Lapsen ummetus alkaa tavallisimmin 2-4 vuoden iässä, mutta kova vatsa voi vaivata vauvaa jo ennen yksivuotissynttäreitä. On yksilöllistä, kuinka usein lapsi yleensä käy kakalla.
Ummetusta on syytä epäillä, jos väli venyy yli kolmen päivän mittaiseksi. Kovasta vatsasta kärsivän lapsen ulostaminen on usein hankalaa ja kivuliasta. Siihen voi liittyä myös vatsakipuja ja tuhrimista.
Päivittäin riittävästi vettä
Kun lapsella on toistuvasti kova vatsa, ruoka- ja juomatottumukset kannattaa tarkistaa. Juoko lapsi riittävästi päivän mittaan? Lapsen nesteentarve on noin 1-1,5 litraa päivässä.
Nestemäisten maitovalmisteiden suositeltu käyttömäärä on 5-6 desilitraa päivässä. Maito sellaisenaan voi runsaasti käytettynä lisätä ummetusta, kun taas jogurtti, viili ja piimä sopivat kovalle vatsalle paremmin. Janojuomaksi kannattaa valita vettä.
Kuidun lisääminen kannattaa
Ummetuksesta kärsivän lapsen ruokavalioon on hyvä lisätä kuitupitoisia ruokia. Leivästä ja viljavalmisteista valitaan täysjyvää sisältäviä vaihtoehtoja.
Moni lapsi syö porkkanaraastetta mielellään, ja sitä voi kokeilla myös ummetuksen lievittäjänä.
Kauralese on vatsalle lempeä kuitulisä. Sitä voi sekoittaa esimerkiksi puuroon tai jogurttiin aluksi 1-2 teelusikallista päivässä. Vatsan tottuessa kuitulisään määrää voi nostaa 1-2 ruokalusikalliseen päivässä.
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa tarjota päivän kaikilla aterioilla. Sopiva annoskoko on lapsen oman kourallisen kokoinen. Moni lapsi syö porkkanaraastetta mielellään, ja sitä voi kokeilla myös ummetuksen lievittäjänä.
Lääkäriin on syytä lähteä, jos ummetusvaiva kestää alle 4-vuotiaalla lapsella kuukauden ja sitä vanhemmalla lapsella kaksi kuukautta.
Hedelmistä hyviä kovan vatsan kesyttäjiä ovat etenkin omena ja päärynä, joita voi tarjota lapselle sellaisenaan tai raasteena. Luumu tuoreena, kuivattuna, soseena tai mehuna tepsii hyvin kovaan vatsaan.
Rajoita banaanin ja kaakaon käyttöä
Ummetukseen taipuvaisen lapsen ruokavaliossa on hyvä rajoittaa banaanin, kaakaon, vähäkuituisten viljavalmisteiden sekä runsaasti sokeria sisältävien ruokien ja juomien käyttöä. Ne saattavat pahentaa ummetusta.
Lääkäriin on syytä lähteä, jos ummetusvaiva kestää alle 4-vuotiaalla lapsella kuukauden ja sitä vanhemmalla lapsella kaksi kuukautta. Jos lapsen ummetukseen liittyy kipuja, lapsen yleisvointi on huono tai ulosteessa näkyy verta, lääkäriin on hyvä hakeutua ripeämmin.
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, THL, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri