastettavaksi kiirepäivien varalle.

Kun uuniruoka on valmista, työnnä omenahyve tai omena-kaurapaistos kypsymään ruokailun ajaksi tai laita sämpylät paistumaan.

Kokeile näitä uunissa kypsyviä herkkuja

Terveellisempi omena-kaurapaistos

Terveellisempi omena-kaurapaistos

arrow-right
Tattaripuuroa valkoisella lautasella., puuron päällä lisukkeita. Käsiä pitää lusikkaa, joka upotettu puuroon.

Täyteläinen tattaripuuro

arrow-right
Uuniriisipuuro valmistettuna kolmessa kulhossa. Kulhojen alla liina ja vieressä lusikoita, kanelisokeria ja maitokannu.

Uuniriisipuuro

arrow-right