Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä eroa voitaikinalla, lehtitaikinalla ja murotaikinalla?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.11.2018
|
Muokattu: 7.9.2020
Pakastetaikina on kätevä vierasvara, sillä se sulaa huoneenlämmössä alle puolessa tunnissa. Poimi vinkit erilaisten valmistaikinoiden monipuoliseen käyttöön.

Piparkakkutaikina – oikaisijan lemppari

Valmis piparkakkutaikina on superhelppo tapa valmistaa itse leivottuja piparkakkuja. Taikina sulaa kaulintavalmiiksi huoneenlämmössä puolessa tunnissa. Jos kaipaat pipareihin tuhdisti mausteita, kaulitse taikinaan kanelia, kardemummaa tai vaikkapa mustapippuria!

Lehtitaikina – kokin vierasvara

Laktoosittomassa lehtitaikinassa on käytetty margariinia ja taikinalevyt on kaulittu muita lehteviä taikinoita ohuemmiksi. Lehtitaikinaa saa myös isona levynä. Käytä taikinaa pasteijoihin ja kannellisiin piirakoihin tai leivo näyttävä Nutella-taatelikuusi.

Voitaikina – juhlapäivän rapea herkku

Voilla leivottu lehtevä, kuohkea ja murea voitaikina sopii suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Se on oiva valinta, kun leivonnaisessa on enemmän taikinaa kuin täytettä. Käytä sulatettu taikina nopeasti, sillä lämmennyttä taikinaa on vaikea käsitellä.

Torttutaikina – joulutontun valinta

Torttutaikinakin leivotaan margariiniin, ja tämän ansiosta se kohoaa paistettaessa voitaikinaa enemmän. Kokeile myös suolaisia mäti- tai punajuuritorttuja.

Murotaikina – sokerihiiren pelastus

Murotaikina sopii marja- ja hedelmäpiiraiden pohjaksi. 400 g:n taikina riittää matalaan 30 cm:n ja korkeareunaiseen 25 cm:n piirakkavuokaan. Murotaikina on helposti käsin muotoiltavaa, joten siitä voit leipoa myös helpot ja nopeat pikkuleivät.

Ruisperunataikina – perinneleipurin suosikki

Ruisperunataikina on kuitupitoinen ja rakenteeltaan helppo työstää. Melko miedonmakuinen taikina päätyy useimmin suolaisen piirakan pohjaksi, mutta kokeilethan taikinaa myös makeissa piiraissa esimerkiksi puolukan kaverina.

Juhlapöydän tarjottavia