Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Täytetyt kuharullat

Tässä ovat isänpäivän uudet suosikit! Tarjoa rakkaalle isälle sesongin parhaat kalaruoat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 4.11.2021
Muokattu: 4.11.2021
Tykkäisikö isä juhlavista kuharullista valkoviinissä vai yllättyisikö hän iloisesti, jos isänpäivänä pöydässä olisikin salami-silakoita tai savulohi-lettukakku? Nappaa nämä ja muut ajankohtaiset kalaruoat isänpäivän juhlapäivälliselle tai rentoon yhdessäoloon isän kanssa.

Kuhassa on tyyliä! Hauduta rullatut fileet viinissä tai tarjoa kuhafileet voissa paistettuina

Valmista isänpäivän ateria elegantista kuhasta: täytä kuhafileet sitruunaisella tuorejuustolla ja kääri kuharullat uunivuokaan. Lisää liemeksi valkoviiniä ja mausta kuhavuoka halutessasi voinokareilla. Helpot kuharullat kypsyvät parissa kymmenessä minuutissa. Jos isä tykkää enemmän paistetusta kalasta, leivitä kuhafileet ja paista ne voissa. Tee rinnalle italialainen yrttikastike gremolata. Tarjoa kuharuokien lisukkeena esimerkiksi perunamuusia tai kermaperunoita ja isän lempikasviksia.

Hopeakylki yllättää! Uita silakat omenasiiderissä tai parita tomaattisilakat salamin kanssa

Vaikka silakka on parasta arkiruokaa, siitä syntyvät myös juhlavat kalaherkut. Tee vaikka alkuruoaksi omenaisia siiderisilakoita, jotka maistuvat ihanan makeilta tumman mallaslimpun kanssa. Siiderisilakoiden maustumiseen menee pari päivää, joten aloita isänpäiväherkun tekeminen jo perjantaina. Nopea pääruoka silakoista syntyy, kun peittelet uunivuokaan pyöritellyt silakkarullat tomaattisella punasipuli-salamipaistoksella. Viimeistele vastapaistettu silakkavuoka isolla kasalla tuoretta lehtipersiljaa ja tarjoa perunoiden kanssa.

Kun hauki hienostelee, se kylpee tietysti valkoviinissä – tai pukeutuu rapeaan paistopintaan

Oletko valmistanut kalaa jäähtyvässä liemessä? Kuuma mausteliemi kaadetaan kalan päälle eikä sitä enää sen jälkeen kuumenneta. Tällä helpolla valmistusmenetelmällä kala kypsyy pehmeän lohkeavaksi, juuri oikeaan kypsyyteen. Herkkä haukifilee on täydellinen kala jäähtyvään liemeen, joka tehdään valkoviinistä, sokerista ja mausteista. Sama liemi toimii myös herkullisen kermakastikkeen pohjana. Toinen tapa säilyttää hauen mehevyys on paneroida filee ennen paistamista. Tee hauelle kaksinkertainen panerointi ja paista pinta rypsiöljyssä rapeaksi. Tarjoa perunamuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Sileitä siikafileitä – kokkaa kuin ravintolassa: paista painon alla tai tarjoa siika tartarina

Valmista isälle siikafilee ravintolan tapaan eli paista kala painon alla. Kalafileet pysyvät litteinä ja tasaisina eivätkä kipristy paistinpannulla, kun laitat paistuvan fileen päälle palan leivinpaperia ja painoksi vaikka toisen paistinpannun. Tee paistetun siian kaveriksi raikas shopska-salaatti. Se on kuin kreikkalainen salaatti, mutta sisältää lisäksi rapeaa paprikaa. Voit tehdä siiasta myös herkulliset alkupalat tai suolaisen suupalan illaksi. Raakakypsytä siikafileet sitruunaliemessä ja sekoita ranskankerman ja mausteiden kanssa tartariksi, joka maistuu vaikka tumman leivän kanssa.

Uudenlainen uunilohi: leikkaa lohifilee perhosiksi – ja rakenna savulohesta lettukakku

Onko isän lempiruoka uunilohi? Tee siitä juhlaversio leikkaamalla lohifilee uudella tavalla lohipihveiksi. Viipaloi filee ensin neljä senttiä leveiksi paloiksi. Tee sitten palan keskelle viilto aivan kuin leikkaisit sen kahdeksi viipaleeksi, mutta älä leikkaa pohjaan asti vaan jätä nahka ehjäksi. Näin saat taivutettua palan perhosen muotoiseksi. Kypsennä lohiperhoset uunissa ja tarjoa pinaatilla väritetyn perunamuusin kanssa. Lohta rakastavalle isälle maistuu varmasti myös ihanalla savulohitahnalla täytetty lettukakku. Kokoa komea lohikakku vaikka isänpäivän brunssille!

Rennosti purkista: Suomi-sushit ja juhlapäivän parempi pizza syntyvät leppäsavukalasta

Kivojen kalaherkkujen ainekset voi kalastaa joskus myös säilykehyllystä. Kotimaisesta leppäsavukalasta teet herkulliset maki-sushit, jotka maistuvat myös raakaa sushikalaa vierastavalle. Opi sushiriisin keittäminen ja makirullien pyörittäminen. Leppäsavukalasta syntyy myös juhlava valkoinen pizza eli pizza bianco. Itse tehty pizzapohja päällystetään maustetulla ranskankermalla ja ohuen ohuilla perunaviipaleilla. Savukala lisätään pizzan päälle vasta lopuksi.

Onko isä lihamiehiä? Täältä löydät mehevät paistit isänpäivään:

Katso myös muut ihanat isänpäivän ruokaideat: