Pelasta tummuneet banaanit! Näillä vinkeillä hyödynnät ylikypsät banaanit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 19.10.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Ehtivätkö banaanit kypsyä pöydällä liiaksi? Vältä hävikkiä ja hyödynnä tummat banaanit näissä herkuissa.

Omaan makuun liian pilkulliseksi ehtinyt banaani ei toivottavasti päädy biojäteastiaan, vaan osaksi herkullisia hävikkireseptejä.

Mitä tummempi väri, sitä makeampi maku. Banaanin kuoreen ilmestyvät ruskeat pilkut kertovat, että hedelmän sisältämä tärkkelys on alkanut pilkkoutua sokereiksi. "Ylikypsä" banaani on täydellinen raaka-aine pannareihin, leivontaan ja moniin muihin helppoihin herkkuihin.

Hyödynnä leivonnassa

Banaanileipä on nimestään huolimatta ennemminkin kakku kuin leipä. Pehmeä banaani on helppo yhdistää pähkinöihin ja maapähkinävoihin ja toisaalta makean hedelmän parina toimii kirpeä puolukka.

Älä paista banaanileipää varmuuden vuoksi liian pitkään, sillä se on parhaimmillaan aavistuksen kosteana. Anna leivän jäähtyä vuoassaan täysin, jolloin se on helpompi irrottaa ja leikata.

Puolukkainen banana bread
Puolukkainen banana bread

Puolukkainen banana bread

Banaanileipä
Banaanileipä

Banana bread eli banaanileipä

Pilko pakkaseen

Ethän ole unohtanut vinkkiä banaanin pakastamisesta! Pakastimeen pieniin annospusseihin pilkottu banaani toimii makeuttajana erilaisille smoothieille ja muille välipalajuomille.

Lisäksi pakastetusta banaanista syntyy muiden marjojen ja hedelmien kanssa soseutettuna ”nice cream” eli herkullista ja terveellistä jäätelöä.

Banaani-mansikkapehmis

Banaani-mansikkapehmis

arrow-right
Pehmeä hedelmäjäätelö pyöräytetään pakastetusta banaanista, mangosta ja passionhedelmästä, ilman kermaa ja sokeria.

Superterveellinen mango-banaanijäätelö

arrow-right
Banskupiimä

Banskupiimä

arrow-right

Paista pannareita!

Banaaniletut eivät ole menettäneet suosiotaan, ja hyvä niin. Yksinkertaisimmillaan soseutetusta banaanista ja kananmunasta tehdyt letut ovat täydellinen aamu-, väli- tai iltapala aktiivisena päivänä. Liikkuja voi lisätä taikinaan vielä raejuustoa ja kuitulisänä kaurahiutaleita.

Amerikkalaistyylisissä kuohkeissa pannareissa on jauhoja ja leivinjauhetta ja niissä maistuu ihanasti kaneli.

Raejuusto-banaaniletut
Raejuusto-banaaniletut

Raejuusto-banaaniletut

Banaaniletut
Banaaniletut

Amerikkalaiset banaanipannukakut

Valmista välipaloja

Pilkullinen banaani sopii monenlaisiin välipaloihin. Sen voi soseuttaa esimerkiksi kauramuffineihin tai -välipalapatukoihin. Tuorepuuro saa siitä sopivasti makeutta ja pehmeää koostumusta.

Banaani-kauratuorepuuro
Banaani-kauratuorepuuro

Banaani-kauratuorepuuro

Kolmen aineksen välipalapatukat
Kolmen aineksen välipalapatukat

Kolmen aineksen välipalapatukat

Neljän aineksen marjamuffinit
Neljän aineksen marjamuffinit

Neljän aineksen marjamuffinit

Päärynä-banaanipaistos
Päärynä-banaanipaistos

Päärynä-banaanipaistos

Lisää vinkkejä ylikypsien hedelmien hyödyntämiseen