Samettinen sienimuhennos on ihanan pehmeä ja kermainen lohturuoka, joka syntyy helposti käyttövalmiista metsäsienistä tai herkkusienistä. Muhennos suurustetaan perinteisellä voi-jauhopohjalla ja maustetaan soijakastikkeella ja persiljalla. Paksun sienikastikkeen valtti on monipuolisuus: sen voi syödä perunoiden kanssa, käyttää kasvisgratiinin päällä juuston kanssa tai herkutella sellaisenaan leivän päällä.
Sienirisotto ja muut syksyn parhaat sieniruoat – Nämä reseptit onnistuvat sekä kaupan hyllyllä myytävistä sienistä että metsäsienistä
Pehmeä sienimuhennos maistuu lisukkeena ja leivällä
Tee sametinpehmeä sienirisotto
Risotto on sieniruokien klassikko, johon uppoavat kaikenlaiset sienet. Ylellisen makuinen ruoka valmistuu nopeasti myös arkena. Risoton valmistaminen ei ole vaikeaa, kun pidät mielessä muutaman niksin: Valitse kasvisliemen tekoon laadukas kasvisfondi ja pidä liemi lämpimänä koko ruoan valmistuksen ajan. Lisää lientä risoton joukkoon vain kauhallinen kerrallaan ja sekoittele, jotta riisin tärkkelys saa tehdä taikojaan ja tekee risotosta herkullisen kermaista.
Sienicarbonara haastaa perinteisen sienikastikkeen
Tee perinteisen sienipastan sijaan sienicarbonara, jossa sienten parina loistaa toinen satokauden supertähti, keräkaali. Mieto kaali tuo pastan joukkoon mukavaa rakennetta ja täyttävän kasvislisän. Carbonaran kastike syntyy klassiseen tyyliin sekoittamalla juustoraaste-kananmunaseos pastan keitinveteen. Helpon tekniikan avulla carbonarasta tulee kermaisen pehmeä ilman lisättyä kermaa. Lisämakua pastaan tuovat pekoni ja ripaus mustapippuria.
Kokeile tomaattia sienipiirakassa
Mausta perinteinen sienipiirakka vaihteeksi purjolla ja kirsikkatomaateilla. Kuullotettu purjo ja tomaatit tuovat piirakkaan sienten rinnalle mukavaa makeutta. Voit vaihdella piirakan makumaailmaa myös korvaamalla pohjan päälle tulevan maustamattoman tuorejuuston esimerkiksi yrttimaustetulla tuorejuustolla. Viimeistele piirakka suosikkiyrtilläsi: erityisen hyvin piiraan päälle sopivat rakuuna ja timjami.
Sienikeitto sopii lounaaksi ja alkuruoaksi
Sienikeitto on helppo ja herkullinen lounas tai vaikkapa rapujuhlien alkuruoka. Loraus soijakastiketta ja muutama tippa tabascoa tuovat pehmeään keittoon hyvää makulisää. Herkkusienten sijasta voi käyttää keitossa esikäsiteltyjä metsäsieniä, esimerkiksi kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita.
Leivo yllätysvieraille parin aineksen piiraat
Pidä pakastimessa paketillinen voitaikinaa varalla, niin saat taikinan sulattamisen jälkeen nopeasti pöytään vastaleivottuja sienipiirakoita. Helpot, muutamasta aineksesta valmistuvat piirakat saavat mehevyyttä ja runsaasti makua maustetusta tuorejuustosta. Voit viimeistellä sienisuupalat timjamilla ja vuohenjuustolla, mutta ne maistuvat mainiolta myös sellaisenaan. Rapeiden piirasten päälle käyvät mitkä tahansa suosikkisienesi.