Perinteinen pataruoka taipuu hienosti kasvispadaksi. Härkäpapusuikaleet tekevät padasta ruokaisan ja samalla ne jättävät muille kasviksille tilaa loistaa. Tee lämmittävä pata vaikkapa uunissa paahdetusta myskikurpitsasta. Paahtaminen antaa kurpitsalle täyteläisen maun ja rakenteen. Viimeistele maukas tomaattinen stroganoff klassisesti suolakurkkukuutioilla.
Pistä pata porisemaan tai hauduta hissun kissun! Tässä ovat sesongin 7 suosituinta pataruokaa
1. Kurpitsainen kasvisstroganoff
2. Pitkään haudutettua jauhelihaa
Jauhelihakastike on usein arjen parasta pikaruokaa, mutta myös jauhelihan voi hauduttaa hitaasti suussasulavan pehmeäksi. Keittele bolognesea aitoon italialaiseen tapaan ensin tunti kannen alla ja sitten toinen tunti ilman kantta. Käytetty aika maksaa itsensä takaisin elämäsi herkullisimpana pastakastikkeena.
3. Helppo karjalanpaisti
Suomalaisten suuri suosikki on tietysti perinteinen karjalanpaisti. Syykin on selvä: sen lisäksi, että tämä perinneruoka on hurjan herkullinen ja sopii sekä arkeen että juhlaan, karjalanpaisti on todella helppo tehdä. Lado vain ainekset pataan ja pistä uuniin. Anna lihapadan paahtua puoli tuntia ilman kantta ja hauduta sitten pari tuntia kannen alla. A vot!
4. Kermainen lihapata
Hitaasti mureaksi haudutettu palapaisti tehdään naudan paistilihasta. Paista lihapaloihin makua ja väriä paistinpannulla ja hauduta ne sitten kasvisten, ketsupin ja mausteiden kanssa padassa lähes hajoavan pehmeiksi. Liemestä saat ihanan samettisen, kun lisäät siihen lopuksi kermaa. Kermaisen liharuukun voit tehdä myös nopeammin kypsyvistä naudan paistisuikaleista ja hauduttaa kypsäksi uunissa.
5. Juhlava burgundinpata
Reilu loraus punaviiniä kohottaa lihapadan todelliseksi juhlaruoaksi. Klassinen ranskalainen burgundinpata saa syvää ja tummaa makua punaviinin lisäksi myös paahdetusta pekonista ja herkkusienistä. Mausta burgundinpata timjamilla – ja muista suloiset pikkusipulit! Kokeile punaviiniin tehtyjä lihapatoja myös hieman kevennettyinä versioina: hauduta viikonlopun lihapata karjalanpaistilihoista tai tee välillä possupata punaviiniliemeen.
6. Ranskalainen kanapata
Kun haluat kokata broilerista jotain todella hyvää, tee haudutettu kanapata ranskalaiseen tapaan. Paista kevyesti leivitetyt broilerin fileepihvit pekoninrasvassa ja hauduta kypsäksi sinappisessa siideriliemessä. Korosta omenasiiderin makua lisäämällä liemeen myös rapsahtavan tuoretta omenaa. Pehmoisen loppusilauksen vaalea kanapata saa kermatilkasta.
7. Kreikkalainen lammaspata
Mausteisen kreikkalaisen lihapadan voi hyvin valmistaa naudanpaistista, vaikka perinteinen stifado tehdäänkin lampaan ulkofileestä tai lampaanpaistista. Kreikkalaisiin makutunnelmiin pääset, kun maustat ihanan tomaattipohjaisen liemen reilusti valkosipulilla ja lisäät mukaan kanelitangon makua antamaan.