Viinietikoita on valmistettu viinirypäleitä tuottavissa maissa jo pitkään. Valko- ja punaviinietikoiden lisäksi etikoita voidaan valmistaa tietyistä rypälelajikkeista tai esimerkiksi sherrystä.

Etikkaopas
Viinietikat
Balsamiviinietikka
Suomalaisillekin tutuksi tullut tumma ja makeahko balsamiviinietikka on kotoisin Italiasta. Perinteistä ja aitoa balsamiviinietikkaa, Aceto Balsamico tradizionalea, valmistetaan ainostaan Italian Modenan alueella. Balsamiviinietikoissa on laajat hinta- ja laatuerot. Tumma balsamiviinietikka sopii loistavasti salaatteihin ja mansikoille. Vaalea balsamiviinietikka valmistetaan sekoittamalla valkoviinietikkaa ja kokoon keitettyä rypäletiivistettä.
Omenaviinietikka
Omenamehusta valmistetaan omenaviiniä ja siideriä, joista saadaan viinietikkaa tai siideriviinietikkaa.
Riisiviinietikka
Aasiassa riisistä valmistetaan valkoista, punaista, ruskeaa ja mustaa riisietikkaa. Riisietikat ovat yleensä miedomman makuisia kuin eurooppalaiset viinietikat.
Etikan säilyvyyttä lisäävä teho perustuu happamuuden lisäämiseen eli pH-arvon alentamiseen.
Puhdasta jälkeä etikalla
Väkiviinaetikka on turvallinen ja ekologinen yleispuhdistusaine. Happamana etikka voi syövyttää huokoisia pintoja, joten etikkaa ei kannata käyttää alumiinin, marmorin, kalkkikiven tai vanhan emalin puhdistamiseen.
- Poista tahrat etikkaan kastetulla pyyhkeellä, esimerkiksi kuulakärkikynän jäljet puupinnoilta.
- Poista kalkkijäämät pesukoneesta kaatamalla koneeseen 4 litraa etikkavettä (1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä) ja käynnistämällä valkopesuohjelma.
- Kahvinkeittimen puhdistus sujuu kaatamalla vesisäiliöön 5 dl väkiviinaetikkaa ja 5 dl vettä. Käynnistä keitin ja sammuta virta, kun puolet etikkavedestä on valunut läpi. Odota puoli tuntia ja käynnistä keitin uudelleen. Huuhtele keitin tämän jälkeen keittämällä kaksi säiliöllistä vettä.
- Sameat juomalasit kirkastuvat etikkavedellä huuhtelemalla.
- Pinttyneet kattilat puhdistuvat, kun keität niissä 2 osaa etikkaa ja 1 osaa vettä. Lisää 1 tl suolaa ja anna seoksen seistä yön yli.