Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokeile uutta tapaa uusien perunoiden valmistukseen! Hölskytyspotut ottavat mallia mummonkurkuista

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.5.2021
|
Muokattu: 29.7.2021
Kun mehevän kermaiset hyrskypotut on herkuteltu, tee varhaisperunoista kirpeän raikkaita hölskytysperunoita. Uudet hölskytetyt potut eroavat hyrskyperunoista siinä, että niitä ei ravistella rikki vaan hölskytellään yhtä hellästi kuin mummonkurkut.

Siinä, missä hyrskypottuihin ravistellaan ranskankermaa, hölskytyspotuissa maistuu etikka – aivan kuten mummon ihanissa hölskytyskurkuissa. Käytä perunoissa valkoviini- tai omenaviinietikkaa. Oikein happamien makujen ystävä voi lorauttaa liemeen väkiviinaetikkaakin, mutta varovasti, pieni määrä kerrallaan ja lientä välillä maistellen. Peruna imee paljon makua.

Lisää suolaa hölskytysliemeen maltillisesti, koska perunat on jo keitetty suolavedessä. Suolaa voi aina lisätä pöydässä.

Mausta liemi yrttivyöryllä. Kun teet hölskytysperunoita kalan lisukkeeksi, pilko mukaan reilusti tilliä. Kun tarjoat perunat lihan kanssa, valitse yrtiksi timjami tai sitruunatimjami. Possu- ja kanaruoat tykkäävät myös salvialla maustetuista perunoista. Jos muussa ruoassa on tulisia makuja, aromikas korianteri toimii takuulla, ja lehtipersilja on perunan kaveri kaikissa tilanteissa.

Lainaa tekniikka mummonkurkuista. Laita liemi ja potut tilavaan kannelliseen astiaan, sulje kannella ja hölskyttele hellästi 15–20 sekuntia.

Tuunaa hölskytyspotut perunasalaatiksi. Lisää salaattiin sipulia, kapriksia, oliiveja tai fetajuustoa sekä tarvittaessa tiraus sitruunaa ja tilkka oliivi- tai rypsiöljyä.

Tee hölskytyspotut näin:

  1. Keitä kattilallinen uusia perunoita ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa niihin molemmin puolin kaunis väri.
  2. Sekoita hölskytysliemi, jossa on yhtä paljon rypsiöljyä ja valkoviinietikkaa sekä pienet ripaukset suolaa ja sokeria.
  3. Laita perunaviipaleet liemeen. Lisää mukaan paljon yrttejä.
  4. Hölskyttele!
  5. Siirrä perunat tarjoiluastiaan ja ripauta vähän mustapippuria päälle.

Miten keitän uudet perunat oikein?

Kokeile myös tätä!

Upota uudet perunat makuliemeen vastakeitettyinä ja kuumina. Käytä lämpimien perunoiden jälkimarinadiin enemmän rypsi- tai oliiviöljyä ja vähemmän etikkaa kuin hölskytyspottuihin, jotka maustetaan kylminä.

Alkoiko tehdä mieli mummonkurkkuja?

Oletko jo kokeillut hyrskypottuja ja muita kesäisiä herkkuja uudesta perunasta?