Täytetty naudanpaisti on yllättävän helppo tehdä, kun käytät apuna paistolämpömittaria. Leikkaa naudan ulkofileeseen koko kyljen mittainen syvä viilto ja avaa filee levyksi kuin avaisit kirjan keskiaukeamalta. Muotoile levyä tasaisemmaksi nuijimalla sitä käsin. Levitä levylle täytteeksi hunajaista sitruuna-timjamimarinadia, jota voit käyttää myös kasvisten marinointiin. Marinadi antaa uunipaistille makua ja mehevyyttä. Kääri marinadilla täytetty fileelevy rullalle ja sido paistinarulla tai sulje sauma cocktailtikuilla. Kun olet paistanut rullan pintaan kauniin värin paistinpannulla, kypsennä paisti 150-asteisessa uunissa. Lihan paksuimpaan kohtaan työnnetty lämpömittari kertoo, milloin liha kannattaa ottaa pois uunista. Puolikypsästä eli mediumista tykkäävä voi ottaa paistin vetäytymään 55-asteisena, täysin well done -kypsän lihan ystävä antaa paistin kypsyä 60–65-asteiseksi. Peitä paisti vielä lopuksi kevyesti foliolla ja anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Näin helposti syntyy rullapaisti ja 6 muuta mehevää paistia isänpäivään
Rullapaisti naudanfileestä – pyöräytä kierteisiin yrttimarinadi, jolla maustat myös uunikasvikset
Rullapaisti porsaanfileestä – tee possurullan täytteeksi mehukas omena-pekonipaistos
Haluatko tehdä sittenkin possupaistin? Voit valmistaa possurullan samaan tapaan kuin yllä olevan täytetyn naudanpaistin, mutta kypsennä porsaan ulkofilee kuitenkin reilusti korkeampaan lämpötilaan. 78-asteinen possunliha on varmasti kypsää. Vähärasvainen porsaanfilee kannattaa täyttää mehevästi. Hapokas omena mureuttaa lihan ja rasvainen pekoni pitää fileen mehukkaana. Myös appelsiini ja vaahterasiirappi tuovat possurullaan hienoa makua.
Paahtopaisti sipulipedillä – kypsennä paisti karamellisoitujen salottien kanssa
Perinteinen paahtopaisti saa uutta sävyä, kun kypsennät sen salottisipuleiden päällä uunivuoassa. Karamellisoi sipulit sinappisella fariinisokeriliemellä, johon myös paisti antaa ihanasti makua. Paahda naudan sisä- tai paahtopaisti 125-asteisessa uunissa 60–65-asteiseksi ja ota vartiksi vetäytymään ennen kuin viipaloit lihan. Paistoliemen voit herkutella kastikkeena. Kokeile myös jälkimarinoitua paahtopaistia, joka upotetaan kuumana hunajaiseen valkosipuli-yrttimarinadiin. Lämmin liha imee itseensä rutkasti makua!
Glaseerattu possunfilee – sipaise lihan pintaan sinappinen aprikoosikuorrutus
Vähärasvainen porsaan sisäfilee saa seurakseen kermakastikkeen. Mutta piristä kastikkeen pyöreää kermaista makua ensin sinapilla ja aprikoosimarmeladilla. Sekoita samoista aineksista glaseeri, jonka sivelet fileen pintaan ennen kuin paahdat sisäfileen uunissa. Jos haluat ruokaan vahvempia makuja, glaseeraa possunfilee chilillä maustetulla thai-glaseerauskastikkeella.
Routapaisti – pistä karitsanpaisti jäisenä paistopussiin ja saman tien uuniin
Jäinen karitsan putkiluupaisti tykötarpeineen valmistuu helposti paistopussissa. Homma vaatii vain reilusti aikaa. Routapaistin paistolämpötila on 90 astetta ja paisti on kypsentämisen alussa umpijäässä, joten aikaa kuluu 7–9 tuntia. Sen jälkeenkin paisti saa olla vielä pari tuntia rauhassa ennen kuin sen pintaan paahdetaan herkullinen yrtti-juustokuorrutus.
Helppo lintupaisti – paahda kokonainen kananpoika uunissa
Kun haluat pöytään kevyen lintupaistin, joka on todella helppo tehdä, tee avattu uunibroileri valmiiksi maustetusta kananpojasta. Leikkaa sen selkäranka irti saksilla ja litistä lintu rintalastan kohdalta napakasti painaen. Testaa linnun kypsyyttä cocktailtikulla reidestä: kun lihasneste on kirkasta, kana on kypsää.
Taikinoitu wellington – anna fileen hautua mureaksi lehtitaikinakuoressa
Klassinen beef wellington eli wellingtonin pihvi on lehtitaikinakuoressa paistettu naudan sisäfilee. Sen kanssa taikinan uumeniin suljetaan pieneksi silputtua sieni-pekonipaistosta. Filee wellington paistetaan muita paisteja korkeammassa lämpötilassa, mutta se pysyy silti mehukkaana, koska taikina suojaa lihaa kuivumiselta. Samalla lehtitaikina paahtuu herkullisen rapeaksi. Tämän paistin seuraksi sopii hienosti kermainen olutkastike.