Viinietikoita on valmistettu viinirypäleitä tuottavissa maissa jo pitkään. Valko- ja punaviinietikoiden lisäksi etikoita voidaan valmistaa tietyistä rypälelajikkeista tai esimerkiksi sherrystä.
Viinietikoita on valmistettu viinirypäleitä tuottavissa maissa jo pitkään. Valko- ja punaviinietikoiden lisäksi etikoita voidaan valmistaa tietyistä rypälelajikkeista tai esimerkiksi sherrystä.
Suomalaisillekin tutuksi tullut tumma ja makeahko balsamiviinietikka on kotoisin Italiasta. Perinteistä ja aitoa balsamiviinietikkaa, Aceto Balsamico tradizionalea, valmistetaan ainostaan Italian Modenan alueella. Balsamiviinietikoissa on laajat hinta- ja laatuerot. Tumma balsamiviinietikka sopii loistavasti salaatteihin ja mansikoille. Vaalea balsamiviinietikka valmistetaan sekoittamalla valkoviinietikkaa ja kokoon keitettyä rypäletiivistettä.
Omenamehusta valmistetaan omenaviiniä ja siideriä, joista saadaan viinietikkaa tai siideriviinietikkaa.
Aasiassa riisistä valmistetaan valkoista, punaista, ruskeaa ja mustaa riisietikkaa. Riisietikat ovat yleensä miedomman makuisia kuin eurooppalaiset viinietikat.
Etikan säilyvyyttä lisäävä teho perustuu happamuuden lisäämiseen eli pH-arvon alentamiseen.
Väkiviinaetikka on turvallinen ja ekologinen yleispuhdistusaine. Happamana etikka voi syövyttää huokoisia pintoja, joten etikkaa ei kannata käyttää alumiinin, marmorin, kalkkikiven tai vanhan emalin puhdistamiseen.