Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kurpitsastroganoff

Pistä pata porisemaan tai hauduta hissun kissun! Tässä ovat sesongin 7 suosituinta pataruokaa

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 25.10.2021
Muokattu: 25.10.2021
Kun tuuli puhaltaa ja sade vihmoo, mikään ei maistu paremmalta kuin perinteinen lihapata tai mukavasti mausteinen kasvispata. Mikä mehevistä padoista saa lämmittää sinua syksyisen ulkoilun jälkeen?

1. Kurpitsainen kasvisstroganoff

Perinteinen pataruoka taipuu hienosti kasvispadaksi. Härkäpapusuikaleet tekevät padasta ruokaisan ja samalla ne jättävät muille kasviksille tilaa loistaa. Tee lämmittävä pata vaikkapa uunissa paahdetusta myskikurpitsasta. Paahtaminen antaa kurpitsalle täyteläisen maun ja rakenteen. Viimeistele maukas tomaattinen stroganoff klassisesti suolakurkkukuutioilla.

2. Pitkään haudutettua jauhelihaa

Jauhelihakastike on usein arjen parasta pikaruokaa, mutta myös jauhelihan voi hauduttaa hitaasti suussasulavan pehmeäksi. Keittele bolognesea aitoon italialaiseen tapaan ensin tunti kannen alla ja sitten toinen tunti ilman kantta. Käytetty aika maksaa itsensä takaisin elämäsi herkullisimpana pastakastikkeena.

3. Helppo karjalanpaisti

Suomalaisten suuri suosikki on tietysti perinteinen karjalanpaisti. Syykin on selvä: sen lisäksi, että tämä perinneruoka on hurjan herkullinen ja sopii sekä arkeen että juhlaan, karjalanpaisti on todella helppo tehdä. Lado vain ainekset pataan ja pistä uuniin. Anna lihapadan paahtua puoli tuntia ilman kantta ja hauduta sitten pari tuntia kannen alla. A vot!

4. Kermainen lihapata

Hitaasti mureaksi haudutettu palapaisti tehdään naudan paistilihasta. Paista lihapaloihin makua ja väriä paistinpannulla ja hauduta ne sitten kasvisten, ketsupin ja mausteiden kanssa padassa lähes hajoavan pehmeiksi. Liemestä saat ihanan samettisen, kun lisäät siihen lopuksi kermaa. Kermaisen liharuukun voit tehdä myös nopeammin kypsyvistä naudan paistisuikaleista ja hauduttaa kypsäksi uunissa.

5. Juhlava burgundinpata

Reilu loraus punaviiniä kohottaa lihapadan todelliseksi juhlaruoaksi. Klassinen ranskalainen burgundinpata saa syvää ja tummaa makua punaviinin lisäksi myös paahdetusta pekonista ja herkkusienistä. Mausta burgundinpata timjamilla – ja muista suloiset pikkusipulit! Kokeile punaviiniin tehtyjä lihapatoja myös hieman kevennettyinä versioina: hauduta viikonlopun lihapata karjalanpaistilihoista tai tee välillä possupata punaviiniliemeen.

6. Ranskalainen kanapata

Kun haluat kokata broilerista jotain todella hyvää, tee haudutettu kanapata ranskalaiseen tapaan. Paista kevyesti leivitetyt broilerin fileepihvit pekoninrasvassa ja hauduta kypsäksi sinappisessa siideriliemessä. Korosta omenasiiderin makua lisäämällä liemeen myös rapsahtavan tuoretta omenaa. Pehmoisen loppusilauksen vaalea kanapata saa kermatilkasta.

7. Kreikkalainen lammaspata

Mausteisen kreikkalaisen lihapadan voi hyvin valmistaa naudanpaistista, vaikka perinteinen stifado tehdäänkin lampaan ulkofileestä tai lampaanpaistista. Kreikkalaisiin makutunnelmiin pääset, kun maustat ihanan tomaattipohjaisen liemen reilusti valkosipulilla ja lisäät mukaan kanelitangon makua antamaan.

Katso lisää lämmittävän herkullisia pataruokavinkkejä:

Nämäkin ruoat syntyvät helposti uunissa hauduttamalla:

Ota pata esille myös leivontapäivänä: