Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maapähkinät antavat makua ja energiaa arkiruokiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.2.2024
|
Muokattu: 12.2.2024
Kokeile näitä lounaaksi tai päivälliseksi sopivia ruokia ja ylläty, jos olet tottunut yhdistämään etenkin maapähkinävoin vain jälkiruokiin ja välipaloihin.

Maapähkinöitä ja niistä valmistettavaa maapähkinävoita käytetään paljon Itä- ja Kaakkois-Aasian keittiöissä sekä osassa Afrikan maita. Maapähkinän täyteläinen maku pehmentää chilin tulisuutta ja sopii erinomaisesti raikkaan limen pariksi.

Maapähkinät ja hyvin säilyvä maapähkinävoi ovat tuotteita, joita kannattaa pitää aina kaapissa. Maapähkinät sisältävät runsaasti energiaa, proteiinia sekä pehmeää rasvaa. Kaupan hyllyltä kannattaa valita monikäyttöinen, makeuttamaton ja 100 % maapähkinää sisältävä maapähkinävoipurkki.

Nopea nuudeliruoka

Nämä maapähkinävoinuudelit toimivat, kun on tarve helpolle ja takuulla täyttävälle pika-aterialle. Ohjeessa nuudelit ja parsakaali keitetään samassa kattilassa. Kastikkeen pohjana toimii maapähkinävoi. Kastike maustetaan tuoreella inkiväärillä, limellä ja valkosipuli-chilimausteöljyllä.

Kokonaiset maapähkinät sopivat wokkeihin

Kiinalaisissa ruoissa maapähkinät käytetään usein kokonaisina, jolloin ne tuovat ruokiin suussa rouskuvan elementin. Kokonaiset maapähkinät kuuluvat erityisesti suosittuun Kung Po kanaan, jossa ne lisätään wokkipannulle valmistuksen loppuvaiheessa. Kokeile maapähkinöitä myös tofua ja punakaalia sisältävässä wokissa.

Nopea kanacurry

Simppeli kanakastike saa ihanasti makua maapähkinävoista ja sopivasti poltetta chilikastikkeesta. Currymauste ja soijakastike tekevät mausta sopivasti mausteisen. Lämmittävä kastike valmistuu samassa ajassa, kun riisi kypsyy.

Täyteläinen pata

Talvipakkasilla maistuu tuhti lihapata. Tomaattiseen pataan uppoaa kokonainen purkillinen maapähkinävoita sekä yksi bataatti pilkottuna. Padan voi tehdä perinteiseen tapaan naudanpaistista tai vaihtoehtoisesti broilerista.

Makua kastikkeilla

Maapähkinävoi toimii sekä kylmissä että lämpimissä kastikkeissa. Indonesialainen sataykastike on chilillä, limellä ja inkiväärillä maustettu kastike, joka sopii sekä salaatinkastikkeeksi että erilaisten vartaiden kanssa tarjottavaksi.

Samantapainen, chilillä maustettu ja kevyesti makeutettu maapähkinävoikastike maistuu dumplingsien seurana. Kokeile tarjota miedommin maustettua maapähkinävoikastiketta myös paahdettujen tai grillattujen kasvisten kanssa.