Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Persimoni-kardemummapaistos

Sesongissa nyt: ihanan makea persimon maistuu jälkiruoissa, salaateissa ja juustolautasella

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.11.2020
|
Muokattu: 25.11.2020
Hehkuvan oranssi persimon on talven makein sesonkihedelmä. Syö pehmeäksi kypsynyt persimon sellaisenaan, pilko juustolautaselle, keitä hilloksi tai käytä hedelmää suolaisiin ruokiin, kuten salaatteihin ja salsoihin.

Persimon, sharon vai kaki?

Oranssia tomaattia muistuttava eksoottinen herkku tunnetaan kolmella nimellä, jotka ovat kaikki saman kasvin eri maissa kasvavia lajikkeita. Persimoneja viljellään etenkin Espanjassa ja ne ovat sesongissa loppuvuodesta, kun taas sharonit tulevat Israelista ja niiden satokausi ajoittuu alkuvuoteen. Kaki kasvaa Itä-Aasian maissa, kuten Japanissa ja Kiinassa, joissa se on suosittu syyskauden hedelmä.

Mistä tietää, että persimon on kypsä?

Kypsä persimon on pehmeä ja sen vihreä kanta irtoaa helposti. Hedelmäliha on suussasulavan silkkistä ja osittain hyytelömäistä. Maku on mieto, mutta todella makea, jopa hunajainen.

Jos pidät erityisen makeasta persimonista, kannattaa odottaa ruskeiden pilkkujen ilmestymistä hedelmän pintaan. Persimon käyttäytyy nimittäin kypsyessään kuin banaani: kuoren ruskeat pilkut kertovat, että hiilihydraatit ovat muuttuneet sokereiksi ja hedelmä on makeimmillaan.

Kypsytä persimonit huoneenlämmössä omaan makuusi sopivaksi. Kypsymiseen menee 2–7 päivää. Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, säilytä persimonit samassa pussissa omenoiden tai muiden etyleeniä erittävien kasvisten kanssa. Kypsät persimonit säilyvät parhaiten viileässä.

Kypsä persimon on pehmeä ja sen vihreä kanta irtoaa helposti.

Näin syöt persimonin ja käytät sitä ruokiin

Persimonin voi syödä kuorineen, mutta kuori kannattaa poistaa, jos teet persimoneista sosetta tai hilloa. Pehmeän hedelmän kuoriminen onnistuu parhaiten pienellä terävällä veitsellä, napakampaan sopii tavallinen kuorimaveitsi.

Herkuttele persimoneilla sellaisenaan tai pilko niitä hedelmäsalaattiin, smoothieihin ja jogurtin päälle. Persimonista syntyy myös ihanan makea uunipaistos.

Kokeile persimonia rohkeasti myös salaateissa, pizzassa, salsassa ja kanan kanssa, joko raakana tai paistettuna. Persimonin makeus on hyvä vastinpari suolaisille ruoille, minkä takia se on suosittu lisuke talven juhlien juustolautasilla. Testaa esimerkiksi piparkakun, persimonin ja sinihomejuuston herkullista yhdistelmää. Aasiassa persimonit ovat suosittuja myös kuivattuina.

Katso lisää ideoita talven sesonkiherkkuihin