Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Järjestä juhlaillallinen isolle porukalle: Vinkit lämpimiin ruokiin, joita vieraasi rakastavat varmasti

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.4.2022
|
Muokattu: 22.3.2023
Juhlat tulossa, etkä ole ihan varma, mitä lämpimiä ruokia tarjoaisit? Tässäpä siis ideat ja vinkit juhlaviin lämpimiin ruokiin, jotka on helppo tehdä kotona itse isollekin porukalle. Kokkailitpa sitten kalaa, kanaa, lihaa tai kasvista, näillä resepteillä hurmaat nälkäisimmätkin juhlijat.

Koristele kala kauniisti vihanneksilla ja yrteillä

Nosta savukala tai uunilohi uudelle tasolle kauniisti koristelemalla. Kokonaiset kalat ja isot kalafileet ovat helppo tarjottava isolle porukalle. Kokonaisen kalan päälle voi asetella hauskasti kurkkusuomuja tai peittää lämmin lohi kauniisti vihertävällä pestolla. Yrttejä vaihtelemalla saat erimakuisia pestoja, ja voit tarjota helposti useammankin eri makuisen kalan.

Pidä pyörykkäpidot

Kaikki pitävät pyöryköistä! Erilaiset pullat ja pyörykät ovat maistuva lämmin lisä juhlavaan kattaukseen, ja niitä on helppo tehdä kerralla isompikin satsi. Tarjoa juhlavieraille mahdollisuus maistella erilaisia makuja, ja kokkaa pyöryköitä vaikka useammallakin eri reseptillä. Liha-, kala-, kasvis- ja kanapullat sopivat monenlaisia erilaisia ruokavalioita noudattaville.

Hauduta paistia tai pataa

Juhlavat pataruoat ovat lämpimän kattauksen takuuvarma hitti. Uunissa pitkään meheväksi hautuvat padat valmistuvat itsekseen samalla, kun valmistelet muuta juhlapöytää. Nosta pata ronskisti keskelle pöytää ja jaa ystävien kanssa, mikäs sen ihanampaa! Myös erilaiset paistit ovat erinomainen valinta juhlaillalliselle, jolla istutaan pitkään. Nyhtökaritsa valmistuu helposti valmiiksi marinoidusta karitsanpaistista ja routakaritsan voi laittaa suoraan uuniin jäisenä. Erilaiset paistit toimivat hyvin myös kylmänä, joten ei haittaa, jos ne pääsevät viilenemään illanvieton lomassa haaleiksi.

Lämpimät kasvislisukkeet kruunaavat juhlapöydän

Lämpimät ruokaisat salaatit ja erilaiset kasvispaistokset ovat näyttäviä ja maistuvia lisukkeita juhlaillalliselle. Tekemällä useamman salaatin kerralla voit myös korvata lihaisat pääruoat kokonaan kasviksilla. Valitse lämmin kasvislisuke satokauden kasvisten mukaan ja kokeile fetan tilalla erilaisia juustoja, kuten paahdettua halloumia tai vuohenjuustoa.

Pehmoiset perunat ja runsaat perunasalaatit kuuluvat juhliin

Onko mitään niin ihanaa, kuin pehmoinen peruna tai runsas perunasalaatti, joka vie kielen mennessään? Peruna on edullinen raaka-aine, josta saat helposti makoisaa tarjottavaa lämpimään juhlakattaukseen. Saat uutta puhtia keitettyihin perunoihin maustamalla ne sitruunalla tai ravistamalla hyrskypotuiksi. Juhlava kattaus muuttuu entistäkin juhlavammaksi, kun perunoissakin on joku juju. Moniin juhliin kuuluvat perinteisesti myös erilaiset perunasalaatit, ja niitä kannattaakin tehdä kaksin kappalein. Paahdettu perunasalaatti saa päälleen raikasta tsatsikia ja kirkas perunasalaatti upean öljypohjaisen kastikkeen, johon on ihana dipata myös leipää.

Maukkaat dipit naposteluun ja odotteluun

Joskus vieraat saattavat joutua odottelemaan hetken tai intoudutte istumaan iltaa pitkälle yöhön. Siksi juhlaillalliselle kannattaakin varata alkuun, naposteluun ja pääruokien kylkeen leipää ja erilaisia tahnoja ja levitteitä, joita on helppo tehdä etukäteen iso satsi. Muhammara, hummus ja munasalaatti ovat helppoja valmistaa myös moninkertaisina annoksina, jos vieraita on paljon. Voit myös yllättää vieraat upealla ruskistetulla voivaahdolla, joka on erityisen juhlava tapa tarjota voita.

Katso kaikki vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Lisää aiheesta