Ikääntyneen ravitsemuksen kivijalka on riittävä energian ja proteiinien saanti, vaikka vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja nestettäkin tarvitaan. Ikääntyneille sopivat ruokaratkaisut voivat poiketa muille aikuisille suositelluista, koska etenkin yli 80-vuotiailla toimintakykyisyyden ylläpito on ensisijaisempaa kuin lihavuuden ehkäisy ja kolesteroliarvojen pienentäminen. Laihduttamisen hintana voi olla kunnon huononeminen, väsymys ja toimintakyvyn heikkeneminen. Pahimmillaan se voi johtaa tilanteeseen, jossa ei pärjätä enää kotona.
Toimintakykyä voi ylläpitää huolehtimalla riittävästä proteiinien saannista sekä harjoittamalla lihaksia: voimistelemalla, kävelemällä tai harrastamalla muutoin liikuntaa. Erityisesti kuntosaliharjoittelu vahvistaa lihaksia.
Mistä saa riittävästi proteiineja?
Proteiineja tarvitaan lihasten ylläpitoon, kudosten uusiutumiseen, sairauksista tai leikkauksista toipumiseen, haavojen paranemiseen sekä sydän- ja verisuoniston sekä luuston hyvään kuntoon.
kääntyneen ruokavaliossa sopiva määrä proteiineja on 80−100 g päivässä. Jotta tähän päästään, pääaterioilla pitäisi olla riittävästi lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja sekä ruokajuomana maitoa tai piimää. Sen lisäksi etenkin välipaloille voi lisätä proteiinia sisältäviä ruokia.
Jos ruokajuomana ei käytä maitoa tai piimää, ruokajuomaksi voi valita soijajuoman, joka myös sisältää proteiinia. Toinen vaihtoehto proteiinin saannin turvaamiseksi on käyttää maito- tai soijavalmisteita muussa muodossa, kuten jogurttina, juustona tai tofuna, sellaisenaan tai ruokien tai leivonnaisten osana. Kolmas vaihtoehto on syödä enemmän lihaa tai kalaa.
Hedelmät, marjat ja kasvikset sisältävät vain vähän proteiinia. Sokerissa ja rasvoissa sitä ei ole.