Jos kurpitsa on vielä raaka-aineena vieras, käy kurkkaamassa minkälaisia kurpitsalajikkeita ruokakaupasta löytyy ja miten niitä voi hyödyntää erilaisissa ruoissa. Kurpitsan monipuolisuus yllättää: sitä voi nauttia raakana raasteena tai sen voi valmistaa keittämällä, paahtamalla, paistamalla, gratinoimalla ja grillaamalla.

Nyt juhlitaan kurpitsaa! Katso herkulliset uudet kurpitsareseptit ja vinkit kurpitsojen valmistamiseen
Tunnetko jo erilaiset kurpitsat?
Paahdetut kurpitsat
Paahdettu kurpitsa sopii moneen: soseutettuna paahdetut kurpitsalohkot uppoavat vaikkapa risottoon, piirakkaan ja sämpylätaikinaan. Paahdetut kurpitsat maistuvat myös sellaisenaan, ja niistä saa syksyiseen pöytään edullisen, mutta näyttävän alkupalan. Kerrosta lautaselle hunajaista yrtti-jogurttidippiä, pähkinäisiksi paahtuneita kurpitsaviipaleita, yrttejä ja kurpitsansiemeniä. Löydät ohjeen paahdettuihin kurpitsansiemeniin ja siemenien muuhun hyödyntämiseen tämän jutun lopusta.
Kurpitsatortillat
Tortillat saavat syksyllä fajita-maustetuista kurpitsakuutioista jännittävän uuden täytteen! Ihanat kasvistortillat ovat samaan aikaan kevyitä ja täyttäviä. Viimeistele tortillat raikkaalla vegaanisella limemajoneesilla ja valmiilla salsakastikkeella.
Jos tortilloita ja täytteitä jää yli, rullaa ne ilman salaattia uunivuokaan, ripottele päälle juustoa ja lämmitä myöhemmin enchiladoiksi. Ylijäänyt täyte sopii erinomaisesti myös seuraavan päivän salaatin joukkoon.
Kurpitsarisotto
Kauniin oranssinkeltainen myskikurpitsarisotto on viikonlopun päivällispöydän päätähti. Uunissa paahdettu ja soseutettu kurpitsa tuo risottoon upean värin lisäksi myös lempeän ja hieman makean maun. Mausta risotto ripauksella chiliä, niin saat makuun pientä lisäpotkua. Jätä osa paahdetusta kurpitsasta risoton päälle koristeeksi ja mukaviksi sattumiksi. Voit ripotella päälle myös rapeiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Kurpitsapesto
Kurpitsan valloittava väri pääsee oikeuksiinsa kurpitsapestossa. Kurpitsan makea maku sopii mainiosti pariksi suolaiselle juustolle ja valkosipulille, ja pehmeä pesto sopiikin monenlaisiin ruokiin. Levitä pestoa leivälle, tarjoile pastan kanssa nopeana kastikkeena tai tee uuniahvenia, joiden päälle levitetään kunnon kerros pirteän oranssia pestoa. Voit kokeilla pestoa tomaattikastikkeen sijaan myös pizzan päällä.
Kurpitsajuustokakku
Myskikurpitsa sopii upeasti myös makeaan leivontaan. Soseeksi keitetty kurpitsa ja pehmeä tuorejuusto ovat vastustamaton makupari uunissa kypsennettävän juustokakun täytteessä. Juustokakku on todellinen kurpitsan ystävän superherkku, sillä kurpitsaa uppoaa kakkuun lähes kilo. Makea kakku maustetaan raikkautta tuovilla sitruunalla ja inkiväärillä sekä lämmittävällä kanelilla. Nam!