Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sykemittarit – ostajan opas

Teksti:
Jari Valtonen. Artikkelia on päivitetty 17.6.2016.
Asiantuntija:
Tiina Heinänen, Polar ja Vesa Toivonen, Suunto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Sykemittari tehostaa liikkumista ja auttaa suunnittelemaan treenijaksoja. Aloittelevalla kuntoilijalla, laihduttajalla ja aktiivitreenaajalla on erilaiset tarpeet sykemittarille.

Sykemittari auttaa kehon toiminnan tarkkailussa, avustaa treenijaksojen suunnittelussa sekä tehostaa ja monipuolistaa kuntoilua. Mittari antaa suoraa palautetta harjoittelusta ja toimii parhaimmillaan motivoijana.

Myös viime vuosina suosituilla aktiivisuusrannekkeilla voi seurata omaa liikkumista. Ranneke mittaa käyttäjänsä liikkeitä ja askeleita ja sitä kautta aktiivisuutta. Ranneke kertoo, jos päivän liikuntatavoite meinaa jäädä uupumaan, ja sillä voi seurata myös unen laatua.

Valitse tarpeen mukaan

Eniten iloa ja hyötyä sykemittarista saa, kun osaa valita oikeanlaisen tuotteen omiin käyttötarkoituksiinsa.

Aloitteleva kuntoilijalle sopii edullinen ja helppokäyttöinen malli, jossa on tärkeimmät perustoiminnot. Mittari näyttää reaaliaikaisen sykkeen ja keskisykkeen sekä laskee kulutetut kalorit.

Laihduttajalle sopiva mittari laskee ja näyttää harjoituksen aikana kulutetut kalorit. Se laskee yksittäisen liikuntakerran kalorinkulutuksen kilokaloreina sekä kalorikertymän usealta harjoituskerralta. Mittariin voi asettaa esimerkiksi viikoittaisen harjoittelutavoitteen kulutettavina kaloreina. Sykemittari kertoo, milloin tulee levätä tai harjoitella enemmän, jotta päästään tavoitteiseen.

Kuntoliikkuja hyötyy mittariin ohjelmoitavista sykerajoista, joiden mukaan on helppo liikkua oikealla sykealueella. Tehdyt harjoitukset voi siirtää tietokoneelle ja tarkastella niitä jälkikäteen. Lisäohjelmalla voi järjestellä harjoituslokeja, analysoida suorituksia ja luoda harjoitussuunnitelmia.

Aktiivikuntoilija kaipaa sykemittariin monipuolisempia ominaisuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi mittarin harjoitusohjelma, joka kertoo viikoittaisen harjoitustavoitteen ja mukautuu harjoitus-tottumuksiin joustavasti viikon aikana, sekä kuntotesti, joka mittaa aerobisen kunnon. Tehdyt harjoitukset voi siirtää tietokoneelle ja tarkastella niitä jälkikäteen.

Monipuolinen mittari ei välttämättä ole kaikkein helppokäyttöisin. Mitä enemmän ominaisuuksia mittarissa on, sitä enemmän sen käyttöönotto vaatii opiskelua, ainakin jos haluaa ottaa täyden hyödyn kaikista toiminnoista.

Henkilökohtainen opastus

Monet mittarit pystyvät testaamaan kunnon sekä määrittelemään henkilökohtaiset sykealueet ja kertomaan, millaisella teholla tulisi harjoitella. Jotkut sykemittarit osaavat jopa laatia harjoitusohjelman ja rytmittää harjoittelua. Jos mittarin ehdottama harjoitus jää väliin, laite osaa sopeutua tilanteeseen ja korjata ohjelmaa sen mukaan. Sykemittarin tuloksia voi koostaa myös sähköiseen harjoituspäiväkirjaan, joka motivoi liikkumaan jatkossakin.

Lähetinvyö

Sykemittarin mukana on rintakehän ympärille sijoitettava lähetinvyö, joka mittaa sydämenlyönnit. Vyön pitää istua kunnolla ihoa vasten eikä se saa valua alas. Eri mallien lähetinvyöt vaihtelevat jonkin verran. Myös pehmeitä malleja on saatavana. Edistyneimmät mallit toimivat ilman vyötä ja mittaavat sykkeen ranteesta.