Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sadonkorjuujuhlat kruunaavat syksyn! Kutsu ystävät koolle ja kata pöytään satokauden parhaita makuja

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 7.9.2022
|
Muokattu: 7.9.2022
Tee juhlava sadonkorjuukattaus värikkäistä juureksista, sienistä ja ihanista kotimaisista hedelmistä. Näillä resepteillä hurmaat isommankin porukan – ruoat sopivat hyvin myös seisovassa pöydässä tarjottaviksi.

Alkupalaksi sienisuupaloja ja juuresgalettea

Poimi kaupasta mukaan suosikkisieniäsi ja tee alkupaloiksi helppoja sienipiirakoita voitaikinasta. Saat muutaman raaka-aineen sienipiirakat uuniin viidessätoista minuutissa. Halutessasi voit viimeistellä sienisuupalat valkohomejuustolla.

Tee alkupalapöytään sienipiirakoiden kaveriksi myös syksyinen galette. Jouluisesta nimestään huolimatta rosolligalette sopii erittäin hyvin sadonkorjuujuhliin. Saat galeten hehkumaan upeissa syksyn väreissä, kun viipaloit täytteeksi ison kasan erivärisiä sesongin juureksia, kuten perunaa, porkkanaa, punajuurta ja keltajuurta. Oikaise galeten valmistamisessa käyttämällä pohjana valmistaikinaa. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Pääruoaksi satokauden salaattibuffet

Juurekset, perunat ja pavut sopivat erityisen hyvin lämpimiin salaatteihin. Salaatit riittävät hyvin sadonkorjuujuhlien pääruoaksi, kun varaat tarjolle muutaman erilaisen ruokaisan vaihtoehdon. Sekä lohi-perunasalaatti että peltijuuressalaatti maistuvat mainioilta myös kylmänä. Tee salaattien kaveriksi upean oransseja hasselbackan kurpitsoja ja mausta ne valkosipulivoilla. Vähennä hävikkiä käyttämällä myös kurpitsan siemenet, ja paahda ne pannulla tai uunissa kurpitsojen ja salaattien pinnalle koristeeksi.

Jälkiruoaksi porkkanaa ja luumua

Perinteinen porkkanakakku kääntyy näissä juhlissa ylösalaisin, kun vaniljainen tuorejuustopäällinen leivotaankin kuivakakun sisään meheväksi yllätykseksi. Kakku on helppo valmistaa, sillä sen tekeminen ei vaadi esimerkiksi vatkaamista. Satokauden kunniaksi pöytään voi kattaa useammankin jälkkärin: leivo kuivakakun lisäksi myös mehevän kinuskinen luumupiirakka. Rapea pähkinätoscakuorrute ja tuoreet luumut ovat vastustamaton makupari.

Juureksia ja kesäkurpitsaa loppuillan naposteluun

Kun ilta kääntyy yöksi ja juhlijat kaipaavat naposteltavaa, on aika laittaa tarjolle kotitekoisia juuressipsejä ja kasvistahnoja. Paahda bataattia, palsternakkaa ja perunoita tupla- tai triplamäärä, sillä nämä herkut uppoavat vieraiden suihin salamannopeasti. Nappaa kaupassa koriin myös alkusyksyn viimeiset kotimaiset kesäkurpitsat, ja tee niistä juuressipsien pariksi iso kulhollinen kesäkurpitsa-parmesaanilastuja.

Kaipaatko lisää vinkkejä lämpimiin juhlaruokiin tai ideoita satokauden raaka-aineiden hyödyntämiseen?