Mitä eroa voitaikinalla, lehtitaikinalla ja murotaikinalla?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 30.11.2018
|
Muokattu: 27.2.2025
Pakastetaikina on kätevä vierasvara, sillä se sulaa huoneenlämmössä alle puolessa tunnissa. Poimi vinkit erilaisten valmistaikinoiden monipuoliseen käyttöön.

Piparkakkutaikina – oikaisijan lemppari

Valmis piparkakkutaikina on superhelppo tapa valmistaa itse leivottuja piparkakkuja. Taikina sulaa kaulintavalmiiksi huoneenlämmössä puolessa tunnissa. Jos kaipaat pipareihin tuhdisti mausteita, kaulitse taikinaan kanelia, kardemummaa tai vaikkapa mustapippuria!

Pannupiparkakku

Pannupiparkakku

arrow-right
Juustoa, piparitankoja ja glögikastiketta

Juustoa, piparitankoja ja glögikastiketta

arrow-right

Lehtitaikina – kokin vierasvara

Laktoosittomassa lehtitaikinassa on käytetty margariinia ja taikinalevyt on kaulittu muita lehteviä taikinoita ohuemmiksi. Lehtitaikinaa saa myös isona levynä. Käytä taikinaa pasteijoihin ja kannellisiin piirakoihin tai leivo näyttävä Nutella-taatelikuusi.

Nakkikranssi

Nakkikranssi

arrow-right

Voitaikina – juhlapäivän rapea herkku

Voilla leivottu lehtevä, kuohkea ja murea voitaikina sopii suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Se on oiva valinta, kun leivonnaisessa on enemmän taikinaa kuin täytettä. Käytä sulatettu taikina nopeasti, sillä lämmennyttä taikinaa on vaikea käsitellä.

Helpot poropiirakat

Helpot poropiirakat

arrow-right
Luumu-lakuleivokset

Luumu-lakuleivokset

arrow-right

Torttutaikina – joulutontun valinta

Torttutaikinakin leivotaan margariiniin, ja tämän ansiosta se kohoaa paistettaessa voitaikinaa enemmän. Kokeile myös suolaisia mäti- tai punajuuritorttuja.

Vaalealla lautasella mätijoulutorttu. Vieressä tarjottimella kolme mätijoulutorttua. Pöydällä myös kolme kuohuviinilasia.

Mätijoulutortut

arrow-right
Punajuurijoulutortut

Punajuurijoulutortut

arrow-right

Murotaikina – sokerihiiren pelastus

Murotaikina sopii marja- ja hedelmäpiiraiden pohjaksi. 400 g:n taikina riittää matalaan 30 cm:n ja korkeareunaiseen 25 cm:n piirakkavuokaan. Murotaikina on helposti käsin muotoiltavaa, joten siitä voit leipoa myös helpot ja nopeat pikkuleivät.

Pähkinäkinuskiruudut

Pähkinäkinuskiruudut

arrow-right
Rapeat murotaikinakeksit

Rapeat murotaikinakeksit

arrow-right

Ruisperunataikina – perinneleipurin suosikki

Ruisperunataikina on kuitupitoinen ja rakenteeltaan helppo työstää. Melko miedonmakuinen taikina päätyy useimmin suolaisen piirakan pohjaksi, mutta kokeilethan taikinaa myös makeissa piiraissa esimerkiksi puolukan kaverina.

Rukiiset juusto-kinkkutikut

Rukiiset juusto-kinkkutikut

arrow-right
Savulohi-punajuuripiirakka

Savulohi-punajuuripiirakka

arrow-right

Juhlapöydän tarjottavia

Kinuskinen konvehtikakku

Kinuskinen konvehtikakku

arrow-right
Naked cake valkosuklaasta ja mustikasta

Naked cake valkosuklaasta ja mustikasta

arrow-right
Glitterkakku

Glitterkakku

arrow-right