Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suolakinuski maistuu nyt juustokakussa – Leivo klassikko ja uudet makuversiot

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 30.1.2024
|
Muokattu: 31.1.2024
Paistettu juustokakku kuuluu ehdottomasti jälkiruokien parhaimmistoon. Se ei ole pikaleivonnainen vaan vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Lopputulos kuitenkin palkitsee leipojan.

Pohja

Paistetun juustokakun pohja on useimmiten samanlainen kuin hyydytetyissä juustokakuissa eli keksimuru-voiseos. Keksit kannattaa murskata mahdollisimman hienoksi ja tasaiseksi muruksi, jolloin seoksen painelu vuokaan on helpompaa. Kakku myös leikkaantuu tällöin tasaisemmin. Muruseosta ei kuitenkaan kannata painella voimalla liian tiiviiksi. Silloin riskinä on kova ja leikatessa sattumanvaraisesti halkeava pohja.

Paistetuissa juustokakuissa on perinteisesti korkea reuna. Keksimuru-voiseoksesta tehdyt korkeat reunat ehkäisevät täytteen paistumista kiinni kakkuvuokaan. Perussääntönä voidaan sanoa, että 200 g keksejä ja noin 100 g voita riittää halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte

Täyte on tietysti juustokakun oleellisin osa. Pääosaa näyttelee tietysti tuorejuusto. Juustokakussa kannattaa ehdottomasti käyttää täysrasvaista tuorejuustoa. Näin varmistat, että maku on täyteläinen ja rakenne tasaisen sileä. Pehmeyttä rakenteeseen saat ranskankermalla tai rahkalla. Kaikkien ainesten kannattaa olla huoneenlämpöisiä, jotta kakku paistuu tasaisesti eikä halkea.

Tuorejuuston lisäksi juustokakun täytteeseen kuuluvat kananmunat. Ne saavat kakun hyytymään ja pysymään kasassa. Kananmunien takia juustokakun paistolämpötila on maltillinen 175 astetta ja kakku paistetaan uunin alatasolla. Tässä lämpötilassa kananmunat kypsyvät hitaasti ja kakun rakenteesta tulee tasainen. Jos paistolämpötila nousee liikaa, on vaarana, että täyte muuttuu rakeiseksi.

Kypsennys

On tärkeää, että juustokakkua ei paisteta varmuuden vuoksi liian pitkään. Monessa ohjeessa uunista katkaistaan lämpö noin tunnin jälkeen. Kakku jätetään kuitenkin kypsymään uunin jälkilämpöön vielä puoleksi tunniksi. Sen jälkeen kakku saa jäähtyä täysin ennen kuin se siirretään jääkaappiin asettumaan.

Tarjolle kakku kannattaa nostaa vasta seuraavana päivänä, jolloin se on parhaimmillaan.

Amerikkalaiset juustokakut

Joskus yksinkertainen on parasta. New Yorkin tyyliin valmistettu amerikkalainen juustokakku on häkellyttävän hyvää. Suklaan ystävä voi maustaa täytteen tummalla suklaalla ja appelsiinilla.

Trendikäs suolakinuski vai perinteikäs espanjalainen?

Muutaman vuoden kestäneelle suolakinuski-trendille ei näy loppua. Koukuttavan hyvä yhdistelmä toimii myös paistetussa juustokakussa, joka saa suolakinuskikuorrutteen.

Baskimaan juustokakku on espanjalainen erikoisuus, jossa juustokakulla ei ole lainkaan pohjaa. Se myös kypsennetään perinteisesti pinnaltaan hyvin tummaksi, mistä se on saanut lisänimen poltettu juustokakku.

Makua hedelmistä ja marjoista

Täyteläiseen paistettuun juustokakkuun on helppo saada ripaus raikkautta lisäämällä täytteeseen marjoja tai hedelmiä. Kevääseen sopii raikas lime, kesällä kannattaa herkutella mustikoilla ja loppuvuodesta päärynöillä sekä kurpitsalla.

Kolmen aineksen kakut

Nämä kakut syntyvät todella vain kolmesta aineksesta. Japanilaiseen juustokakkuun tulee kananmunia, suklaata ja tuorejuustoa. Italialainen versio sisältää kananmunia, ricottaa ja sokeria.

Oleellisinta näiden kakkujen onnistumisessa on kananmunan valkuiaisten vatkaaminen lähes marenkimaiseksi vaahdoksi. Loput ainekset käännellään varovasti vaahdon joukkoon, jotta kuohkeus ei katoa.

+ Keikauta kakku ylösalaisin

Yllätä vieraat kahvipöydässä ja leivo mehevä juustokakku kahvikakun asuun. Kahvikakkuvuokaan tehtävä keikautettava juustokakku onnistuu sekä pehmeästä kakkutaikinasta kuin juustokakuissa yleensä käytettävästä keksitaikinasta, jonka joukkoon lisätään hiukan jauhoja.

Taikina painellaan vuokaan ja sen reunoille niin, että juustokakkutäyte voidaan kaataa taikinan sisään. Täyte kaadetaan vuokaan ja kakku paistetaan tavalliseen tapaan uunissa. Keikautettava juustokakku jäähdytetään huolella ja tarjotaan vasta seuraavana päivänä, jotta kakku on varmasti asettunut eikä valahda käännettäessä.

Pidätkö sittenkin enemmän hyydytetyistä juustokakuista?