Pannupiparkakku
Valmis piparkakkutaikina on superhelppo tapa valmistaa itse leivottuja piparkakkuja. Taikina sulaa kaulintavalmiiksi huoneenlämmössä puolessa tunnissa. Jos kaipaat pipareihin tuhdisti mausteita, kaulitse taikinaan kanelia, kardemummaa tai vaikkapa mustapippuria!
Laktoosittomassa lehtitaikinassa on käytetty margariinia ja taikinalevyt on kaulittu muita lehteviä taikinoita ohuemmiksi. Lehtitaikinaa saa myös isona levynä. Käytä taikinaa pasteijoihin ja kannellisiin piirakoihin tai leivo näyttävä Nutella-taatelikuusi.
Voilla leivottu lehtevä, kuohkea ja murea voitaikina sopii suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Se on oiva valinta, kun leivonnaisessa on enemmän taikinaa kuin täytettä. Käytä sulatettu taikina nopeasti, sillä lämmennyttä taikinaa on vaikea käsitellä.
Torttutaikinakin leivotaan margariiniin, ja tämän ansiosta se kohoaa paistettaessa voitaikinaa enemmän. Kokeile myös suolaisia mäti- tai punajuuritorttuja.
Murotaikina sopii marja- ja hedelmäpiiraiden pohjaksi. 400 g:n taikina riittää matalaan 30 cm:n ja korkeareunaiseen 25 cm:n piirakkavuokaan. Murotaikina on helposti käsin muotoiltavaa, joten siitä voit leipoa myös helpot ja nopeat pikkuleivät.
Ruisperunataikina on kuitupitoinen ja rakenteeltaan helppo työstää. Melko miedonmakuinen taikina päätyy useimmin suolaisen piirakan pohjaksi, mutta kokeilethan taikinaa myös makeissa piiraissa esimerkiksi puolukan kaverina.