Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Menestysreseptin kehittäjien tiukka paikka: kuinka kuluttaja hurmataan?

Teksti:
Kirsi Riipinen
Kuvat:
Aito Media
Julkaistu: 22.7.2021
|
Muokattu: 26.8.2021
Toimiiko basilika, jos se värjää ruoka-annosta vihreäksi? Onko tilli kova juttu vai ei? Suomalainen menestysresepti -televisiosarjassa finalistit saivat tehtäväkseen kehittää tuotteestaan kaksi uutta makuvarianttia.

Suomalainen menestysresepti -televisiosarja on edennyt jo puoliväliin.

Nyt ohjelmassa ollaan vaiheessa, jossa päätuomari Jyrki Sukula patistaa finalisteja ratkaisemaan, kuinka kuluttaja hurmataan. Tuotteeseen on toisin sanoen haettava hurmaava suuntuntuma ja maku. Ja uusia makuvariantteja on kehitettävä tuomariston arvioitavaksi kaksi.

Mutta ei hätää, ennen uutta tuotekehittelyä on luvassa apua yhteisestä työpajasta.

Kollegat apuun

Työpajassa kilpailijoiden tukena ovat tuotekehitysyhtiö Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma sekä S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa. Testaajia ovat kollegafinalistit.

”Muistakaa, että vaikka itse kuuluisitte kehitteillä olevan tuotteen kuluttajiin, älkää kehittäkö sitä itsellenne. Älkää myöskään tehkö siitä keskiarvoratkaisua vaan sellainen, jota 15 prosenttia kuluttajista rakastaa”, Luoma neuvoo.

Finalistit pääsevät seuraavaksi maistelemaan toistensa tuotteita ja kertomaan omia kommenttejaan. Maistatukset sujuvat hyvässä yhteishengessä, kaveria ollaan auliita auttamaan.

Kauran beetaglukaani ja muita haasteita

Kallisarvoisia neuvoja uusien makujen kehittämiseen antaa myös Sukula, joka kiertää vielä maakunnissa finalistien tuotantopaikoissa ennen kuin pisteet annetaan.

Hän tapaa Seinäjoella Foodinin Maria Jalkasen, joka kehittää chia-välipala. Sukulaa kiinnostaa tietää kuinka jälkiruuaksi tai välipalaksi tarkoitetusta tuotteesta saadaan herkullisen näköinen, sellainen, että pohjalla oleva marja- tai hedelmäsose pysyy alhaalla eikä pullahda sekaisin päällykseen.

Koko tuomaristolle Jalkanen esittelee banaani-kaakaosta tehdyn version, toisena maistetaan lime-inkivääriä. Kyseessä on jo teollinen erä, sillä tuotantolaitos on löydetty.

Tuomaristolta tulee kiitoksia, vaikka monikerroksellisuuteen kehotetaan kiinnittämään huomiota.

Tampereella vastassa on Leivon Leipomon Anssi Räntilä ja kotimainen täysjyväkaurasta tehty pasta. Räntilä esittelee kauraloudan, uudenlaisen version makaronilaatikosta, sekä kaurapastan tomaattikastikkeessa.

Pastansa muodoksi hän on valinnut fusillin, koska lyhyenä pastana se sopii moneen eri tarkoitukseen. Räntilä tunnustaa, että beetaglukaanin kanssa on vielä ongelmia, tekniikka teettää edelleen työtä.

Sukula kertoo lisäksi oman epäilyksensä: fusilli on koko pastaperheestä vaikeimpia pastoja tehdä. Toteutuksessa kaiken kaikkiaan on hänen mielestään vielä tekemistä.

KomeroFoodin Pekka Nuutinen kehittää Ateriakippoa tuoreista raaka-aineista tehtyä valmisruokaa, johon lisätään vain kuuma vesi. Hän maistattaa koko tuomaristolle kana- ja savulohiversiot.

Nyt tulee päätuomarilta kehuja: nämä toimivat hyvin!

Luoma pitää rapsakkuudesta ja puruvastuksesta. Niistä tulee heti tuoreen aterian mielikuva.

Kehuihin yhtyvät myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho sekä Finlaysonin digitaalisen liiketoiminnan johtaja Jukka Kurttila, tuomareita hekin. Päällysaho nostaa esiin tuotteiden poikkeavan makuprofiilin.

Välimeri tillin tilalle

Leikkalan Henrik Kovanen on ehtinyt työstää leppäsavustetusta lahnaleikkeleestä kaikkiaan 15 eri makuvarianttia mutta päätyy esittelemään tuomaristolle näistä ne, joissa makuina ovat Välimeren yrtit sekä lime-basilika.

Kovanen otti opiksi Sukulan maininnan tillistä. Vaikka Kovanen itse on suuri tillifani, kaikki suomalaiset eivät tästä maustekasvista pidä.

Luoma ja Kurttila pitävät uusista varianteista kovasti, mutta kumpaakin epäilyttää limen ja basilikan versiossa vihreä väri.

”Väri tulee basilikasta”, Kovanen perustelee.

Ferm Foodsin Miki Puikkonen esittelee tuomaristolle fermentoitujen ja marinoitujen härkäpapusuikaleiden uudet makuvariantit: thai-makujen lisäksi mukaan otetaan suppilovahverot. Puikkonen on itse viime syksynä kerännyt sienet.

Tuomareista Päällysaho on aivan myyty:

”Mitä kotikokin pitäisi tehdä, jotta yltäisi yhtä hyvään!”

Sukula kehuu kunnollista sienisyyttä, mutta kaikkia tuomareita pohdituttaa ulkonäkö. Siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota pakkaussuunnittelussa.

Kuori Foods and Wine Oy:n Marjaana Pohjola on tähän mennessä johtanut tuomaripisteitä. Hän maistattaa härkäpavusta valmistetuista kotimaisista falafeleista vaikkapa joulupöytään sopivan lanttuversion sekä mausteisemman porkkanan.

Ja mikä on tuomariston kommentti?

”Nämä ovat todella onnistuneita! Falafeleille tyypillinen jauhoisuus puuttuu kokonaan.”

Ja sitten jaetaan pisteet!

Yllätyksiä on luvassa, sillä on tuomaripisteiden aika. Vaikka kehuja on ropissut, pisteet ovat armottomat:

Marjaana Pohjolan Fallerot 19 pistettä

Maria Jalkasen chia-välipalat 18 pistettä

Miki Puikkosen härkäpapusuikaleet 18 pistettä

Henrik Kovasen lahnaleikkeleet 17 pistettä

Pekka Nuutisen Ateriakippo 14 pistettä

Anssi Räntilän kaurapasta 9 pistettä.

Kun aiemmatkin pisteet otetaan mukaan, Marjaana on falleroineen johdossa, mutta Marian chia-välipalat seuraavat aivan kannoilla.

Kisasta tulee tiukka.

Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa etsitään uusia suomalaisia ruokainnovaatioita. Sarjaa voi seurata MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa kesän aikana. Voittaja selviää 25.8.2021.

S-ryhmä tarjoaa finalisteille taloudellista tukea tuotekehitykseen. Voittajatuote on S-ryhmän ruokakauppojen syksyn ykköslanseeraus. Edellisten kausien voittajia ovat Boltsi ja Rostis.

Lue lisää Suomalainen menestysresepti -kilpailusta

Nyt niitä saa kaupoista! Tällaisia ovat Suomalainen menestysresepti -kilpailun maukkaat tuotteet

Suomalainen menestysresepti -kilpailun voiton vienyt Fallero-falafel tuo ravintolatasoisen kasvisruoan kotiin: ”Tässä kotimaisessa tuotteessa on kaikki palaset kohdallaan”

Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailun voittaja on Fallero - Uuden menestysreseptin haku alkaa tammikuussa 2022!

Tässä he ovat – Suomalainen menestysresepti -kisan finalistit! Lue millaisilla tuotteilla kisataan voitosta

Pekka ei löytänyt kaupasta mieleistä valmisruokaa – kehitti sellaisen itse: ”Ravintolatason annos alle viidessä minuutissa”

Suomalainen menestysresepti -finalisti Maria Jalkaselle tarjottiin ruokamessuilla raakasuklaata - syttyi rakkaus, joka toi mukanaan elämäntyön ja perheen

Miki Puikkonen kehittää tuotetta, joka saattaa mullistaa kasvisproteiinimarkkinat: ”Kipeälle vatsalle voi sanoa hyvästit”

”Lahnaa leivän päälle” – huippukokki haluaa unohdetun lahnan takaisin suomalaisiin ruokapöytiin

Suomalainen menestysresepti -finalisti Marjaana Pohjola on yrittäjäluonne, joka ei voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta: ”Olen aina ollut oman tien kulkija”

Suomalainen menestysresepti -ohjelman ensimmäisen kauden voittaja Anssi Räntilä kokeilee kilpailussa onneaan jo kolmatta kertaa: ”Olen aina ollut kova myyntimies”

Kurkista kulisseihin – näin kuvataan Suomalainen menestysresepti -ohjelmaa

”Palkokasvit ovat tulevaisuuden ruokahitti”, uskoo Menestysresepti-kilpailun päätuomari Jyrki Sukula

”On riski kehittää ruokatuote, jossa tätä ei ole otettu huomioon” – Menestysresepti-kilpailun finaalissa näkyy panostus vastuullisuuteen

Viime vuoden Menestysresepti-voittaja: Jo seitsemän miljoonaa myytyä Rostista – nyt tuote löytyy myös pakastealtaasta

Finaalista tulee tiukka – nouseeko voittoon kaurapasta, chia-välipala vai kenties Fallerot?