Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kreikkalainen kesämenu – tutut maut kutsuvat yhteisen pöydän ääreen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 28.6.2023
|
Muokattu: 28.6.2023
Järjestä kreikkalainen ilta ja kanna pöytään tämän menun ruoat samanaikaisesti. Vieraat ihastuvat takuulla ja tunnelma pysyy rentona, kun ruokailu on yhteisöllistä ja kaikki jaetaan pöytäseurueen kesken.

Kreikka on vuodesta toiseen suomalaisten suosikkimatkakohde, ja yksi syy siihen on takuulla kreikkalainen ruoka.

Runsas yrttien käyttö, laadukas oliiviöljy, fetajuusto, tsatsiki sekä tuoreet hedelmät muodostavat raikkaan ja terveellisen kokonaisuuden, joka on helppo toistaa kotonakin.

Klassikkosalaatti

Ruokailun voi aloittaa klassisesta kreikkalaisesta salaatista, johon kannattaa valita laadukasta fetajuustoa. Kasvikset kannattaa pilkkoa salaattiin isoiksi ja epäsäännöllisiksi palasiksi. Jos pöydän ääreen kerääntyvä joukko on iso, kannattaa salaatteja tehdä kaksi.

Tsatsiki maistuu läpi aterian

Pöydässä kannattaa olla tarjolla tuoretta leipää tai pitaleipiä, joita voi syödä raikkaan tsatsikin kanssa. Muista valuttaa raastettu kurkku hyvin, jotta tsatsiki pysyy koostumukseltaan ihanan paksuna.

Voimakkaan makuinen oliivitahna tapenade on loistava vastakohta tsatsikille ja valmistuu käden käänteessä sauvasekoittimella.

Pyörittele lihapullista pieniä suupaloja

Kreikkalaiset lihapullat maistuvat aurinkokuivatuilta tomaateilta ja fetajuustolta. Aurinkokuivattujen tomaattien sijaan voit maustaa lihapullat myös oreganolla ja mintulla. Lihapullat pyöritellään melko pieniksi ja ne kypsyvät uunissa helposti ja nopeasti. Näitä voi napostella sellaisenaan tai käyttää pitaleivän täytteenä.

Kala kuuluu välimeren ruokavalioon

Uuniin voi laittaa samaan aikaan lihapullien kanssa välimerellisesti maustetun turskapannun. Vaalea kala tomaattisessa, kapriksilla ja basilikalla maustetussa kastikkeessa vie ajatukset saman tien kesäisen hämäriin iltoihin Välimeren rannalla.

Lisukkeeksi voi tehdä ranskalaisia tai yrttimaustettuja lohkoperunoita.

Huoleton jälkiruoka

Jälkiruoaksi maistuu kevyt ja raikas vesimeloni tai muut tuoreet hedelmät. Tee esimerkiks hedelmäsalaattia, joka makeutetaan hunajalla tai kokeile limetillä maustettuja vesimelonitikkuja jogurttipedillä.